Απολύτως εκτεθειμένες είναι οι συντάξεις μπροστά στη «ψιλή» του PSI. Παρόλες τις αντίθετες εκκλήσεις, στο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων συμμετέχουν και τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία μάλιστα έχουν μείνει ανοχύρωτα σε αντίθεση με τις τράπεζες. Επιπλέον, στα περίπου 2 δις ευρώ υπολογίζεται το κόστος αν επιβεβαιωθεί το σενάριο κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού. Ποια ταμεία αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο κίνδυνο από το PSI. Τι κοστίζει στις συντάξεις η εισφοροδιαφυγή και η καλπάζουσα ανεργία. Θανάσης Τσακανίκας: «Διαπράττεται έγκλημα. Να εξαιρεθούν τα ασφαλιστικά ταμεία από το PSI, ειδάλλως να χρηματοδοτηθούν οι απώλειες».
Ads
Η έκθεση στα ομόλογα
Η οικονομική ζημιά για τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων συναρτάται από το τελικό ύψος του «κουρέματος» στα ελληνικά ομόλογα. Ως εκ τούτου, δεδομένου ότι τα ομόλογα τα οποία κατέχουν συνολικά τα ασφαλιστικά ταμεία αντιστοιχούν σε 24 δις ευρώ, με βάση την αρχική εκτίμηση για 50% «κούρεμα», τα ταμεία χάνουν συνολικά 12,5 δις ευρώ. Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες οι οποίες κάνουν λόγο για «κούρεμα» της τάξης του 70%, οι απώλειες θα ανέλθουν στα 16,8 δις ευρώ.
Ειδικότερα, ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου κυρίως κατέχουν:
ΙΚΑ – ΕΤΑΜ 2,2 δις ευρώ
ΤΕΑΔΥ 1,7 δις ευρώ / Επικουρικό Δημοσίων Υπαλλήλων)
ΤΕΑΙΤ 600 εκατ. ευρώ / Επικουρικό Ιδιωτικού Τομέα)
ΕΤΑΠ – ΜΜΕ 350 εκατ. ευρώ / Εργαζομένων στον Τύπο)
ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ (συνολικά, μέσω και ΤτΕ) κατά 5 δις ευρώ / Μηχανικοί, Υγειονομικοί, Νομικοί
ΟΓΑ περίπου 1,5 δις ευρώ / Αγρότες
*Στον ΟΑΕΕ δεν ξεπερνούν τα 40 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι από τα 24 δις ευρώ στα οποία ανέρχονται συνολικά τα ομόλογα των ταμείων, τα 7,5 – 8 δις ευρώ αφορούν τοποθετήσεις μετά από απόφαση των ίδιων των διοικήσεων των ασφαλιστικών φορέων και τα υπόλοιπα 15 – 16 δις ευρώ τοποθετήσεις μέσω της διαχείρισης του λεγόμενου κοινού κεφαλαίου με την Τράπεζα της Ελλάδος –για τις τελευταίες τα Δ.Σ. των ταμείων καταγγέλλουν ότι ουδέποτε ενημερώθηκαν.
Ανοχύρωτα
«Έγκλημα» το οποίο διαπράττεται σε βάρος των ασφαλισμένων διαπιστώνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία Θανάσης Τσακανίκας, ο οποίος τονίζει ότι επί της ουσίας τα ταμεία αντιμετωπίζονται ως ιδιώτες και σε αντίθεση με τις τράπεζες «κατεβαίνουν» χωρίς διαπραγματευτή στο PSI.
Στον ΟΓΑ αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι σύντομα θα τείνουν «χείρα επαιτείας» για να εξυπηρετήσουν τις βασικές ανάγκες και εκτιμούν ότι είναι ζήτημα χρόνου να «ακριβύνουν» οι ασφαλιστικές εισφορές. Στο ΙΚΑ θεωρούν ως πιθανότερο σενάριο αντιμετώπισης του προβλήματος τη μεταφορά ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Υπογραμμίζεται ότι η ακίνητη περιουσία των ασφαλιστικών φορέων, η οποία παραμένει αναξιοποίητη επί σειρά ετών, ανέρχεται σε περίπου 3,5 δις ευρώ.
