Την τύχη του ΔΟΛ στα χέρια τους είναι αποφασισμένοι να πάρουν οι εργαζόμενοι του οργανισμού, στέλνοντας το μήνυμα ότι «δεν θα αφήσουμε να κλείσει ο ΔΟΛ» και καλώντας τους συναδέλφους τους να εκδώσουν απεργιακά φύλλα και να αναλάβουν τον έλεγχο λειτουργίας του Ομίλου με τη στήριξη της ΕΣΗΕΑ και των άλλων Ενώσεων.

Ads

«Οι μόνοι που χρηματοδοτούν τον ΔΟΛ τους τελευταίους μήνες είναι οι εργαζόμενοι του ΔΟΛ με την απλήρωτη δουλειά τους, γι’ αυτό και πρέπει να έχουν τον έλεγχο για όλη τη λειτουργία του Οργανισμού», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της η πρωτοβουλία των εργαζομένων.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στα ΝΕΑ, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook: «Ευχαριστούμε όλους σας για τη θερμή συμπαράσταση. Μας δίνει δύναμη. Η κληρονομιά των ΝΕΩΝ και του ΒΗΜΑΤΟΣ είναι πολύ βαριά. Θα φανούμε αντάξιοί της. Θα κρατηθούμε ζωντανοί και για τη χαμένη τιμή της δημοσιογραφίας. Θα “πέσουμε” μόνο όταν μας λείψει το χαρτί εκτύπωσης και μας κόψουν το ρεύμα… Τότε θα είναι μια άλλη μέρα για την Ιστορία του ελληνικού Τύπου, την Ενημέρωση και τη Δημοκρατία. Ο αγώνας συνεχίζεται».

Ολόκληρη η επιστολή επιστολή εργαζομένων

Στη συνέλευση των εργαζόμενων του ΔΟΛ την Δευτέρα 30 Γενάρη, η εικόνα που εισέπραξαν οι εργαζόμενοι ήταν αποκαλυπτική για το μέλλον που ετοιμάζουν στελέχη, εργοδοσία και τραπεζίτες.

Ads

Η κεντρική ιδέα όπως την περιέγραψε διευθυντικό στέλεχος αλλά και δικηγόροι που βρέθηκαν στη συνέλευση ήταν: «Συνεχίστε να δουλεύετe απλήρωτοι για όσο καιρό έχουμε χαρτί, για άλλη μια βδομάδα, ίσως και κάτι παραπάνω. Να περιμένουμε τις επόμενες μέρες τον ειδικό διαχειριστή που θα φέρουν οι τραπεζίτες (την Grant Thorton) για να κάνει τη δουλειά της.

Δηλαδή να, αποτιμήσει την εταιρία και να δει τι μπορεί να πουλήσει (κομμάτι κομμάτι ή πακέτο) και πόσο. Από τα χρήματα που θα βγουν από το ξεκοκάλισμα του Οργανισμού, οι εργαζόμενοι δεν θα πάρουν τίποτε. Το 75% θα το πάρουν οι τράπεζες και το υπόλοιπο 25% θα το μοιραστούν δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές και αν περισσέψει κάτι οι εργαζόμενοι. Και προφανώς αν βρεθεί επενδυτής δεν θα μιλάμε για ένα μαγαζί με 500 εργαζόμενους αλλά πολύ πολύ μικρότερο».

Συνάδελφοι αυτή η πρόταση μας οδηγεί δεμένους χειροπόδαρα στην καταστροφή μας. Συνεχίστε να δουλεύεται απλήρωτοι μας λένε ακόμη και αν δεν έχετε ούτε για τα εισιτήρια για να έρθετε στη δουλειά και περιμένετε την λαιμητόμο για να μας αποκεφαλίσει, είτε ο δήμιος είναι κάποιες τράπεζες είτε κάποιος «επενδυτής».

Υπάρχει άλλη λύση για να σώσουμε τις δουλειές μας και τα δικαιώματά μας:

Αφού όλοι εσείς αποδειχθήκατε ανίκανοι να λειτουργήσετε τον ΔΟΛ, τον «οδηγήσατε στα βράχια», και φάγατε όλα τα «αποθέματα από τα αμπάρια», θα τον πάρουμε εμείς στα χέρια μας για να τον κρατήσουμε ανοιχτά. Με ΚΑΤΑΛΗΨΗ της Μιχαλακοπούλου από τους εργαζόμενους του ΔΟΛ και λειτουργία κάτω από τον δικό τους έλεγχο, όλων των Μέσων του οργανισμού.

Να τυπώσουμε τα δικά μας, απεργιακά ΒΗΜΑ και ΝΕΑ, να λειτουργήσουμε το ραδιόφωνο και τα ηλεκτρονικά μέσα εμείς. Οι μόνοι που χρηματοδοτούν τον ΔΟΛ τους τελευταίους μήνες είναι οι εργαζόμενοι του ΔΟΛ με την απλήρωτη δουλειά τους, γι’ αυτό και πρέπει να έχουν τον έλεγχο για όλη τη λειτουργία του Οργανισμού.

Το ΒΗΜΑ την Κυριακή πρέπει να κυκλοφορήσει σαν απεργιακό φύλλο με την ευθύνη της ΕΣΗΕΑ και των Ενώσεων. Δηλαδή η έκδοση να έχει το ΑΦΜ της ΕΣΗΕΑ (και όχι του ΔΟΛ) έτσι ώστε οι εισπράξεις από τις πωλήσεις να μπουν στο ταμείο της ΕΣΗΕΑ για να αποδοθούν στους εργαζόμενους και όχι στα ταμεία των τραπεζιτών.

