Αναμένοντας την πλήρη αποκάλυψη της αληθινής λίστας, των νέων πιο επαχθών από ποτέ οικονομικών μέτρων τα οποία θα τεθούν προς ψήφιση τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, άλλη μια Οδύσσεια βλέπει το φως της δημοσιότητας. Αυτή του χαμένου CD. Πρόκειται για τη λίστα των 2.000 Ελλήνων με καταθέσεις στην Ελβετία. Παραδόθηκε πριν από δυο χρόνια από την τότε υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ. Στη συνέχεια τα ίχνη της χάθηκαν ενώ τώρα, δυο χρόνια μετά, κινείται… ουρανός και γη για να βρεθεί.

Ads

 
Η υπόθεση της άφαντης λίστας επανήλθε στη δημοσιότητα τις τελευταίες ημέρες ενισχυόμενη από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στους Financial Times ο οποίος σημείωσε πως η εύρεση του CD είναι προτεραιότητα. «Άκουσα για πρώτη φορά για την ύπαρξη του CD από τις εφημερίδες» σημείωσε ο υπ. Οικονομικών τονίζοντας ότι εφόσον το ΣΔΟΕ δεν μπορέσει να το εντοπίσει θα ζητήσει εκ νέου αντίγραφο από τους Γάλλους.

Διαδρομές και ονόματα

Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλος, Διώτης, Καπελέρης, διάδρομοι και υπηρεσίες του υπ. Οικονομικών, είναι τα χέρια και τα γραφεία από τα οποία φέρεται να πέρασε η λίστα. 
 
Το CD μάλιστα σύμφωνα με δημοσίευμα των Νέων είναι και σε γνώση του νυν επικεφαλής της ΕΥΠ, Θ. Δραβίλλα. Η εφημερίδα σημειώνει εξάλλου ότι το CD έφτασε στην Ελλάδα μετά από μεσολάβηση του πρώην διοικητή της ΕΥΠ και στη συνέχεια παραδόθηκε στον υπ. Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
 
Ο Θεόδωρος Δραβίλλας, Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών σπεύδει πάντως να διαψεύσει. «Ουδέποτε μου έχει επιδειχθεί ή παραδοθεί σε έντυπη, ηλεκτρονική ή άλλη μορφή, λίστα ονομάτων Ελλήνων ή αλλοδαπών καταθετών, με καταθέσεις στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Ουδέποτε και από κανέναν».

Ads

Ο ρόλος Παπακωνσταντίνου 
 
Στο σημείο αυτό πάντως τα φώτα στρέφονται στον πρώην υπ. Οικονομικών, ο οποίος είχε δηλώσει ότι έλαβε τη λίστα το Δεκέμβριο του 2010 από την τότε υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ. Κατά την παρέμβαση του εκ νέου στην υπόθεση ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου υποστηρίζει ότι παρέδωσε ένα τμήμα της λίστας στα χέρια του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γ. Καπελέρη – τους 15 μεγαλύτερους καταθέτες – και εξ ολοκλήρου στα χέρια του τέως επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Γ. Διώτη.

Ο Γιάννης Καπελέρης πάντως δηλώνει άγνοια για την ύπαρξη της λίστας ενώ ο Γιάννης Διώτης υποστηρίζει ότι την έλαβε ατύπως. Από το ΣΔΟΕ ουσιαστικά διαμηνύεται ότι ουδέποτε η λίστα έφτασε υπηρεσιακά και σημειώνεται ότι ο πρώην υπουργός πρέπει να απαντήσει γιατί δεν παρέδωσε επίσημα τη λίστα.
 
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δέχεται και πολιτικές επιθέσεις για το ζήτημα. Ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Χρήστος Ζώης, υποστήριξε ότι ο πρώην υπουργός πρέπει να λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη. «Ο κ. Παπακωνσταντίνου πρέπει να κληθεί άμεσα από την ελληνική δικαιοσύνη προκειμένου να εξηγήσει τα πραγματικά κίνητρα μιας ενέργειας, όχι μόνο παράνομης, αλλά και βαθύτατα αντικοινωνικής καθώς επέλεξε, την εποχή που κουνούσε το δάχτυλο και ζητούσε από τον απλό Έλληνα να πληρώσει τους φόρους του, να κουκουλώνει και συνεπώς να δίνει την προστασία του σε προνομιούχους Έλληνες».

