Η πόρτα του ∆ηµοσίου κλείνει οριστικά από το πρωί της Δευτέρας για περίπου 20.000 µόνιµους υπαλλήλους, οι οποίοι πήραν ήδη το εισιτήριο εξόδου από την εργασία τους, µε την υλοποίηση των ρυθµίσεων για την εργασιακή εφεδρεία. Η πόρτα εξόδου θα τους υποδειχθεί επίσημα την 1η Ιανουαρίου 2012. 

Ads

Τα εισιτήρια της εφεδρείας αναμένεται να αρχίσουν να δημοσιοποιούνται σταδιακά από τη Δευτέρα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Περίπου 4.000 υπάλληλοι θα συνταξιοδοτηθούν άµεσα, καθώς έχουν υπερβεί το 55ο έτος της ηλικίας τους και έχουν συμπληρώσει ήδη 35 χρόνια πραγματικής συντάξιμης δημόσιας υπηρεσίας. Η κατηγορία αυτή των υπαλλήλων θα μπορούσε να παραμείνει στην υπηρεσία για τρία ακόμη χρόνια.

Οι υπόλοιποι, περίπου 16.000 υπάλληλοι του Δημοσίου, των ΟΤΑ και των υπολοίπων ΝΠΔΔ, θα τεθούν σε ένα ιδιότυπο «προσυνταξιοδοτικό καθεστώς» που θα διαρκέσει ως τις 31 Δεκεμβρίου 2013. Πρόκειται για υπαλλήλους που στα τέλη του 2013 θα συμπληρώνουν τουλάχιστον το 55ο έτος της ηλικίας τους και κατ’ ελάχιστον 35 έτη πραγματικής και συντάξιμης υπηρεσίας. 

Ads

Για το σύνολο, ωστόσο, αυτής της κατηγορίας των υπαλλήλων, που αποτελούν το πρώτο κύµα της εφεδρείας, δεν υπάρχει καµία περίπτωση επιστροφής τους µε οποιαδήποτε σχέση εργασίας στον δηµόσιο τοµέα.

Στην τελική ευθεία, όμως, εισέρχεται και η διαδικασία για επιπλέον 15.000 υπαλλήλους στο Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ, τους ΟΤΑ, τα ΝΠΙΔ και τις δημόσιες επιχειρήσεις, για τους οποίους υπολείπονται δύο έτη για τη συμπλήρωση 35 χρόνων ασφάλισης και δύο για την ηλικία συνταξιοδότησης (τα όρια είναι διαφορετικά από ένα ασφαλιστικό ταμείο σε άλλο).

Εντούτοις, η διαπίστωση του πραγματικού χρόνου ασφάλισης έχει αποδειχθεί πρόβλημα. Αποτέλεσμα είναι η έκδοση των διαπιστωτικών πράξεων να βασιστεί στις υπεύθυνες δηλώσεις που κλήθηκαν να υποβάλουν οι υπάλληλοι έως τις 20 Νοεμβρίου. Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι ο χρόνος είναι επαρκής έως την 1η Ιανουαρίου για να διαρθρωθούν τα όποια λάθη.

Με επιστολές του τη Δευτέρα προς όλα τα μέλη της κυβέρνησης, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας ζήτησε το «προσωπικό ενδιαφέρον» όλων των υπουργών για την ομαλή ολοκλήρωση της διαδικασίας της εφεδρείας. Επιπλέον, ο κ. Ρέππας ενημέρωσε τους υπουργούς ότι σήμερα εκπνέει η προθεσμία για την υπογραφή των διαπιστωτικών πράξεων για την προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα.
 
Παράλληλα, εξέδωσε νέα εγκύκλιο στην οποία επισημαίνει την ανάγκη τήρησης των καταληκτικών ημερομηνιών για την έκδοση των διαπιστωτικών πράξεων έναρξης της προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας. Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι προκειμένου να μην υπάρξουν προσκόμματα στην ολοκλήρωση της διαδικασίας, οι αρμόδιες διευθύνσεις διοικητικού καλούνται «να αποστείλουν στα ασφαλιστικά ταμεία άμεσα και όχι μετά τις 28 Νοεμβρίου 2011, αναλυτικές καταστάσεις με τα στοιχεία του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που υπηρετεί στο φορέα τους και έχει γεννηθεί κατά τα έτη 1958 και προγενέστερα και ενδέχεται να πληροί τα, κατά περίπτωση, έτη ασφάλισης για την ένταξη στην εργασιακή εφεδρεία».
 
Πηγές από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δηλώνουν κατηγορηματικά ότι μέχρι στιγμής δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση και πως στις προθέσεις του υπουργείου είναι να μην υπάρξει καμία εξαίρεση. Πάντως, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος είναι και ο καθ’ ύλην αρμόδιος, να επανεξετάσει ορισμένες περιπτώσεις (π.χ. μεταφορές) που έχουν σχέση με την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών, όπως στις μεταφορές.

