Η Ελλάδα ήταν μόνο η αρχή και τα μέτρα που εφαρμόζονται εκεί θα επεκταθούν σε όλες τις χώρες τις Ευρωζώνης, τονίζουν ευρωβουλευτές της Αριστεράς που επισκέπτονται την Ελλάδα για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους.
 

Ads

Εννέα ευρωβουλευτές από την Πορτογαλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Κύπρο και την Ελλάδα, ανάμεσά τους ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, συναντώνται από χθες στην Αθήνα, προκειμένου να σταθούν αλληλέγγυοι και να δουν από κοντά την κατάσταση που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες. Προετοιμάζουν μάλιστα συναντήσεις με εκπροσώπους κοινωνικών κινημάτων, συνδικάτα εργαζομένων, οργανώσεις και κόμματα που αντιτίθενται στα μέτρα λιτότητας που επιβάλλονται στον ελληνικό λαό.
 
Ανάμεσά τους ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ομάδας Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά – Αριστερά των Πράσινων των Βορείων Χωρών και διευθυντής της γαλλικής εφημερίδας «Ουμανιτέ», Πατρίκ Λε Υαρίκ, που δήλωσε σήμερα το βράδυ σε συνέντευξη Τύπου πως «η πλήρης κηδεμονία είναι η μέγιστη απειλή για τον ελληνικό λαό και όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς. Αυτό που γίνεται στην Ελλάδα είναι και συμβολικό: εδώ γεννήθηκε η δημοκρατία και εδώ τίθεται υπό απειλή». Ταυτόχρονα, επεσήμανε την ανάγκη για εκλογές, «ώστε ο ελληνικός λαός να είναι σε θέση να επιλέξει» και παρομοίασε την Ελλάδα με ένα μεγάλο εργαστήρι, απ’ όπου ξεκινά η εξάρθρωση των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων. Πρόσθεσε επίσης πως «μέσα από την αλληλεγγύη προς τον ελληνικό λαό από την Αθήνα απευθύνουμε μία έκκληση προς όλους τους λαούς της Ευρώπης να μην αφήσουν τον ελληνικό λαό να υφίσταται την εξαθλίωση από τους οικονομικούς μηχανισμούς, γιατί έτσι προετοιμάζεται και το δικό τους μέλλον».
 
Ο Λε Υαρίκ έκανε γνωστό ότι στην εφημερίδα που διευθύνει συλλέχθηκαν πάνω από 20.000 υπογραφές αλληλεγγύης, ενώ γίνονται προσπάθειες και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για νέες συμμαχίες και συντονισμό με άλλες προοδευτικές ομάδες.
 
Ο Νίκος Χουντής δήλωσε πως «η κατάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων που συμβαίνει στην Ελλάδα σε λίγο θα αποτελεί πραγματικότητα σε όλη την Ευρώπη. Αυτό που είναι εξαίρεση σήμερα, θα γίνει ο κανόνας», ενώ οι δύο Πορτογάλοι ευρωβουλευτές εξέφρασαν την ανησυχία τους πως την τύχη της Ελλάδας μπορεί να ακολουθήσει και η δική τους χώρα. Όλοι οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν πως οι λαοί πρέπει να συνειδητοποιήσουν τη διαδρομή που θα πάρει η Ευρωζώνη, με την επέκταση των μέτρων της Ελλάδας και στις υπόλοιπες χώρες.