Το εισοδηματικό όριο των 7.000 έως 10.000 για οικογένεια με δύο παιδιά και εφάπαξ βοήθημα με βάση τα 500 ευρώ (και προσαυξήσεις για έγγαμους και για κάθε παιδί) φέρεται εξετάζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του καθορισμού κριτηρίων βάσει των οποίων θα διανεμηθεί το κοινωνικό μέρισμα ύψους 500 εκατ. ευρώ από το πρωτογενές πλεόνασμα.

Ads

 
Οι κατηγορίες μέσα από τις οποίες θα προκύψουν οι δικαιούχοι είναι: χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, εγγεγραμμένοι μακροχρόνιοι και επιδοτούμενοι άνεργοι (εφόσον πληρούν τα κριτήρια), ελεύθεροι επαγγελματίες, των οποίων έχει διακοπεί η επαγγελματική δραστηριότητα (σχετικά στοιχεία για τη διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητας έχουν ζητηθεί από τον ΟΑΕΕ) και ΑμεΑ (με πιθανή ευνοϊκότερη μεταχείριση). Πληροφορίες, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αναφέρουν ότι:

  • η κυβέρνηση εξετάζει επίδομα που θα ξεκινά από 500 ευρώ για άνεργους και θα αυξάνεται για εγγάμους και για κάθε τέκνο έως ποσό που μπορεί να προσεγγίσει τα 1.000 ευρώ.
  • Το εισοδηματικό κριτήριο που συζητείται για οικογένεια με 2 παιδιά είναι το ετήσιο εισόδημα το πολύ έως 10.000 ευρώ. Σημειώνεται, ότι τα εισοδήματα που θα ληφθούν υπόψη για τον καθορισμό των δικαιούχων, είναι εκείνα που αποκτήθηκαν το 2012 και δηλώθηκαν με τις φορολογικές δηλώσεις του 2013.

 
Για το ζήτημα πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο σύσκεψη με τη συμμετοχή του συμβούλου του πρωθυπουργού, Σταύρου Παπασταύρου, του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών, Πάνου Τσακλόγλου, του υφυπουργού Εργασίας, Βασίλη Κεγκέρογλου και των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, Χρήστου Πρωτόπαπα και Γιώργου Κουτρουμάνη.
 
«Τα εισοδηματικά κριτήρια είναι το εύκολο κομμάτι της δουλειάς αφού έχουμε τα στοιχεία από τα οικογενειακά επιδόματα (σ.σ. το κοινωνικό μέρισμα θα διανεμηθεί με παρόμοια κριτήρια), αλλά το δύσκολο είναι ο αριθμός των δικαιούχων», ανέφερε κυβερνητικό παράγοντας και πρόσθεσε: «Έχουμε πολλή δουλειά ακόμη μπροστά μας».