Αυτό είχε γίνει με τα απεργιακά φύλλα της Ελευθεροτυπίας και του Ελεύθερου Τύπου παλιότερα και το ίδιο χρειάζεται να γίνει και τώρα. Μονάχα έτσι δίνουμε μήνυμα στην κοινωνία ότι παλεύουμε και την ίδια ώρα παίρνουμε και κάποια χρήματα για να συνεχίσουμε τον αγώνα μας.

Μονάχα έτσι σε όλο αυτό το παιχνίδι που παίζουν τραπεζίτες, διεύθυνση, διευθυντικά στελέχη, κυβέρνηση και αντιπολίτευση μπορούμε να μπούμε σαν εργαζόμενοι και να βάλουμε την δική μας σφραγίδα στις εξελίξεις όχι σαν παθητικοί θεατές αλλά σαν οι κεντρικοί παράγοντες για να σώσουμε τις δουλείες και τα δικαιώματα μας. Να διεκδικήσουμε από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για να διασώσει τις θέσεις εργασίας.

Γι’ αυτό χρειαζόμαστε μια μεγάλη επιτροπή που εργαζόμενων που θα αναλάβει όχι απλά τον έλεγχο των διαπραγματεύσεων με τους εμπλεκόμενους φορείς αλλά θα αναλάβει την λειτουργία του οργανισμού, την έκδοση των φύλλων, την λειτουργία των ηλεκτρονικών μέσων και του ραδιοφώνου.

Να απαιτήσουμε από την ΕΣΗΕΑ και όλες τις Ενώσεις να προκηρύξουν άμεσα απεργία σε όλα τα ΜΜΕ για συμπαράσταση στους εργαζόμενους του ΔΟΛ και απεργιακή συγκέντρωση στην Μιχαλακοπούλου. Δεν είναι δυνατόν να μπαίνει λουκέτο στον παλιότερο δημοσιογραφικό Οργανισμό και ο κλάδος να μην είναι επί ποδός πολέμου για να κρατηθούν οι θέσεις εργασίας.

Να ανοίξει τώρα απεργιακό ταμείο από τις Ενώσεις για την στήριξη των εργαζόμενων του ΔΟΛ για να μπορέσουν να επιβιώσουν και να οργανώσουν την λειτουργία του Οργανισμού.

Πρωτοβουλία εργαζόμενων για να μην κλείσει ο ΔΟΛ

Τι λέει ο Ιβάν Σαββίδης για την μη επίτευξη συμφωνίας

«Τα προσωπικά δάνεια Ψυχάρη ακύρωσαν τη συμφωνία για τον ΔΟΛ», διαμήνυσε από την πλευρά της η πλευρά του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη.

«Παρότι ο ομογενής επιχειρηματίας έγινε δέκτης πολλών αιτημάτων, τόσο –κυρίως- από την Κυβέρνηση, όσο και από ανθρώπους του Τύπου να αναλάβει να σώσει τον Οργανισμό, δεν κατέστη δυνατό να παρουσιάσει το σχέδιο που εκπόνησε για τη διάσωση αυτή. Συγκεκριμένα, ο Ιβάν Σαββίδης θα αναλάμβανε όχι μόνο την υποχρέωση να επενδύσει όλα τα απαραίτητα χρήματα για την απρόσκοπτη λειτουργία του ΔΟΛ, αλλά και ένα μεγάλο ποσό των χρεών, που υπολογίστηκε περίπου στα 40 εκατομμύρια ευρώ! Ένα σχέδιο βασισμένο στην υπόθεση «Μαρινόπουλου» και που είχε την αποδοχή των τραπεζών, όπως τους μεταφέρθηκε από κυβερνητικά στελέχη», σημείωναν κύκλοι του επιχειρηματία.

«Υπήρχε μόνο ένα εμπόδιο στην κατάθεση της πρότασης και στην οριστική λύση για τον ΔΟΛ: τα προσωπικά δάνεια και εγγυήσεις του Σταύρου Ψυχάρη και της οικογένειάς του, δεν θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά ως μέρος των ήδη υπέρογκων οφειλών του Οργανισμού, ούτε για τις Τράπεζες, ούτε για τον υποψήφιο αγοραστή. Και πριν αυτό το «αγκάθι» έβρισκε οριστική λύση, δεν υπήρξε και λόγος να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι ο Ιβάν Σαββίδης με τις τράπεζες για να υπογράψουν μια συμφωνία που και οι δυο πλευρές ήξεραν εκ των προτέρων ότι θα καταφέρουν», τόνισαν οι ίδιοι κύκλοι.

«Κανένα ραντεβού δεν έγινε το προηγούμενο διάστημα ανάμεσα στους ανθρώπους του Ιβάν Σαββίδη και τον ίδιο τον Σταύρο Ψυχάρη, ενώ ένα και μόνο ραντεβού πραγματοποιήθηκε με εκπροσώπους των Τραπεζών την προηγούμενη Παρασκευή, στο οποίο διαφάνηκε η συμφωνία των δυο πλευρών, εφόσον μπορούσε να ξεπεραστεί ο σκόπελος του κ. Ψυχάρη. Από το περιβάλλον του Ιβάν Σαββίδη προκύπτει πως ο ίδιος δεν θα σταματήσει να παρακολουθεί την υπόθεση και να εξαντλήσει κάθε πιθανότητα που υπάρχει να αποτραπεί το οριστικό κλείσιμο των ιστορικών εφημερίδων Τα Νέα και Το Βήμα», κατέληξαν.