Το ζήτημα της επόμενης ημέρας στο ΠΑΣΟΚ τέθηκε επί τάπητος στη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, με τους κ.κ. Λοβέρδο, Χρυσοχοΐδη, Διαμαντοπούλου και Βενιζέλο να ζητούν ξεκάθαρα αλλαγή ηγεσίας και μάλιστα άμεσα. Ο Γιώργος Παπανδρέου, πάλι, δεν άνοιξε τα χαρτιά του, παραπέμποντας σε νέα συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου από το νέο έτος. «Θα κάνω το καθήκον μου και θα το κάνω όπως πρέπει», σημείωσε πάντως χαρακτηριστικά. Τελικά, η σύσκεψη κατέληξε στην απόφαση να συγκληθεί νέο Πολιτικό Συμβούλιο στις 4 Ιανουαρίου, προκειμένου να αρχίσουν διαδικασίες εκτεταμένου εσωκομματικού διαλόγου στο ΠΑΣΟΚ. Έξω τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση, διαμήνυσε ο Χάρης Καστανίδης.

Ads

 
Στην εισήγησή του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, παρότι δεν αποκάλυψε τις προθέσεις του, ότι η πρωθυπουργία και η προεδρία του ΠΑΣΟΚ, δεν ήταν ποτέ αυτοσκοπός για τον ίδιο, αλλά και ότι δεν επιθυμεί να είναι το εξιλαστήριο θύμα μιας κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Προτίμησε να μην αναφερθεί στα εσωτερικά του Κινήματος, αλλά να κάνει μια εκτεταμένη αναφορά στη διετή κυβερνητική θητεία του ΠΑΣΟΚ, με αρκετά στοιχεία αυτοκριτικής, τα οποία δεν συμπίπτουν, πάντως, με την κριτική που ασκήθηκε και ασκείται από τα μέσα ενημέρωσης, όπως ο ίδιος είπε.  
 
 

 
Βενιζέλος: Σε δύο εβδομάδες η ανάδειξη νέου προέδρου
image
Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος συνέδεσε τις όποιες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ με την πορεία των διαπραγματεύσεων για την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους, το λεγόμενο του PSI. Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος φέρεται να επισήμανε ότι μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την ανάδειξη νέου προέδρου. Ανέφερε επίσης ότι ο ίδιος δεν θα είναι σε θέση να μετέχει σε διαδικασίες ανάλογες με τη σημερινή ή άλλες, καθώς θα πρέπει να συμμετέχει στη διαδικασία ολοκλήρωσης του PSI. Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη για το τι θα κάνει, αν τα πράγματα δεν πάνε καλά.
 
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι ο ίδιος δεν είναι κατά των καταστατικών διαδικασιών, οι οποίες προβλέπουν εκλογή προέδρου με καθολική ψηφοφορία μελών και φίλων, αλλά όλα αυτά πρέπει να τελειώσουν μέχρι τις 15 Ιανουαρίου. Κατά τις ίδιες πάντα πληροφορίες ανέφερε ότι ο ίδιος, απευθυνόμενος στους παρόντες, είναι έτοιμος να καταθέσει τις φιλοδοξίες του, «εφόσον μου το ζητήσετε».
 
Εκκίνηση των διαδικασιών για εκλογή νέου προέδρου ζήτησε ο Λοβέρδος 
image
Καθαρές λύσεις και πολιτική σταθερότητα, ζήτησε στην τοποθέτησή του στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ ο Ανδρέας Λοβέρδος και έθεσε θέμα εκκίνησης διαδικασιών εκλογής νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ. Ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου να εγγυηθεί τη σχετική πορεία, αλλά και να βοηθήσει στις επικείμενες εκλογές και μετά από αυτές προκειμένου να αποφευχθούν εκφυλιστικά φαινόμενα σε περίπτωση εκλογικής ήττας.
 
Σύμφωνα με την πρόταση του κ. Λοβέρδου, η ανάδειξη του νέου προέδρου πρέπει να γίνει πριν τις επόμενες βουλευτικές εκλογές και η διαδικασία να είναι τριήμερη και η διαδικασία «λιτή και αδάπανη». Οι υποψήφιοι να μη κάνουν προεκλογική εκστρατεία και να περιορίσουν την παρουσία τους στο διαδίκτυο, στα τηλεοπτικά δίκτυα και στις νομαρχιακές συνελεύσεις. Ο υπουργός Υγείας πρότεινε ως ενδεικτικό χρόνο διεξαγωγής της εκλογής προέδρου το Φεβρουάριο, χωρίς να αποκλείει οποιονδήποτε άλλο χρόνο, με τη φράση «ή όποτε άλλοτε κριθεί σκοπιμότερο».

Ο υπουργός Υγείας, όπως αναφέρουν άλλες πληροφορίες, σχολιάζοντας μια φράση του κ. Παπανδρέου ότι «θα κάνω το χρέος μου», ζήτησε διευκρίνιση «ποιό απ’ όλα» τα χρέη εννοεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επισήμανε ότι στην εισήγηση του κ. Παπανδρέου υπάρχουν πολλές ασάφειες, οι οποίες δεν βοηθούν κανέναν. Και πρότεινε, σε περίπτωση που τα πράγματα δεν ξεκαθαριστούν, να συνεδριάσει εκ νέου το Πολιτικό Συμβούλιο για να πάρει σχετικές αποφάσεις.

Ads

Αυτοδιάλυση και επανίδρυση το αίτημα της Άννας Διαμαντοπούλου
image  

Αποσαφήνιση των προθέσεων του Γιώργο Παπανδρέου σχετικά με τον προσωπικό του ρόλο, ζήτησε Άννα Διαμαντοπούλου, ώστε, όπως είπε, «ο καθένας να εκτιμήσει τη στάση του». Η υπουργός Παιδείας, ζήτησε επίσης από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ «να καταθέσει την πρόταση του για το άνοιγμα των διαδικασιών, σύμφωνα με το καταστατικό με συντεταγμένο και ολοκληρωμένο τρόπο». Ανέφερε επίσης ότι «η παράταξη έχει υποστεί συντριπτικό κάταγμα στην ιδεολογία και στην πολιτική της» και ζήτησε μια «νέα πολιτική διακήρυξη», η οποία «προϋποθέτει αυτοκριτική ουσίας, εσωτερική κάθαρση και καθαρούς στόχους».
 
Η υπουργός Παιδείας υπογράμμισε ότι «δεν αρκεί απλά η αλλαγή ηγεσίας, πόσω μάλλον όταν το σύνολο των στελεχών έχουν συμμετάσχει ο καθένας με τις απόψεις, τις ικανότητες και τις επιδόσεις του όλη την προηγούμενη περίοδο». Από τον κ. Παπανδρέου ζήτησε επίσης «να εγγυηθεί και να διασφαλίσει το αδιάβλητο κάθε διαδικασίας». Μίλησε, εξάλλου, για νέα ηγεσία, με πολιτικό πλαίσιο, σαφείς στόχους και πολλά νέα πρόσωπα, που θα δώσουν δύναμη στον πολιτικό φορέα που εξέφραζε και εκφράζει το δυναμικό Κέντρο και την υπεύθυνη Αριστερά.
 
Όπως είπε η κ. Διαμαντοπούλου, «αυτό μπορεί να σημαίνει αυτοδιάλυση και επανίδρυση, ευρύτερες συμμαχίες, σε καμία περίπτωση όμως αυτό που ζούμε σήμερα».

Άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου πρότεινε ο Χρυσοχοΐδης
image
Την άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ ώστε το κόμμα να προχωρήσει συντεταγμένα στον καθορισμό διαδικασιών συζήτησης και τοποθέτησης σε όσα έχουν συμβεί, πρότεινε στο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ο υπουργός Ανάπτυξης επισήμανε ότι «όλοι εργαζόμαστε για την επιτυχία της κυβέρνησης Παπαδήμου και προσπαθούμε να την προστατεύσουμε από μικροκομματικές επιδιώξεις και πολιτικές τρικλοποδιές» και τόνισε ότι βασικό κριτήριο και απόδειξη των προθέσεων του ΠΑΣΟΚ για την επιτυχία των προαναφερθέντων είναι «η λύση των εσωκομματικών εκκρεμοτήτων, η καθαρή κατεύθυνση που αυτοκριτικά, με θάρρος και αποφασιστικότητα θα παράγουμε και θα προτείνουμε στους πολίτες και την κοινωνία».
 
Προτάσσοντας το ότι «δεν ταιριάζει στο ΠΑΣΟΚ και δεν είναι στο πολιτικό του κύτταρο, το μετέωρο βήμα του πελαργού», ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να αφήνει την κοινωνία «στην πιο κρίσιμη περίοδο της μεταπολιτευτικής περιόδου χωρίς στίγμα και χωρίς πρόταση». «Η δραματική παραίτηση της κυβέρνησης μας προ διμήνου, τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων που μετρούν την απήχησή μας σε επίπεδα του 15% αλλά και η απλή καθημερινή επαφή με τον κόσμο δείχνουν, αποδεικνύουν πως έχουμε χάσει την προωθητική μας δύναμη», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «είναι ευθύνη μας εθνική, πατριωτική να ξαναπιάσουμε το νήμα των αναγκών και ελπίδων της κοινωνίας».
 
Τασσόμενος κατά κάθε αναμονής ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι «για πολιτικούς και βαθιά εθνικούς λόγους απαιτείται η γρήγορη αντίδραση του Κινήματος, η συντεταγμένη συζήτηση, η απόδοση ευθυνών, το ξεκαθάρισμα των απόψεων και η νέα πορεία».

Κ. Σκανδαλίδης: Ο Παπανδρέου έχει δικαίωμα να είναι υποψήφιος
image  
Το θέμα δεν είναι ποιόν πρόεδρο θα έχουμε, αλλά ποιου κόμματος θα ηγείται, ανέφερε στην τοποθέτησή του στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ ο Κώστας Σκανδαλίδης, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έχει δικαίωμα να είναι υποψήφιος πρόεδρος. Σε ότι αφορά το εσωκομματικό ζήτημα, σημείωσε ότι δεν είναι υπέρ «ούτε της διαρχίας, ούτε της μοναρχίας» και ζήτησε ισχυρό συλλογικό ΠΑΣΟΚ με ισχυρό πρόεδρο, ενώ ανέφερε ότι η εκλογή προέδρου πρέπει να έχει ολοκληρωθεί περί τα τέλη Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου.
 
Ο κ. Σκανδαλίδης ζήτησε την συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, του Εθνικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ενώ δεν απέκλεισε και την σύγκληση έκτακτου Συνεδρίου του Κινήματος.
 
«Μικρό» συνέδριο για την εκλογή προέδρου πρότεινε ο Απ. Κακλαμάνης
image  
Τη σύγκληση «μικρού» Συνεδρίου για την εκλογή προέδρου ζήτησε ο Απόστολος Κακλαμάνης ενώ έκανε λόγο και για «διάτρητο» Πολιτικό Συμβούλιο με διαφόρους που «βγαίνουν» στα ΜΜΕ.
 
Με αφορμή την αποστροφή του κ. Κακλαμάνη, ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος έκανε λόγο για στελέχη που ακόμα και την ώρα της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου στέλνουν μηνύματα στους δημοσιογράφους. Ο κ. Παναγιωτακόπουλος αναφέρθηκε ακόμα στους «πρωτοκλασάτους» που έπαιρναν μέρος στις αποφάσεις και οι οποίοι δεν δικαιούνται να ασκούν κριτική, ενώ ταυτόχρονα ζήτησε την σύγκληση Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ.
 
