Ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης οι εργασίες της ημερίδας για την παιδική φροντίδα και την αποϊδρυματοποίηση στην Ελλάδα, μια πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιου Κούλογλου, σε συνεργασία με την Ευρωβουλευτή Jean Lambert και τη διεθνή ΜΚΟ LUMOS, που ιδρύθηκε από τη συγγραφέα του Χάρρυ Πόττερ J.K. Rowling, με στόχο τον τερματισμό του εγκλεισμού των παιδιών σε ιδρύματα σε όλη την Ευρώπη.

Ads

Εκπρόσωποι της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της κοινωνίας των πολιτών υπογράμμισαν ομόφωνα τη σημασία της συνάντησης αυτής, που επιβεβαιώνει τη δέσμευση και την προσήλωση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και της ελληνικής πολιτείας και κοινωνίας στην διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών, συμπεριλαμβανομένων και των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφυγόπουλων, ειδικά κατά την περίοδο της οικονομικής και προσφυγικής κρίσης.

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=Q-PEnA2TUXI]

Πολιτική θέληση, τεχνογνωσία και χρηματοδοτικοί πόροι είναι οι τρεις βασικές προϋποθέσεις για μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στο ζήτημα της παιδικής φροντίδας, συμπέραναν οι περισσότεροι από τους ομιλητές, ενώ συμφώνησαν ότι από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης κατά τον τελευταίο χρόνο υπάρχει θέληση και έχουν ξεκινήσει προσπάθειες αλλαγής του πλαισίου.

Ads

image

Ανοίγοντας την εκδήλωση ο Στέλιος Κούλογλου είπε τα εξής: Ένα εκατομμύριο παιδιά στην Ευρώπη ζούνε σε ιδρύματα. Στην Ελλάδα δεν είναι τόσα πολλά αλλά για τις νέες γενιές έχουμε επιφυλάξει μια κακή μοίρα. Τα παιδιά στο σχολείο αναγκάζονται να αποστηθίζουν παρά να μαθαίνουν και μετά από ένα πολύ σκληρό εξεταστικό εκπαιδευτικό σύστημα οι μεγάλοι δε βρίσκουν δουλειά. Και αναγκάζονται να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό. Και τα μικρά παιδιά έχουν πληγεί από την κρίση, ιδίως εκείνα που προέρχονται από φτωχότερες οικογένειες. Αυτό είναι μια Χάρρυ Πόττερ προσπάθεια, είναι μια οργάνωση που έχει ξεκινήσει με πρωτοβουλία της συγγραφέως του Χάρρυ Πόττερ, της κ. Rowling, για να βοηθήσει τα παιδιά στην Ευρώπη. Ελπίζω ότι αυτή η πρωτοβουλία θα υιοθετηθεί από τις ελληνικές αρχές και θα αξιοποιήσουν με τη βοήθεια και τη δική μας στο Ευρωκοινοβούλιο και της οργάνωσης LUMOS, όλα τα προγράμματα που υπάρχουν, ώστε να ανακουφίσουμε και να βοηθήσουμε τα νέα παιδιά, το μέλλον της χώρας.

image

Οι εκπρόσωποι της Επιτροπής, Margaret Tuite και Julius Op De Beke, από τη Γενική Διεύθυνση Δικαιοσύνης και Απασχόλησης αντίστοιχα, τόνισαν την ανάγκη συστηματικής αξιολόγησης και εποπτείας για την εκτίμηση της ασφάλειας της παιδικής φροντίδας αλλά και την ανάγκη εκπόνησης ενός ξεκάθαρου σχεδίου δράσης σχετικά με την αξιοποίηση των ταμείων χρηματοδότησης. «Λεφτά υπάρχουν» όπως είπαν χαρακτηριστικά, το μόνο που χρειάζεται είναι πολιτική και κοινωνική θέληση.

Την ανάγκη εναρμόνισης της χρηματοδότησης σε μια κοινή στρατηγική συνεργασία και με ιδιωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα, επισήμανε και η διευθύνουσα σύμβουλος της οργάνωσης LUMOS, Georgette Mulheir, η οποία εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι μέσω της ανταλλαγής τεχνογνωσίας, εμπειρογνωμοσύνης και στήριξης, είναι εφικτή η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού και παγκοσμίου κινήματος για τα δικαιώματα των παιδιών.

image

Ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος, καλεσμένος στο πάνελ της συζήτησης δήλωσε μεταξύ άλλων: Θεωρώ ότι η πρωτοβουλία του συντρόφου, Στέλιου Κούλογλου, είναι πάρα πολύ σημαντική, για να αναδείξουμε την ανάγκη να τερματιστεί η ιδρυματοποίηση της προστασίας των παιδιών, να επανέλθουν τα παιδιά στις οικογένειες, να μπορούν μέσα από την οικογενειακή θαλπωρή να αναπτυχθούν με πιο ισορροπημένο τρόπο.

image

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας που παρουσίασε ο Γεώργιος Νικολαΐδης, διευθυντής του Τμήματος Ψυχικής Υγείας του Ινστιτούτου Παιδικής Υγείας, και που εκπονήθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια σε εφτά ιδρύματα στην Αττική, το ένα στα πέντε παιδιά παραμένει έγκλειστο για πάνω από πέντε χρόνια, ενώ το 55% των παιδιών αυτών προέρχεται από οικογένειες που δεν έχουν στήριξη. Τα περισσότερα από τα ιδρύματα αυτά χαρακτηρίζονται από έλλειψη επίβλεψης και καταγραφής.

Ο Κωστής Παπαϊωάννου, Γενικός διευθυντής του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δήλωσε ότι η ακραία λιτότητα, τα μεταναστευτικά ρεύματα και η αύξηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας στην Ελλάδα έχουν επηρεάσει την αντζέντα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ανακοίνωσε επίσης, ότι το Υπουργείο ετοιμάζει τη δημιουργία ενός νέου νομικού πλαισίου για τα ασυνόδευτα παιδιά και σε συνεργασία με τον Συνήγορο του Παιδιού πρόκειται να εκπονήσει ένα νέο εθνικό σχέδιο δράσης, το οποίο θα περιλαμβάνει έναν μηχανισμό αξιολόγησης και θα είναι πιο ευέλικτο πιο στρατηγικό και με πιο ακριβείς και μετρήσιμους στόχους από το προηγούμενο, που δεν τέθηκε ποτέ σε ισχύ.

image

Σύμφωνα με την εστρατεία, Opening Doors, σε συνεργασία με την ελληνική οργάνωση Roots Research Center, στην Ελλάδα το 2014 εντοπίστηκαν 85 ιδρύματα για παιδιά, τα περισσότερα από τα οποία είναι ιδιωτικά και μόλις το 1/3 είναι δημόσια, στα οποία συστεγάζονται 2825 παιδιά και ενήλικοι μαζί, ενώ 883 είναι παιδιά με ειδικές ανάγκες.

image

Το παρών έδωσε και η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνα Κούνεβα, η οποία δήλωσε μεταξύ άλλων ότι “ακόμα και σε ακραίες συνθήκες, όπως ο πόλεμος, το παιδί είναι πιο ασφαλές, όταν είναι με την οικογένειά του. Γι αυτό και οφείλουμε να στηρίξουμε τις οικογένειες που έχουν ανάγκη στήριξης”. Παρών ήταν και ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Βίντεο και φωτογραφίες: Βασίλης Κατσαρδής
Ενημερωτικά διαγράμματα: Δημήτρης Ραπίδης

Περισσότερες πληροφορίες στο stelioskouloglou.gr
Twitter:@stelioskoul
www.facebook.com/stelioskouloglou