Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) ψαλιδίζει τα αναδρομικά των δικαστών, παρά την φοροαπαλλαγή που τους έδωσε πριν ένα μήνα όταν και συμμορφώθηκε με σχετική απόφαση του Μισθοδικείου.

Ads

Η υπόθεση ξεκινά το 2013, όταν εν μέσω μνημονίων, οι δικαστές προσφεύγουν κατά της περικοπής των μισθών τους αλλά και του αφορολόγητου τους.

Το Μισθοδικείο, που αποτελείται από καθηγητές των Νομικών Σχολών της χώρας, δικαστές και δικηγόρους, αποφασίζει τότε ότι οι δικαστές δικαιούνται, όπως και οι βουλευτές, 25% φοροαπαλλαγή επί των  ακαθάριστων αποδοχών τους.  

Συγκεκριμένα, σημειώνει ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα σε δικαστική, εκτελεστική και νομοθετική εξουσία, οι αποδοχές των τριών εξουσιών πρέπει να είναι στο ίδιο ύψος και να έχουν την ίδια φορολογική μεταχείριση, ανεξάρτητα εάν αυτή είναι ιδιαίτερη και αποφασίζει ότι η πρόβλεψη του Ζ΄/1975  Ψηφίσματος της Ε΄ αναθεωρητικής Βουλής με την οποία απαλλάσσεται από φόρο το 25% των ακαθαρίστων βουλευτικών αποδοχών (αποζημιώσεως όπως αποκαλείται), ισχύει και για τους δικαστικούς λειτουργούς.

Ads

Στις 12 Οκτωβρίου του 2016, η ΓΓΔΕ συμμορφώνεται με την δικαστική απόφαση και με εγκύκλιο προβλέπει επιστροφή του 25% του φόρου εισοδήματος της τελευταίας τριετίας στους δικαστικούς όλων των βαθμίδων και στους συνταξιούχους δικαστικούς.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, το υπουργείο Οικονομικών θα προέβαινε σε νέα εκκαθάριση, υπολογίζοντας τον οφειλόμενο φόρο εισοδήματος μετά την αφαίρεση ποσοστού 25% από τις ακαθάριστες αποδοχές τους.

Έναν μήνα μετά, ωστόσο, σε εγκύκλιο που εκδόθηκε χθες, ορίζεται ότι αν και το 25% του εισοδήματος των δικαστικών απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος, δεν απαλλάσσεται από την εισφορά αλληλεγγύης.

Η νέα απόφαση ορίζει ότι κατά την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος από την αρμόδια δημόσια οικονομική υπηρεσία, αφαιρείται ποσό ίσο με το 25% του ακαθάριστου ποσού. Ωστόσο, δεν προβλέπεται η έκπτωση της δαπάνης αυτής από το ακαθάριστο εισόδημα, και συνεπώς επιβάλλεται ειδική εισφορά αλληλεγγύης και επί του προαναφερόμενου ποσοστού 25%, επί του 100% δηλαδή των αποδοχών τους.

Έτσι οι δικαστές θα πρέπει τώρα να προχωρήσουν έως το τέλος του έτους στην υποβολή τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων για την τελευταία τριετία, στις οποίες θα πρέπει οι ίδιοι να υπολογίσουν το ποσό των εισοδήματός τους που είναι αφορολόγητο με βάση το 25% που δικαιούνται και οι βουλευτές και αυτό το ποσό θα πρέπει να δηλωθεί στον ειδικό κωδικό που αφορά στην εισφορά αλληλεγγύης.

Μάλιστα για να το κάνουν αυτό δεν αρκεί να μπούνε στο TAXIS αλλά θα πρέπει να πάνε στη ΔΟΥ που ανήκουν για να προσκομίσουν τα αποδεικτικά της ιδιότητάς τους.

Στην περίπτωση που δεν υποβληθούν οι τροποποιητικές δηλώσεις θα επιβάλλεται το προβλεπόμενο πρόστιμο.