Στον απόηχο των εκλογών, η εκλογική μάχη στη ΝΔ συγκεντρώνει το ενδιαφέρον του Τύπου. Τα οικογενειακά ρήγματα αλλά και οι περίεργες γαλάζιες συμμαχίες απασχολούν τις σημερινές εφημερίδες. Στην ατζέντα και το άμεσο κυβερνητικό έργο.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι ανοίγει σήμερα το μεσημέρι η λίστα των υποψηφιοτήτων για την προεδρία του κόμματος και μέχρι τις 2 Οκτωβρίου θα μπορούν να υποβάλουν υποψηφιότητα οι ενδιαφερόμενοι για τη θέση του αρχηγού της ΝΔ. Η Ντόρα Μπακογιάννη φέρεται πως στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ για τον νέο πρόεδρο του κόμματος δεν θα στηρίξει τον αδερφό της, Κυριάκο Μητσοτάκη. Σε περίπτωση μάλιστα που ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δεν θέση υποψηφιότητα, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να βρεθεί εκλογικά αντιμέτωπη με το αδελφό της.

Στο μεταξύ, μυστικά δείπνα, υπόγειες συνεννοήσεις, συγκρούσεις, μπλόφες και δηλώσεις καλά κρατούν στο γαλάζιο στρατόπεδο.

Κλειστά κρατούν τα χαρτιά τους οι Νίκος Δένδιας, Μάκης Βορίδης, Μανώλης Κεφαλογιάννης και Ολγα Κεφαλογιάννη. Την επιθυμία του να βάλει υποψηφιότητα ανακοίνωσε χθες και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης. Στον αντίποδα, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για σενάρια περί υποψηφιότητάς του για την προεδρία του κόμματος.

Ads

Τι γράφουν οι σημερινές εφημερίδες:

«Δέσμια της οικογενειοκρατίας αλλά και προσωπικών συγκρούσεων εντός των ίδιων των οικογενειών αποδεικνύεται η συντηρητική παράταξη, με συνέπεια κάθε πρόβλεψη για την έκβαση της αναμέτρησης για την ηγεσία της ΝΔ να είναι παρακινδυνευμένη όχι μόνο ως προς τον νικητή, αλλά ακόμη και για τη συνοχή του κόμματος», γράφει η σημερινή Αυγή που κυκλοφορεί με τον τίτλο  «Εμφύλιος οικογενειών για την ηγεσία της ΝΔ».

«Για λόγους που προφανώς δεν σχετίζονται με τη φυσιογνωμία του κόμματος, οι άλλοτε αντίπαλοι Κ. Καραμανλής και Ντ. Μπακογιάννη συντάσσονται με τον Ευ. Μεϊμαράκη, ενώ με τον Κυρ. Μητσοτάκη φαίνεται να συντάσσεται ο Αντ. Σαμαράς και η σκληρή δεξιά πτέρυγα των Βορίδη – Γεωργιάδη. Και οι διχασμοί δεν σταματούν εκεί…», γράφει η Αυγή.

«Ιλιγγος για τον θρόνο της ΝΔ», είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της σημερινής Δημοκρατίας. Η εφημερίδα γράφει ότι «φουντώνει το παρασκήνιο στη Νέα Δημοκρατία εν όψει της εκλογής νέου αρχηγού, που υπολογίζεται ότι θα γίνει το αργότερο έως τις αρχές Νοεμβρίου. Ο εσωκομματικός ίλιγγος συνοδεύεται από μυστικά δείπνα, υπόγειες συνεννοήσεις, συγκρούσεις, μπλόφες και δηλώσεις».

Για την αλλαγή ηγεσίας στη ΝΔ Τα Νέα γράφουν ότι «η Μπακογιάννη έκλεισε το μάτι στον νυν αρχηγό της ΝΔ συνδέοντας την υποψηφιότητά του με τη διασφάλιση της ενότητας του κόμματος -την οποία, προφανώς, δεν μπορεί να διασφαλίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εξακολουθεί να παραμένει ο μοναδικός που έχει επισημοποιήσει την παρουσία του στην εκλογική κούρσα». «Κομματικοί παράγοντες εκτιμούν ότι η παρέμβαση της Ντόρας Μπακογιάννη δεν έγινε τυχαία και δεν αποσκοπούσε μόνο στο να καταδείξει το ενδοοικογενειακό χάσμα.Πίσω από την αγωνία της για το μέλλον της ΝΔ εκτιμούν ότι υποκρύπτεται και το μήνυμα πως, αν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δεν επιζητήσει επικύρωση της αρχηγίας του από την κομματική βάση, τότε θα επανεξετάσει και εκείνη την πρόθεσή της να μην μπει στη μάχη της ηγεσίας. Δεν πέρασε απαρατήρητο μάλιστα ότι η ίδια αποφάσισε τελικώς να μη συμμετάσχει στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή του κόμματος, όπου αντικαταστάθηκε από τον Ευάγγελο Μπασιάκο», αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας. 

