Το ασφαλιστικό ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, στην πρώτη τους συνάντηση, σήμερα, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. 

Ads

Σύμφωνα με τους συνεργάτες του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την θέση του κατά της ασφαλιστικής πρότασης της κυβέρνησης. Επιπλέον είπε ότι δεν δέχεται να υπάρχουν δύο κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες – στα εύκολα η κυβέρνηση να προχωρά μόνη της, όπως στο παράλληλο πρόγραμμα – και στα δύσκολα να βασίζεται στα άλλα κόμματα. 

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέπτυξε την πάγια θέση του για το προσφυγικό στην καγκελάριο, η οποία από την πλευρά της είπε ότι είναι θετικό για την χώρα ότι δεν ασκείται αντιπολίτευση στο ζήτημα αυτό. Οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη σημείωναν επίσης ότι η Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησε με την ελληνική θέση κατά του κλεισίματος των συνόρων στη διάρκεια της Συνόδου του ΕΛΚ, όταν υπήρξε αντιπαράθεση του προέδρου της ΝΔ με τον αντικαγκελάριο της Αυστρίας, Ράινχολτ Μιτερλένερ. 

Τέλος έλεγαν ότι η Άνγκελα Μέρκελ ήθελε να τον ακούσει και πρόσθεταν ότι τόσο από την Γερμανίδα καγκελάριο όσο και από τους άλλους ηγέτες, έχει γίνει θετικά δεκτή η τοποθέτηση του προέδρου της ΝΔ ότι δεν θα λαϊκίσει και ότι με τον ίδιο τρόπο που μιλά στο εξωτερικό μιλά και μέσα στην χώρα.

Ads

Στην συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον τέως πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσος Κοέλιο.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΝΔ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ. Η συνάντηση, επίσης στο περιθώριο της Συνόδου, διήρκεσε περίπου μισή ώρα.

Στις συναντήσεις που είχε την Τετάρτη, με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και με τον αρμόδιο επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, τις συζητήσεις μονοπώλησαν οι εξελίξεις στο προσφυγικό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι θεωρεί το προσφυγικό εθνικό θέμα, το οποίο όπως είπε μετά την συνάντησή του με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο «δεν θα μετατρέψουμε σε πεδίο μικροπολιτικής αντιπαράθεσης».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνει πέντε βασικά σημεία: 

  • Πρώτον, ότι το προσφυγικό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και δεν λύνεται δίχως την αλληλεγγύη όλων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  • Δεύτερον, ότι η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της πρωτοφανούς κρίσης και ότι μετά την αδράνεια και τα λάθη της πρώτης περιόδου, τις τελευταίες εβδομάδες έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος στην κατεύθυνση της υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει.

  • Τρίτον, ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά και ότι το κλείσιμο των βόρειων συνόρων της Ελλάδας θα πρέπει να μείνει εκτός οποιασδήποτε συζήτησης γίνεται στην ΕΕ.

  • Τέταρτον, ότι και η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της, όσον αφορά κυρίως το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων, το οποίο πολλές χώρες μέλη αρνούνται να εφαρμόσουν.

  • Πέμπτον, ότι κλειδί στην αντιμετώπιση του ζητήματος είναι η Τουρκία, η οποία πρέπει να κάνει και εκείνη ό,τι της αναλογεί στην αναχαίτιση των προσφυγικών ροών και στην αντιμετώπιση των παράνομων διακινητών που αναπτύσσονται με την ανοχή της.