Από το πρωί διενεργείται αιμοδοσία σε διάφορα νοσοκομεία της επικράτειας, ύστερα από σχετικό κάλεσμα της Χρυσής Αυγής. Οι αντιδράσεις είναι έντονες καθώς το ακροδεξιό κόμμα είχε αναρτήσει στον ιστότοπό του μπάνερ με το οποίο καλούσε «σε αιμοδοσία μόνο για Έλληνες», επίκληση που αποτελεί εμφανές ψέμα καθώς σύμφωνα με την νομοθεσία κανείς εθελοντής αιμοδότης δεν μπορεί να καθορίσει που θα χορηγηθεί το αίμα του (εκτός επειγόντων ιατρικών περιστατικών και υπό προϋποθέσεις). Την ίδια στιγμή οι νοσοκομειακοί γιατροί κάνουν προσπάθειες για να σταματήσει αυτή η «ρατσιστική αιμοδοσία». Ρεπορτάζ: Νίκος Μίχος

Ads

 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας αναφορικά με το κάλεσμα της Χρυσής Αυγής, «το αίμα που συλλέγεται το διαχειρίζεται αποκλειστικά η υπηρεσία αιμοδοσίας. Η πρόσβαση στο αίμα είναι προστατευόμενο από το Σύνταγμα δικαίωμα, και δεν επηρεάζεται από φυλετικά ή εθνικά κριτήρια». Τα μόνο κριτήριο που επηρεάζει την χορήγηση είναι η ομάδα του αίματος.
 
Η άρνηση λήψης αίματος από εθελοντή αιμοδότη συμβαίνει μόνο κατά περίπτωση και ύστερα από πλήρη ιατρική τεκμηρίωση. Για παράδειγμα, ο αιμοδότης να είναι φορέας ασθένειας. Εδώ, βέβαια, ορισμένα γεωγραφικά κριτήρια παρεμβαίνουν, καθώς δεν προτιμώνται δότες από χώρες τις οποίες μαστίζουν ασθένειες, όπως η ελονοσία (και σε αυτή την περίπτωση απαιτείται ιατρικός έλεγχος πριν την απόρριψη).
 
Οι αντιδράσεις στο κάλεσμα της Χρυσής Αυγής έκαναν την εμφάνισή τους όταν το κόμμα στην σελίδα του στο διαδίκτυο είχε ανεβάσει ένα διαφημιστικό μπάνερ στο οποίο αναγραφόταν πως πρόκειται για «Τράπεζα Αίματος και αιμοπεταλίων μόνο για Έλληνες». Αν και Τράπεζα Αίματος μπορεί να συστήσει οποιοσδήποτε σύλλογος με βάσει νόμου, αυτή η διαφήμιση (φωτογραφία) δεν βρίσκεται πλέον αναρτημένη στην ιστοσελίδα.
 
image

Σύμφωνα με το νομικό καθεστώς στον χώρο της διαφήμισης οι διαφημίσεις για εθελοντικές αιμοδοσίες δεν απαγορεύονται, αλλά ταυτόχρονα οφείλουν να αναγράφουν στοιχεία όπως ποιοί επίσημοι φορείς θα συλλέξουν το αίμα, και σε ποιό σημείο. Αυτά δεν αναγράφονται, όπως φαίνεται στην φωτογραφία.
 
image

«Πρόκειται για μια διαφημιστική καμπάνια που ψεύδεται», δήλωσε στο tvxs.gr ο Αντώνης Καραβάς, ιατρός στο Δρακοπούλειο. «Πρόκειται για απάτη, καθώς δεν μπορούν να ελέγξουν που θα πάει το αίμα. Αυτό χορηγείται με το κριτήριο της ομάδας αίματος. Εκτός αυτών είναι κοινό για όλους τους ανθρώπους αυτής της γης. Εάν κάποιος αλλοδαπός το έχει ανάγκη θα το πάρει. Εξάλλου, το αίμα χαλάει σε 30 ημέρες. Δεν μπορούν να το κρατούν για δική τους χρήση. Είναι παράνομο, άλλωστε», εξηγεί καταγγέλλοντας, παράλληλα, ότι το υπουργείο Υγείας δεν έχει εμποδίσει αυτή την αιμοδοσία, που έχει ρατσιστικό χαρακτήρα.
 
Από την πλευρά του υπουργείου, βέβαια, δηλώνουν ότι δεν μπορούν να εμποδίσουν την αιμοδοσία καθώς δεν χρειάζεται κάποια συγκεκριμένη αδειοδότηση. «Είναι εθελοντική, δεν πάνε σαν κόμμα», δήλωσαν συγκεκριμένα.
 
Από το κρατικό νοσοκομείο Νίκαιας, στο αιμοδοτικό κέντρο του οποίου διενεργείται αυτή την στιγμή αιμοδοσία, κάνουν λόγο για το αντίθετο. «Στους χώρους της αιμοδοσίας έχουν κρεμαστεί σχετικές αφίσες του κόμματος», τονίζει η Όλγα Κοσμοπούλου, γιατρός στο νοσοκομείο.
 
image

Ads

Δεδομένου ότι η χορήγηση του αίματος δεν είναι κατευθυνόμενη από τον δότη, η καμπάνια της Χρυσής Αυγής είναι βασισμένη πάνω σε ένα ψέμα, ότι δηλαδή το αίμα θα παραληφθεί και θα χορηγηθεί μόνο σε Έλληνες. Υπηρεσίες υγείας, δήλωσαν στο tvxs.gr ότι δεν υπάρχει «σταγόνα αίματος εκεί έξω. Όποιος υγιής και αν έρθει να δώσει θα το πάρουμε, και θα το χορηγήσουμε με γνώμονα τα νόμιμα κριτήρια».
 
Πήγες του tvxs.gr σχολιάσαν πως «πρόκειται για μια απατηλή, αλλά πολύ έξυπνη καμπάνια, που κινείται, βέβαια, στα όρια της νομιμότητας».