Ο κ. Τσακανίκας κάνει λόγο για αναπάντητα ερωτήματα γύρω από την ουσιαστική αξία των ακινήτων στη σημερινή συγκυρία και το γενικότερο σχεδιασμό της κυβέρνησης, επισημαίνοντας συν τοις άλλοις τον κίνδυνο εκποίησης της περιουσίας του Δημοσίου. Γενικότερα, για το ΙΚΑ εκτιμά ότι το κράτος θα δεσμευτεί πως εγγυάται τις κύριες συντάξεις, ωστόσο, δεν θα αναλάβει καμία κατοχύρωση για την επικουρική ασφάλιση.
Ο ίδιος διαμηνύει ότι οι Επιτροπές Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών Υποθέσεων ουδέποτε κάλεσαν την Ομοσπονδία στη Βουλή, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος είχε ζητήσει ακρόαση από το Δεκέμβριο προκειμένου να καταθέσει τους συγκεκριμένους προβληματισμούς οι οποίοι προκύπτουν μέσα από τη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων.
«Προοπτικά, το ‘κούρεμα’ σίγουρα θα επηρεάσει το ύψος των συντάξεων. Θα χρησιμοποιηθεί άλλωστε από την κυβέρνηση ως πρόσχημα ακριβώς γι’ αυτό», εκτιμά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία, τα οποία κατά τη γνώμη του «πρέπει οπωσδήποτε να εξαιρεθούν από το PSI, ειδάλλως, θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν οι απώλειες». «Να αναληφθεί η αποκατάσταση της ζημιάς, όπως γίνεται και με τις τράπεζες», τονίζει.
Την ίδια ώρα, ο ίδιος υποβάλλει το ερώτημα αν μέσω του PSI «κουρεύονται» επίσης τα δομημένα ομόλογα, τα οποία έχουν υποστεί απώλειες έως 60% και ουσιαστικά δεν διαπραγματεύονται. Επισημαίνει δε το γεγονός ότι για την υπόθεση ουδέποτε αποδόθηκαν ευθύνες.
Χαριστική βολή
Οι εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις από το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων έρχονται να προστεθούν στις ιδιαίτερες οικονομικές δυσκολίες τις οποίες ούτως ή άλλως αντιμετώπιζαν τα ασφαλιστικά ταμεία.
Ετησίως, οι απώλειες υπολογίζονται ως εξής:
- 11 δις ευρώ από αδιεκπεραίωτες βεβαιωμένες οφειλές εργοδοτών (6 δις στο ΙΚΑ, 4 δις στον ΟΑΕΕ, 1 δις λοιπά ταμεία) χωρίς να έχουν συνυπολογιστεί πρόσθετα τέλη. Είναι χαρακτηριστικό ότι η παλιά Ολυμπιακή χρωστά 550 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ.
- 9 δις ευρώ από την εισφοροδιαφυγή. Ανήλθε στο 30% το 2011, έναντι 15% το 2001, οπότε και αντιστοιχούσε σε 2,8 δις ευρώ.
- 4,8 δις ευρώ από την ανεργία η οποία ξεπερνά το 20%.
- 3,5 – 4 δις ευρώ από φαινόμενα όπως η υπεσυνταγογράφηση στον κλάδο της υγείας.
Στα παραπάνω προστίθενται οι απώλειες από τις μειώσεις των μισθών τα τελευταία 2 χρόνια. Άλλωστε, αν καταργούνταν ο 13ος και 14ος μισθός, τα ασφαλιστικά ταμεία θα στερούνταν επιπλέον περίπου 2 δις ευρώ.
Παράλληλα, όσον αφορά στην κινητή περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων, αναμένεται απομείωση μέσω της κατοχής τραπεζικών μετοχών.
Η συμμετοχή τους στα συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια διαμορφώνεται ως εξής:
12% στην Εθνική Τράπεζα
4,8% στην Τράπεζα Πειραιώς
43% στην Τράπεζα Αττικής
2,53% στην Alpha Bank
1,26% στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
1,25% στην Αγροτική Τράπεζα
19% στην ΤτΕ
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >