Πρωτογενές πλεόνασμα 2,9 δισ. ευρώ για το 2014 και 812 εκατ. ευρώ για το 2013 προβλέπει το σχέδιο του Προϋπολογισμού του 2014 που κατατέθηκε στη Βουλή χωρίς πάντως να έχει λάβει την τελική έγκριση της τρόικας και χωρίς να συμπεριλαμβάνει πλήθος ζητημάτων – μέτρων που ακόμη βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση. Εξάλλου δεν έχει συμφωνηθεί το δημοσιονομικό κενό για το 2014. Χρόνος υπάρχει καθώς έως το τέλος του έτους θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα έως το 2017 στο οποίο υπάρχει δυνατότητα συμπερίληψης μέτρων που αφορούν ακόμη και την επόμενη χρονιά. Κατά τα άλλα ο  προϋπολογισμός προβλέπει ανάπτυξη το 2014 με ρυθμό 0,6%, έναντι ύφεσης 4% φέτος. Η ανεργία εκρηκτική. Προβλέπεται ότι θα υποχωρήσει στο 24,5% το επόμενο έτος, έναντι 25,5% το 2013.

Ads

Διαβάστε στο tvxs.gr
Μια ακόμη μπλόφα

 
Στο κείμενο των 250 σελίδων δεν υπάρχει ρητή αναφορά στο ύψος και το περιεχόμενο των μέτρων του 2014, εν αναμονή της ολοκλήρωσης διαπραγματεύσεων με την τρόικα μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου. Χθες οι δύο πλευρές ολοκλήρωσαν ένα ακόμα γύρο επαφών χωρίς συμφωνία στο δημοσιονομικό κενό αλλά και με μεγάλες διάφορες στα διαρθρωτικά.
 
Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του νέου Προϋπολογισμού το πρωτογενές πλεόνασμα εφέτος θα ανέλθει σε 812 εκατ. ευρώ (0,4% του ΑΕΠ) και το 2014 σε 2,9 δισ. ευρώ (1,6% του ΑΕΠ). Το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2013 υπολογίζεται σε 2,2% του ΑΕΠ (3,9 δισ. ευρώ) και σε 2,3% του ΑΕΠ (4,2 δισ. ευρώ) για το 2014.
 
Ο προϋπολογισμός εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε ανάπτυξη το 2014 με ρυθμό 0,6%, έναντι ύφεσης 4% φέτος. Ακόμη, εκτιμάται πως η ανεργία θα υποχωρήσει στο 24,5% το επόμενο έτος, έναντι 25,5% το 2013. Υπολογίζεται επίσης ότι το Κράτος θα αποπληρώσει μέχρι το τέλος του 2013 χρέη 6,6 δισ. ευρώ.

Παρουσιάζοντας τον Προϋπολογισμό στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα που προβλέπεται για το 2013 είναι υπερδιπλάσιο από την εκτίμηση που είχε αποτυπωθεί στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού, πριν από περίπου ένα μήνα. Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος του προγράμματος είναι για μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα φέτος.
 
Όσον αφορά στην ύφεση, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί φέτος στο 4%, έναντι πρόβλεψης για 4,5% στον περυσινό Προϋπολογισμό, και ύφεσης 6,4% το 2012. Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι η αυξητική δυναμική της ανεργίας ανακόπτεται. «Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των ανέργων έχει μειωθεί. Το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα είναι θετικό», είπε. Παραδέχτηκε, πάντως, ότι η ανεργία παραμένει πολύ υψηλή, με το μέσο ποσοστό της να εκτιμάται ότι θα κυμανθεί, σε εθνικολογιστική βάση, στο 25,5%, ενώ η απασχόληση θα μειωθεί κατά 3,5%.
 

 
Ο πληθωρισμός συνεχίζει την καθοδική πορεία, παραμένοντας ο χαμηλότερος στην Ε.Ε., ενώ βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 45 ετών. Επίσης, το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται, με τον σχετικό δείκτη να προσεγγίζει μάλιστα τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά επίπεδα, και το κόστος δανεισμού μειώνεται, πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας.
 
Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ επεσήμανε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι η χώρα με τον υψηλότερο, μεταξύ των κρατών – μελών του ΟΟΣΑ, ρυθμό προώθησης των μεταρρυθμίσεων για την περίοδο 2011-2012. Η πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2007-2013 κρίνεται ικανοποιητική, τόσο ως προς την αξιοποίηση των πόρων σε σχέση με τον μέσο όρο απορρόφησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, όσο και ως προς το στόχο που απορρέει από το Πρόγραμμα Στήριξης.

 

 
Η εισηγητική έκθεση

Τέλος υποστήριξε ότι και οι αποκρατικοποιήσεις ξεκίνησαν να υλοποιούνται. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, μέχρι σήμερα, από την έναρξη λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή από τον Ιούλιο του 2011, υλοποιήθηκαν 12 έργα αποκρατικοποιήσεων, με συνολικά εκτιμώμενα έσοδα ύψους 3,8 δισ. ευρώ.
 
Μεγάλο μέρος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Ελληνικού Δημοσίου έχει αποπληρωθεί, ανέφερε επίσης ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, σημειώνοντας πως στο δεκάμηνο του 2013, προσθέτοντας και τον Δεκέμβριο του 2012, οι χρηματοδοτήσεις των φορέων έφθασαν τα 6 δισ. ευρώ και οι πληρωμές τα 5,2 δισ. ευρώ. Μέχρι το τέλος του έτους οι χρηματοδοτήσεις εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 6,6 δισ. ευρώ.

Ads
 

 
Τα σχετικά διαγράμματα

Όσον αφορά στο έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, ως ποσοστό του ΑΕΠ, και εξαιρώντας την εφάπαξ επίπτωση της στήριξης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι θα περιορισθεί στις 2,2 εκατοστιαίες μονάδες, από 6,1 εκατοστιαίες μονάδες το 2012. Σε όρους πρωτογενούς αποτελέσματος εκτιμάται ότι θα υπάρξει πλεόνασμα ύψους 3,9 δισ. ευρώ ή 2,1% του ΑΕΠ, έναντι ελλείμματος 2,2 δισ. ευρώ ή 1,1% του ΑΕΠ το 2012.
 
Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ εκτίμησε επίσης πως περιορίζεται ο ρυθμός αύξησης του δημόσιου χρέους, παρά την προσωρινή αύξησή του. Αυτή η φαινομενική αύξηση χρέους είναι προϊόν της υποχρέωσης απεικόνισης της εκταμίευσης των κεφαλαίων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προς το Ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου να επιτευχθεί η χρηματοδότηση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, διευκρίνισε.

Νωρίτερα, ο κ. Στουρνάρας είχε παραδώσει στον Πρόεδρο της Βουλής Β. Μεϊμαράκη το στικάκι με τον Προϋπολογισμό και ζήτησε να οριστούν ημερομηνίες για συζήτηση στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή και την Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Μεϊμαράκης ανακοίνωσε ότι ο Προϋπολογισμός του 2014 θα αρχίσει να συζητείται στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στις 25 Νοεμβρίου σε τέσσερις συνεδριάσεις. Η ψήφισή του από την Ολομέλεια θα γίνει σε πέντε συνεδριάσεις, δηλαδή στις 7 ή 8 Δεκεμβρίου, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.