Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας παραδέχεται για πρώτη φορά δημόσια ότι δεν γνώριζε μέχρι την περασμένη εβδομάδα την ύπαρξη του περίφημου CD με τη λίστα περίπου 2.000 Ελλήνων καταθετών στις ελβετικές τράπεζες. Όπως ισχυρίζεται ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στο ρεπορτάζ των Financial Times, ο ίδιος απέστειλε το CD στο ΣΔΟΕ. Έκτοτε αγνοείται η τύχη του.  
 

Ads

«Έμαθα για πρώτη φορά την ύπαρξή του την προηγούμενη εβδομάδα από τις εφημερίδες… αλλά εάν το ΣΔΟΕ δεν μπορεί να το εντοπίσει, τότε θα ζητήσουμε από τους Ευρωπαίους εταίρους μας ένα άλλο αντίγραφο», δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας στους Financial Times.
 
Το υπουργείο Οικονομικών τον προηγούμενο μήνα υπέγραψε συμφωνία ανταλλαγής πληροφοριών με τις ελβετικές αρχές ως προς τις καταθέσεις που έχουν Έλληνες σε ελβετικές τράπεζες.
 
«Οι δύο προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις είχαν προχωρήσει σε αντίστοιχες διαδικασίες, χωρίς όμως να τις ολοκληρώσουν κυρίως λόγω των πιέσεων από πολιτικούς και επιχειρηματίες, όπως δηλώνει αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών», αναφέρουν οι Financial Times.
 
Η Ελλάδα «πιέζεται» από την ΕΕ και το ΔΝΤ, συνεχίζει το δημοσίευμα, να δημιουργήσει ένα ειδικό τμήμα στο υπουργείο Οικονομικών, για να ελέγχει περιπτώσεις τυχόν φοροδιαφυγής.
 
Στο CD περιλαμβάνεται λίστα περίπου 2.000 Ελλήνων καταθετών στο υποκατάστημα της HSBC στη Γενεύη. Το CD, όμως, εξαφανίστηκε από τα αρχεία, «φέρνοντας το ΣΔΟΕ σε ακόμη μεγαλύτερη αμηχανία», σχολιάζει η εφημερίδα.
 
Δύο πρώην διευθυντές του ΣΔΟΕ, που υπηρέτησαν στην υπηρεσία επί υπουργείας Γιώργου Παπακωνσταντίνου, δήλωσαν το Σαββατοκύριακο ότι δεν είχαν δει ποτέ το CD με τη λίστα των ονομάτων, γράφουν οι FT. Ο Νίκος Λέκκας, σημερινός διευθυντής του ΣΔΟΕ, δήλωσε ότι «έχουμε ελέγξει κάθε αριθμό πρωτοκόλλου (για τα εισερχόμενα υλικά) και δεν βρήκε καμία αναφορά σε αυτό δισκέτα».
 
Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι ανάλογη λίστα έλαβαν οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Γερμανίας. «Σημείωσα τα μεγαλύτερα ποσά και έστειλα τα ονόματα στο ΣΔΟΕ για έλεγχο…, ενημερώθηκα ότι ο προκαταρκτικός έλεγχος έδειξε προβλήματα με τις φορολογικές τους δηλώσεις, έτσι έδωσα στο ΣΔΟΕ όλη τη λίστα για να την εξετάσει», δήλωσε και ο κ. Παπακωνσταντίνου στους Financial Times.