Η άφαντη λίστα

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι παρά τις δηλώσεις Παπακωνσταντίνου ότι παρέδωσε τη λίστα στο ΣΔΟΕ, στις 6 Ιουνίου 2011, απαντώντας σε επερώτηση στη Βουλή, σημείωνε πως «το ΣΔΟΕ δεν κατέχει κατάσταση με τους Έλληνες φορολογούμενους, φυσικά και νομικά πρόσωπα που διατηρούν καταθέσεις ή που μετέφεραν κεφάλαια σε τραπεζικά ιδρύματα του εξωτερικού και ειδικότερα της Ελβετίας».

Στις εκ νέου δηλώσεις του, ο υπ. Οικονομικών επικαλείται επιπλέον νομικά κωλύματα κατά την αξιοποίηση της λίστας καθώς αποτελούσε προϊόν υποκλοπής. Προς την κατεύθυνση αυτή συνηγορεί και ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννης Διώτης, ο οποίος θεωρείται ο τελευταίος παραλήπτης της λίστας. «Αρχείο που να περιλαμβάνει ονόματα και θα μπορούσε να καταστεί αντικείμενο νόμιμης επεξεργασίας από δημόσια υπηρεσία δεν υπάρχει» τόνισε.

Η λιστα στα χέρια του Βενιζέλου
 
Τέλος ο κ. Παπακωνσταντίνου για τους χειρισμούς που ακολούθησαν μετά τον Ιούνιο του 2011 παρέπεμψε στον διάδοχό του στο υπουργείο Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.
 
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος δεν αρνείται ότι η λίστα πέρασε και από τα χέρια του, ωστόσο, σημειώνει ότι ως υπουργός Οικονομικών τότε, συμφώνησε με τον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννη Διώτη, στην εκτίμηση του δεύτερου ότι η λίστα δεν μπορεί να αξιοποιηθεί νομικά.
 
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επισημαίνει επίσης ότι έχει παραδώσει τη λίστα στην κυβέρνηση και υπογράμμισε ότι βασική προτεραιότητά του ήταν και εξακολουθεί να είναι η σύναψη διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας – Ελβετίας για την πλήρη φορολόγηση όλων των καταθέσεων. Σημείωσε, δε, ότι η δημόσια συζήτηση για το θέμα τείνει να εκθέσει διεθνώς τη χώρα.
 
Το ερώτημα

Το ερώτημα της υπόθεσης πάντως παραμένει. Που βρίσκεται επί δυο χρόνια το επίμαχο CD και γιατί δεν αξιοποιήθηκε με άλλους τρόπους κάτι το οποίο έχει γίνει από άλλες ευρωπαϊκές χώρες;
 
Στις περισσότερες περιπτώσεις οι κυβερνήσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών ήρθαν σε συμβιβασμό με τα πρόσωπα που εμπεριέχονται σε ανάλογες λίστες καταθετών στην Ελβετία καθώς νόμιμα ως προϊόν υποκλοπής η λίστα δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο δικαστήριο. Ύστερα από έρευνες και διασταυρώσεις η Γαλλία εισέπραξε από καταθέτες της περίφημης λίστας φόρους ύψους 1,1 δισ. ευρώ, η Γερμανία 2,5 δισ. ευρώ, η Ιταλία περί το 1,5 δισ. ευρώ, ενώ η Ισπανία 6 δισ. ευρώ.
 
Κατεπείγουσα έρευνα κι εδώ
 
Σε ακόμη μια κατεπείγουσα έρευνα οδήγησε η υπόθεση της λίστας. Αυτή τη φορά ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης παρήγγειλε τη διενέργεια έρευνας ώστε να βρεθεί η δισκέτα αλλά και να διερευνηθούν των συνθηκών κάτω από τις οποίες χάθηκε.
 
Μάλιστα, παράγοντας του υπουργείο Οικονομικών καταθέτει σήμερα, Τρίτη, ενώπιον του οικονομικού εισαγγελέα Σπύρου Μουζακίτη. Η ταυτότητα του μάρτυρα, σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίστηκε σε αλληλογραφία του υπ. Οικονομικών η οποία καταδεικνύει ότι η επίμαχη λίστα κυκλοφορούσε σε υπηρεσίες του υπουργείο και τώρα εξετάζεται κατά πόσον παραδόθηκε και πότε στο ΣΔΟΕ.