‘Αμεση εκδίκαση των δύο υποθέσεων Siemens δρομολογεί πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος παραγραφής μετά το φιάσκο της χθεσινής αναβολής.

Ads

O Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο από τον οποίο ενημερώθηκε αναλυτικά για τις εξελίξεις στην δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης Siemens.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως ανακοίνωσε το Μαξίμου, ο υπουργός Δικαιοσύνης θα μεταβεί το πρωί της Πέμπτης στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και θα ζητήσει από την Εισαγγελέα  Ξένη Δημητρίου να παραγγείλει την εκδίκαση των δύο υποθέσεων της Siemens που βρίσκονται στο ακροατήριο (ψηφιοποίηση παροχών του ΟΤΕ και δωροδοκία τέως κυβερνητικών στελεχών), κατ’ απόλυτη προτεραιότητα, όπως προβλέπει το άρθρο 30 παρ. 3 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, για υποθέσεις εξαιρετικής φύσης.

Η κίνηση Τσίπρα ήρθε μετά την ανοιχτή σύγκρουση κυβέρνησης και Δικαιοσύνης που προκάλεσε η αναβολή της δίκης για τις ψηφιακές παροχές – αναβολή, που πηγές της Εισαγγελίας Εφετών απέδωσαν σε μη έγκαιρη μετάφραση του βουλεύματος από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών.

Ads

Το υπουργείο Εξωτερικών, ωστόσο, δημοσιοποίησε έγγραφα με βάση τα οποία η μετάφραση είχε παραδοθεί κανονικά, ενώ την ίδια ώρα κυβερνητικές πηγές επέρριπταν ευθύνες για «μεθόδευση» στον Εισαγγελέα Εφετών Ισίδωρο Ντογιάκο.

«Είτε υπήρξε μεθόδευση, είτε σημειώθηκε παράλειψη. Ο κ. Ντογιάκος είναι πολύ καλός νομικός για να υπέπεσε στο σφάλμα της παράλειψης», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές.

«Κάποιοι έστησαν την υπόθεση» δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ενώ ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος έκανε λόγο για «κύκλωμα» το οποίο εμπλέκεται τόσο στην αναβολή της δίκης για τις ψηφιακές παροχές όσο και σε εκείνη της δίκης Μαντέλη για τα μαύρα ταμεία.

Η δίκη Μαντέλη αναβλήθηκε επίσης επ’ αόριστον στο μεταξύ επειδή απεβίωσε ο πρόεδρος του Δικαστηρίου και δεν είχε υπάρξει πρόβλεψη να οριστούν αναπληρωματικά μέλη στη σύνθεση της έδρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα της Siemens συζητήθηκε και στη συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Τετάρτης ο πρωθυπουργός με την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, η οποία ξεκινά και πειθαρχική διερεύνηση της υπόθεσης.