«Οι συναντήσεις Σαμαρά – Βορίδη και Καραμανλή – Μεϊμαράκη, που ωστόσο διαψεύστηκαν, κάνουν πολλούς βουλευτές να ανησυχούν για νέο κύκλο εντάσεων και εσωστρέφειας, ενώ κρυφή ελπίδα στα ηγετικά κλιμάκια της Ν.Δ. είναι να μη διεξαχθούν εκλογές», γράφει η Εφημερίδα των Συντακτών. «Οι βουλευτές του κόμματος, που βλέπουν με ανησυχία το ενδεχόμενο να ξεσπάσει μία σύγκρουση των πρώην αρχηγών, εξετάζουν τη δυνατότητα να μην υποβληθούν άλλες υποψηφιότητες κι αναζητούν τρόπο πίεσης προς τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ώστε να θέσει υποψηφιότητα. Ο ίδιος περιμένει να δει τι θα κάνουν οι επίδοξοι διάδοχοί του», σημειώνει η εφημερίδα.

Χωρίς ανάσα τρέχει η κυβέρνηση

Στο κυβερνητικό μέτωπο, «χωρίς ανάσα» τα στελέχη της νέας κυβέρνησης πρέπει να πιάσουν διουλειά. Όπως γράφουν Τα Νέα, «την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να είναι έτοιμη η λίστα με τα προαπαιτούμενα για την καταβολή της δόσης των 3 δις. ευρώ από την πλευρά των δανειστών. Η κυβέρνηση επιχειρεί τώρα να ξεπεράσει το σοκ της μίνι κρίσης από την υπόθεση Καμμένου».

«Δείγματα γραφής ζητούν από την κυβέρνηση οι Βρυξέλλες», γράφει η Ναυτεμπορική. Η εφημερίδα τονίζει ότι: «στην άμεση υλοποίηση των προαπαιτούμενων του προγράμματος αλλά και την ανάληψη πρωτοβουλιών με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών επικεντρώθηκαν κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στις συναντήσεις που είχαν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα».

Με τίτλο «Τραπεζική δοκιμασία», κυκλοφορεί η Ημερησία. Η εφημερίδα σημειώνει ότι: «παρασκηνιακές διαβουλεύσεις στη Φρανκφούρτη, για χαλάρωση των όρων ανακεφαλαιοποίησης. Κόκκινα» δάνεια, περιουσιακά στοιχεία και οικονομική σταθερότητα κρίνουν τα stress tests. Μάχη των ιδιωτών-μετόχων να διατηρήσουν το ποσοστό συμμετοχής τους στις τράπεζες».

«Κατασχέσεις εξπρές από την Εφορία», φέρνει η μετά εκλογών εποχή σύμφωνα με Το Έθνος. «Κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών από την Εφορία με διαδικασίες- εξπρές και σε διάστημα επτά ημερών για τους οφειλέτες του Δημοσίου έρχονται από την 1η Οκτωβρίου. Η δέσμευση των χρημάτων θα γίνεται αυθημερόν με ένα e-mail».

«Κλιμακωτές περικοπές στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ μεικτά, που μεσοσταθμικά θα προσεγγίζουν και ίσως ξεπερνούν το 11%, σχεδιάζει να προτείνει η κυβέρνηση ως ισοδύναμα στα μέτρα που περιλαμβάνει το τρίτο μνημόνιο», σημειώνει από την πλευρά της η Καθημερινή.

«Τα δύο σενάρια για τις μειώσεις συντάξεων», περιγράφει ο Ελεύθερος Τύπος. Η εφημερίδα γράφει ότι: «υπάρχει κόλπο με το άθροισμα κύριας και επικουρικής για τον υπολογισμό των νέων μειώσεων που θα επιβληθούν. Εκτιμήσεις για κούρεμα από 3% έως 6% για όσους έχουν συνολικές αποδοχές πάνω από 1.500 ευρώ».

«Μεγάλα κόλπα με το λιμάνι», βλέπει η Εφημερίδα των Συντακτών. Η εφημερίδα γράφει ότι: «στον αέρα βρίσκονται τεράστιες εκτάσεις στο παραλιακό μέτωπο δήμων της Β’ Πειραιά. Παρά τις ρητές δεσμεύσεις του Αλέξη Τσίπρα για παραχώρησή τους στους πολίτες, το ΤΑΙΠΕΔ προχωρά σε υπόγειες κινήσεις που μπορεί να φέρουν τις εκτάσεις αυτές στα χέρια ιδιωτών. Ξεσπούν οι δήμαρχοι και η Αντιπεριφέρεια Πειραιά».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ: