Ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος υπερψήφισε τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, ενώ η επίσημη θέση του ΚΙΝΑΛ ήταν «παρών» επί της αρχής. Δεν έχει σημασία μόνο η διαφοροποίηση αλλά και ο θορυβώδης τρόπος με τον οποίο εκδηλώθηκε, τόσο από τον ίδιο και από τους βουλευτές που τον υποστηρίζουν…

Ads

Πρώτα η Νάντια Γιαννακοπούλου αποσύρθηκε από εισηγήτρια και την αντικατέστησε ο Αχμέτ Ιλχάν, ενώ στη συνέχεια ο Ανδρέας Λοβέρδος τοποθετήθηκε στη Βουλή: «Χωρίς φόβο και χωρίς πάθος, χωρίς να με δεσμεύει τίποτα και σας λέω, κύριε υπουργέ, ότι παρότι διαφωνώ με κάποια που δεν κάνετε ή κάποια που ρυθμίζετε, ψηφίζω “ναι” και επί της αρχής και επί των άρθρων, όχι όλων. Θεωρώ αδιανόητο η εισηγήτριά μας, η κυρία Γιαννακοπούλου, να έχει πει επανειλημμένα γιατί αργείτε να αυστηροποιήσετε τον Ποινικό Κώδικα, η αείμνηστη πρόεδρός μας να σας έχει κάνει κριτική για το ίδιο θέμα, να έρχονται οι αυστηροποιήσεις των ποινών και εμείς να έχουμε ομιλίες πρωτευόντων βουλευτών μας επί θεμάτων σοβαρών μεν, αλλά που δεν μπαίνουν στην ουσία του σχεδίου νόμου».

Η απάντηση δόθηκε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος, Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος, εξηγώντας τη θέση του ΚΙΝΑΛ, δήλωσε: «Δεν κάνουμε νομικό δογματισμό. Δεν στεκόμαστε πίσω από νομικίστικες θεωρίες. Κάνουμε επί της ουσίας κριτική και ψηφίζουμε “παρών” επί της αρχής αναλύοντας τη θέση μας στα επιμέρους άρθρα».

Ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου παρενέβη στο ΟΡΕΝ όπου έδινε συνέντευξη ο Ανδρέας Λοβέρδος και μιλούσε για τη διαφωνία του με τη «γραμμή» του κόμματός, για να διευκρινίσει: «Εμείς αποφασίζουμε δημοκρατικά και συλλογικά. Ο κ. Λοβέρδος δικαιολογείται να μην έχει την πλήρη ενημέρωση γιατί έχει κι έναν προεκλογικό αγώνα να κάνει. Θέλω να αποκαταστήσω την αλήθεια. Η τοποθέτησή μας είναι συγκεκριμένη. Επειδή δεν θεωρούμε ότι υπάρχει ενιαία αρχή στο ν/δ στο επί της αρχής δηλώνουμε “παρών”. Όμως στην ουσιαστική τοποθέτηση επί των άρθρων είμαστε υπέρ της αυστηροποίησης των ποινών σε ό,τι αφορά τα σεξουαλικά εγκλήματα».

Ads

Νωρίτερα ο Α. Λοβέρδος είχε απαξιώσει τη στάση του ΚΙΝΑΛ ως «θολούρα»: «Εχει φέρει ένα νομοσχέδιο η ΝΔ στη Βουλή και ορίζει ως κακούργημα το βιασμό ανηλίκου, που θα τιμωρείται με ισόβια. Εγώ θα το υπερψηφίσω αυτό. Το κόμμα μου δεν θα το ψηφίσει και λέει ότι πρέπει να περιμένουμε. Εγώ λέω όχι! Αυτό πρέπει να ψηφιστεί τώρα! Δεύτερον θα πω στη ΝΔ: γιατί τα θέματα που αφορούν στο #metoo δεν θα φέρνετε τώρα; Αυτό δηλαδή που λέμε γυναικοκτονία και κακοποίηση γυναικών. Το κόμμα μου είναι αντίθετο σε αυτό. Η αυστηροποίηση του Ποινικού Κώδικα είναι σωστή. Πχ: ο βιασμός ανηλίκου μέσα στο σπίτι αυτή τη στιγμή είναι πλημμέλημα, γιατί να μη γίνει κακούργημα; Το κόμμα μου διαφωνεί μαζί μου. Και στην κατοχή μολότωφ που γίνεται κακούργημα και σε αυτό είμαι σύμφωνος. Η παράταξή μας αυτή τη στιγμή είναι δικαιωματιστική, ενώ εμείς θέλουμε καθαρές λύσεις.  Όχι θολούρες. Αυτός είναι και ο λόγος που η αρμόδια τομεάρχης, Νάντια Γιαννακοπούλου αρνήθηκε να είναι εισηγήτρια της παράταξής μας στο εν λόγω ν/δ. Μέσα στη θολούρα κρύβεσαι. Κάποιος που δεν συμφωνεί μαζί μου, δεν θέλω να με ψηφίσει».

