Δυστυχώς, επαληθεύθηκαν οι χειρότεροι φόβοι για τις εξελίξεις στο ΑΠΘ. Συνοψίζοντας, ας δούμε τα πράγματα από την αρχή:

Ads

 
1. Σύμφωνα με το νόμο Διαμαντοπούλου, τα μισά μέλη του ΣΙ, σε συνθήκες αδιαφάνειας, διορίζουν τα άλλα μισά.
 
2. Το Συμβούλιο Ιδρύματος του ΑΠΘ που προέκυψε με αυτό τον… δημοκρατικό τρόπο, αφού απέκλεισε παράνομα και για ευνόητους πολιτικούς λόγους, από τη σύνθεσή του τον τότε πρύτανη, απέρριψε στη συνέχεια με αδιαφανή και καταφανώς αναξιοκρατική μεθόδευση τις υποψηφιότητες για τη θέση του πρύτανη δύο πρώην αντιπρυτάνεων Οικονομικού Προγραμματισμού, με αποδεδειγμένα μεγάλη διοικητική εμπειρία.
 
3. Το ΣτΕ, για πρώτη φορά στα χρονικά, ακυρώνει την εκλογή και τον διορισμό του πρύτανη που προέκυψε από την ως άνω παράνομη διαδικασία, ορίζοντας ρητά την επανάληψή της με τη συμμετοχή του τότε πρύτανη. Σημειωτέον, αυτή η «ερμηνεία» του νόμου, όπως αποκαλούν την αυθαιρεσία τους τα μέλη του ΣΙ, η οποία κρίθηκε από το ΣτΕ παράνομη και ακυρωτέα, στο μόνο Πανεπιστήμιο που συνέβη, ήταν στο ΑΠΘ. Σε όλα τα άλλα οι εκλογές έγιναν κανονικά.
 
4. Το υπουργείο Παιδείας, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να διασώσει ό,τι διασώζεται από την κυβερνητική πολιτική και συγκεκριμένα από το νόμο Διαμαντοπούλου ο οποίος κατέρρευσε μετά την ιστορική απόφαση του ΣτΕ, παρεμβαίνει πραξικοπηματικά στην αυτοδιοίκηση του ΑΠΘ και προλαβαίνοντας την υλοποίηση της απόφασης του ΣτΕ, διορίζει ως πρύτανη στο ΑΠΘ, τον αναπληρωτή πρύτανη που διόρισε ο πρύτανης του οποίου η εκλογή ακυρώθηκε. Ο διορίσας του διορίσαντος δηλαδή, σε καθεστώς πραξικοπήματος.
 
5. Από σήμερα στο ΑΠΘ θα έχουμε την εξής ενδιαφέρουσα πρωτοτυπία: Θα έχουμε ακυρωθείσες, ως παράνομες, πρυτανικές εκλογές, με πρύτανη όμως, που προέκυψε από αυτές. Οι πράξεις του μπορούν, άραγε, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, να θεωρηθούν ως νόμιμες; Προβλέπονται νέες δικαστικές περιπέτειες…
 
6. Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, στις συνεδριάσεις του ΣΙ για την εκλογή του επόμενου πρύτανη, θα κληθεί ο προηγούμενος πρύτανης. Ο οποίος όμως, δεν θα έχει την ιδιότητα του πρύτανη που είχε όταν διεξήχθη η επίμαχη συνεδρίαση, αφού πρύτανης θα είναι άλλος, ο διορισθείς από την κυβέρνηση. Με ποια ιδιότητα λοιπόν θα συμμετάσχει ο πρώην πρύτανης και ποιος ο λόγος μιας τέτοιας συμμετοχής; Προφανώς, η πραξικοπηματική παρέμβαση της κυβέρνησης έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την απόφαση του ΣτΕ. Άρα νέες δικαστικές περιπέτειες…
 
7. Εντωμεταξύ, στην ίδια συνεδρίαση, για να είναι νόμιμη, σύμφωνα και με την απόφαση του ΣτΕ, πρέπει να κληθεί και ο διορισθείς από την κυβέρνηση, εν ενεργεία πρύτανης. Η σύνθεση αυτού του οργάνου, στο οποίο θα συμμετέχουν ταυτοχρόνως δύο πρυτάνεις, ένας πρώην και ένας νυν, θα είναι νόμιμη; Ακόμη μια αιτία για δικαστική προσφυγή.
 
8. Οι υπεύθυνοι της πρωτοφανούς στα ακαδημαϊκά χρονικά μεθόδευσης, η οποία ακυρώθηκε από το ΣτΕ, τα μέλη του ΣΙ δηλαδή που ευθύνονται για την περιπέτεια στην οποία βυθίστηκε το ΑΠΘ, παραμένουν στις θέσεις τους και κινούν τις διαδικασίες για τις επόμενες πρυτανικές εκλογές.
 
Προφανώς ενός κακού, μύρια έπονται…
 
Ο νόμος Διαμαντοπούλου δείχνει σήμερα το πραγματικό αντιδημοκρατικό και αντιακαδημαϊκό του πρόσωπο. Η εφαρμογή του άνοιξε το δρόμο στις μεθοδεύσεις, στην αυθαιρεσία και στα πραξικοπήματα.

Προφανώς, ένας νόμος που επιτρέπει σε ένα αντιδημοκρατικά ορισμένο όργανο να αυθαιρετεί και να παρανομεί, κατά τρόπο που η επαναφορά στη νομιμότητα να απαιτεί διαρκείς δικαστικές παρεμβάσεις, είναι ένας νόμος που υπηρετεί αλλότριες σκοπιμότητες και που μόνο δεινά μπορεί να προκαλέσει.
 
Η κάθαρση μπορεί να επανέλθει πλέον μόνο από τη νέα κυβέρνηση, που θα προκύψει μετά τις βουλευτικές εκλογές. Μέχρι τότε η νύχτα στο ΑΠΘ θα είναι βαρειά…