 ΑΔΕΔΥ: Αποφράδα ημέρα η σημερινή για τους δημόσιους υπαλλήλους
 
«Αποφράδα ημέρα για το δημόσιο και τους δημοσίους υπαλλήλους», χαρακτηρίζει η ΑΔΕΔΥ τη σημερινή, καθώς τίθενται σε εφαρμογή οι διατάξεις για ένταξη σε «προσυνταξιοδοτικό καθεστώς» και «εργασιακή εφεδρεία», οδηγώντας σε έμμεση απόλυση δεκάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «με τις παραπάνω διατάξεις, χωρίς να υπολογίζεται το βαρύ ανθρώπινο κόστος, καταργείται η μονιμότητα των Δημοσίων Υπαλλήλων, για πρώτη φορά από την ίδρυση του ελληνικού κράτους κι έπειτα από έναν ολόκληρο αιώνα καθιέρωσής της. Ταυτόχρονα, προσβάλλονται η νομιμότητα και το ίδιο το Σύνταγμα της χώρας!!

Η αποχώρηση 20.000 μονίμων υπαλλήλων και ο προγραμματισμός Τρόικας και Συγκυβέρνησης, να ακολουθήσουν δεκάδες χιλιάδες απολύσεις την επόμενη διετία, θα έχουν δραματικές επιπτώσεις και για πολλούς άλλους εργαζόμενους που οδηγούνται σε βίαιη αποχώρηση και σε καθεστώς ημιανεργίας. Δραματικές, επίσης, θα είναι οι συνέπειες και για τις Δημόσιες Υπηρεσίες που ήδη αντιμετωπίζουν σημαντικά λειτουργικά προβλήματα, λόγω έλλειψης προσωπικού. Σοβαρός θα είναι ο αντίκτυπος και στα Κοινωνικά Αγαθά και Υπηρεσίες και βέβαια στην κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών των πολιτών.

Είναι σαφές ότι, μέσα από τις συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές, το Κράτος οδηγείται σε διάλυση, η Δημόσια Διοίκηση σε πλήρη απορρύθμιση, το όποιο Κοινωνικό Κράτος σε κατεδάφιση, οι εργαζόμενοι σε απόγνωση, η κοινωνία σε εξαθλίωση, καθώς οι απολύσεις των εργαζομένων στο Δημόσιο γίνονται με μοναδικό γνώμονα την περιστολή δαπανών και χωρίς να εξετάζονται ούτε οι πραγματικές ανάγκες των Δημοσίων Υπηρεσιών σε ανθρώπινο δυναμικό ούτε το τεράστιο κοινωνικό κόστος που θα προκληθεί, πλήττοντας κυρίως τα ευρύτερα, φτωχά και μεσαία λαϊκά στρώματα, τα οποία θα στερούνται πλέον στοιχειώδους πρόσβασης σε κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες.

Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, μαζί με ολόκληρη την Κοινωνία, δηλώνουμε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε και να ανατρέψουμε τις βάρβαρες αυτές πολιτικές επιλογές, με σκοπό την προάσπιση των θέσεων εργασίας, των κοινωνικών αγαθών και της κοινωνικής συνοχής».
 
Η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ  καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στη γενική απεργία που έχουν εξαγγείλει από κοινού οι Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και Γ.Σ.Ε.Ε. την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου 2011 και στην προγραμματισμένη συγκέντρωση στο Πεδίο του Άρεως στις 11:00 π.μ.

ΣΥΡΙΖΑ: Απάνθρωπο και αντισυνταγματικό το μέτρο της εφεδρείας

«Αντισυνταγματικό, παράνομο, βάρβαρο, αντεργατικό και απάνθρωπο» χαρακτήρισε το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας το μέλος της Επιτροπής Εργατικής πολιτικής του κόμματος, Δ. Στρατούλης, αφού καταδικάζει τους εργαζόμενους του Δημοσίου «σε διαρκή ανασφάλεια» και τους οδηγεί σε «κοινωνική γενοκτονία».
 
«Η εκδίωξη σήμερα 20.000 Δημοσίων Υπαλλήλων από το Δημόσιο επιβεβαιώνει την εκτίμηση μας ότι η κυβέρνηση της τριμερούς μνημονιακής συνεργασίας ΠΑΣΟΚ – ΝΔ – ΛΑΟΣ έχει καθαρή πολιτική εντολή για το διάστημα της θητείας της. Να εφαρμόσει τις μέχρι τώρα συμφωνίες της προηγούμενης κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου με την τρόικα και τους εφαρμοστικούς νόμους της», τόνισε. Στην εφεδρεία, κατέληξε ο κ. Στρατούλης, «δεν πρέπει να μπουν οι εργαζόμενοι αλλά η κυβέρνηση, η τρόικα και οι επιλογές τους, που πρέπει με τους αγώνες του λαού να ανατραπούν και να φύγουν».
 
Δημοκρατική Συμμαχία: Η εργασιακή εφεδρεία οδηγείται σε αποτυχία

 
Κατά των οριζόντιων περικοπών στο Δημόσιο τάχθηκε και η Δημοκρατική Συμμαχία, προειδοποιώντας ότι «με την ισοπεδωτική λογική και την άνευ κριτηρίων επιλογή», με την οποία εφαρμόζεται η εργασιακή εφεδρεία, το μέτρο οδηγείται σε αποτυχία.
 
«Οι οριζόντιες περικοπές, απλώς διαλύουν τη δημόσια διοίκηση και το κράτος. Δεν επιτυγχάνουν τον περιορισμό του δημόσιου τομέα, αλλά ούτε την αποτελεσματική μείωση των δαπανών και των ελλειμμάτων του κράτους, που συνεχίζουν να αυξάνονται και να καλύπτονται από την άδικη υπερφορολόγηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων», επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δημήτρης Ζαφειριάδης.