Το πρώτο «ναι» στην άρση ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου για την υπόθεση Novartis και του Μάριο Σαλμά για την υπόθεση των αρθροσκοπησεων έδωσε η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής, με τους δύο βουλευτές να «αποποιούνται» οι ίδιοι της ασυλίας τους. Θετική ήταν η εισήγηση της Βουλής και για την άρση ασυλίας του Αριστείδη Φωκά, για προσωπική του υπόθεση.

Ads

Οι τρεις εισηγήσεις θα εισαχθούν άυριο στην Ολομέλεια της Βουλής. 

Την ίδια στιγμή η πλειοψηφία της Επιτροπής Δεοντολογίας εισηγήθηκε να μην κινηθεί η διαδικασία άρσης της βουλευτικής ασυλίας για τον Παύλο Πολάκη, σε βάρος του οποίου είχε καταθέσει μήνυση ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης για συκοφαντική δυσφήμιση. Ομοίως η πλειοψηφία της Επιτροπής Δεοντολογίας εισηγείται να μην κινηθεί η διαδικασία άρσης της βουλευτικής ασυλίας για τον Πάνο Καμμένο, σε βάρος του οποίου είχε καταθέσει μήνυση ο εκδότης Γιάννης Κουρτάκης. Η πλειοψηφία της Επιτροπής Δεοντολογίας δηλώνει ότι οι δύο αυτές υποθέσεις αφορούν την περίοδο που ασκούσαν υπουργικά καθήκοντα και άρα πρέπει να κινηθούν οι διαδικασίες του άρθρου 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών. Τούτο σημαίνει ότι για να προχωρήσουν οι δύο υποθέσεις- για Π. Πολάκη και Π. Καμμένο- πρέπει να συγκεντρωθούν υπογραφές για τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης. Οι δύο αυτές υποθέσεις δεν εισάγονται συνεπώς αύριο στην Ολομέλεια.

Νωρίτερα, ο Ανδρέας Λοβέρδος, για τον οποίο έχει ζητηθεί η άρση ασυλίας του για την υπόθεση NOVARTIS, δήλωσε στην Επιτροπή Δεοντολογίας ότι επιθυμεί την άρση της ασυλίας του για να αποδείξει τη σκευωρία σε βάρος του. Την άρση ασυλίας του δήλωσε ότι επιθυμεί και ο Μάριος Σαλμάς, για την υπόθεση των αρθροσκοπήσεων για να αποδειχθεί «η σκευωρία η οποία στήθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη».

Ads