Αναφερόμενος στον κ. Παπαδήμο, ο κ. Παναγιωτακόπουλος είπε ότι είναι πρωθυπουργός της Μέρκελ, ότι θέλει να κυβερνά χωρίς αμφισβήτηση και ότι θέλει να εμφανίζεται μαζί με τα στελέχη της κυβέρνησης ότι «οι αυθεντίες είναι εκεί και όλοι οι άλλοι είναι τίποτα». Φέρεται, τέλος, να ανέφερε ότι στην παραπάνω περίπτωση ο Ανδρέας Παπανδρέου θα έλεγε «η δημοκρατία στο απόσπασμα με κοινοβουλευτικό μανδύα».
 

Οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν

 
Τελικά, η σύσκεψη κατέληξε στην απόφαση να συγκληθεί νέο Πολιτικό Συμβούλιο στις 4 Ιανουαρίου, προκειμένου να αρχίσουν διαδικασίες εκτεταμένου εσωκομματικού διαλόγου στο ΠΑΣΟΚ. Η συνεδρίαση διήρκεσε 12 ώρες (από τις 4 το απόγευμα της Τρίτης μέχρι τις 4 τα ξημερώματα της Τετάρτης), στην οποία πήραν μέρος τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, οι υπουργοί και αναπληρωτές υπουργοί της κυβέρνησης Παπαδήμου που είναι και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου, ο γραμματέας της Κ.Ο., οι τρεις κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και ο πρόεδρος της Βουλής.
 
Ως προς το θέμα της ηγεσίας είναι χαρακτηριστικό ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ , Πάνος Μπεγλίτης, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, απέφευγε να μιλήσει για θέμα εκλογής νέου προέδρου και όταν αποφάσισε να το κάνει, μίλησε για «ενδεχόμενη εκλογή», κάτι, όμως, που θα προκύψει ως αποτέλεσμα όσων προηγηθούν.
 
Κατ΄ αρχήν θα προηγηθεί η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου στις 4 Ιανουαρίου, στην οποία ο Γιώργος Παπανδρέου δεσμεύθηκε να παρουσιάσει πλήρη εισήγηση για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν και θα ζητήσει τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου. Το Πολιτικό Συμβούλιο με απόφασή του θα συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο σε συνεδρίαση, σε ημερομηνία και ημερήσια διάταξη που θα καθοριστούν από το ίδιο. Το μόνο γνωστό θέμα που θα συζητηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο είναι η σύγκληση τακτικού Συνεδρίου, σε χρόνο που θα αποφασιστεί από το ίδιο το όργανο, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να προηγηθεί ευρύς διάλογος και εκλογή νέων οργάνων σε όλες τις βαθμίδες του Κινήματος και ενδεχομένως και αλλαγή Καταστατικού.
 
Όσες διαδικασίες δρομολογηθούν θα κινηθούν στο πλαίσιο του ισχύοντος Καταστατικού, το οποίο προβλέπει εκλογή προέδρου από τη βάση (μέλη και φίλους) του Κινήματος, ένα μήνα πριν την διεξαγωγή του Συνεδρίου. Όπως είπε ο κ. Μπεγλίτης υπήρξε ευρεία συμφωνία των στελεχών για τη διαδικασία εκλογής προέδρου. Ημερομηνία εκλογών για ανάδειξη προέδρου δεν έχει οριστεί, αφού, έτσι κι αλλιώς, τέτοια διαδικασία θα κινηθεί εφόσον αποφασιστεί από τα όργανα του Κινήματος.
 
Αναπάντητο παραμένει και το ερώτημα με ποιον πρόεδρο θα πάει το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές και αν η διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου, εφόσον αποφασιστεί, θα γίνει πριν τις εθνικές εκλογές ή μετά από αυτές.