Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να έστειλε μήνυμα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσιπρα να δεχθεί την πρόταση των θεσμών και να ζητήσει σύγκληση έκτακτου Eurogroup. Μέχρι στιγμής το Μαξίμου όπως και η Κομισιόν δεν επιβεβαιώνουν πως υπάρχει κάποια νέα πρόταση. Το Μαξίμου έχει ήδη δηλώσει ανοιχτό σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων, αν υπάρξει κάποια νέα πρόταση ενώ και ο πρωθυπουργός, νωρίτερα στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, δήλωσε πως γίνονται παρασκηνιακές ενέργειες και πως αν υπάρξει βελτιωμένη πρόταση θα μπορούσαν να ξεκινήσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις.

Ads

Αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης, φέρονται να δηλώνουν πως ο πρόεδρος της Κομισιόν απέστειλε «μήνυμα» προς το Μέγαρο Μαξίμου, στο οποίο ζητάει από τον Αλέξη Τσίπρα να αποδεχθεί την πρόταση των θεσμών, όπως αυτή δημοσιεύθηκε από τον ίδιο, την Κυριακή 28 Ιουνίου. Οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν πως οι θεσμοί είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν μια αλλαγή στις ήδη κατατεθείσες προτάσεις, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται ποια είναι αυτή.

Η νέα πρόταση, σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, προβλέπει την ανανέωση της δέσμευσης των θεσμών για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, όπως ακριβώς είχε εκφραστεί στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, φέρεται να απαντά αρνητικά τονίζοντας πως η κυβέρνηση «βαδίζει προς την κάλπη, ο Αλέξης Τσίπρας θα ψηφίσει “όχι”, η κυβέρνηση ακούει με ενδιαφέρον ό,τι γράφεται και ό,τι λέγεται και εργάζεται για τη λύση». 

Σημειώνεται πάντως πως από το Μαξίμου ανακοινώθηκε ότι η προγραμματισμένη για την Τρίτη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου του πρωθυπουργού με τους κοινωνικούς εταίρους «αναβάλλεται λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του Πρωθυπουργού». Στη συνάντηση θα συμμετείχαν οι Θεόδωρος Φέσσας, πρόεδρος του ΣΕΒ, Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρο της ΕΣΕΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης, πρόεδρος του ΣΕΤΕ και ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Κωνσταντίνος Μίχαλος. 

Ads

Νωρίτερα, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε συνάντηση το βράδυ της Δευτέρας με τους Προέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι οποίοι ζήτησαν από όλα τα εμπλεκόμενα μέλη να επανέλθουν στις διαβουλεύσεις. Η Διάσκεψη των Προέδρων κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να συζητήσουν, πριν από το τέλος της Τρίτης, για το πως μπορούν να αποφευχθούν οι αρνητικές εξελίξεις για την Ελλάδα, καθώς και για πιθανή παράταση του προγράμματος, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία του δημοψηφίσματος.