Ανακοίνωση από το ΚΙΝΑΛ

Μετά το ρήγμα που προκλήθηκε με τη στάση του Ανδρέα Λοβέρδου, το ΚΙΝΑΛ εξέδωσε και ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «Το Κίνημα Αλλαγής, πιστό στις αρχές και τις πολιτικές του παραδόσεις, χαράσσει το δικό του διακριτό στίγμα. Χωρίς ετεροπροσδιορισμό. Χωρίς νομικό ακτιβισμό ή δογματικές προσκολλήσεις. Επιδιώκουμε ένα Ποινικό Δίκαιο όχι μόνο “τιμωρητικό”, αλλά κυρίως βαθιά παιδευτικό.

“Εργαλείο” του Κράτους Δικαίου και της Δημοκρατίας. Για την ασφάλεια του πολίτη και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Αυτό επιβεβαιώνεται σήμερα με τη στάση μας απέναντι στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως αυτή αποφασίστηκε  στη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας.

Συμφωνούμε και ψηφίζουμε την αύξηση των ποινών για ιδιαίτερης βαρύτητας αδικήματα, όπως τα σεξουαλικά εγκλήματα, οι βιασμοί ανηλίκων, οι ομαδικοί βιασμοί, οι πράξεις ενδοοικογενειακής βίας, τα εγκλήματα κατά των εργαζομένων κ.α. Επιδιώκουμε την πραγματική έκτιση των ποινών για τα αυξημένης βαρύτητας εγκλήματα. Ψηφίζουμε την αύξηση του ορίου για την υφ’ όρον απόλυση.

Καταγγέλλουμε, όμως, την προκλητική άρνηση της Κυβέρνησης να ενεργοποιήσει την κοινωφελή εργασία και τις εναλλακτικές μορφές έκτισης των ποινών.
Για να μπορεί να υπάρξει χώρος στις φυλακές για όσους πρέπει πραγματικά να εκτίσουν τις ποινές κάθειρξης και να αποφύγουμε νέες οριζόντιες και άκριτες αποφυλακίσεις. Λέμε όχι στην ακραία ποινικοποίηση απόψεων ή δηλώσεων που μπορούν εύκολα να χαρακτηριστούν «fake news» που φτάνει στο άλλο άκρο: φιμώνει την ενημέρωση και την ελεύθερη δημοσιογραφία.

Ζητούμε από την Κυβέρνηση να τολμήσει να κατοχυρώσει τη γυναίκα ως θύμα εγκλημάτων έμφυλης βίας, που έχουν αποκτήσει χαρακτηριστικά «κοινωνικής πανδημίας». Μένουμε σταθεροί στην ανάγκη για μια βαθιά μεταρρύθμιση, με στόχο την ασφάλεια του πολίτη και την προάσπιση των ατομικών ελευθεριών.

Διαφωνούμε με το ψευδεπίγραφο δίλημμα: αυστηροποίηση ή εγκληματικότητα, που «λανσάρει» με επικοινωνιακό επιφανειακό τρόπο η Κυβέρνηση. Η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και η ασφάλεια για τον πολίτη δεν έρχεται μόνο με ποινές, αλλά με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης. Η χώρα έχει ανάγκη από νέα αντεγκληματική και σωφρονιστική πολιτική. Όχι άλλα μπαλώματα».