Πρώτη από… το τέλος στην λίστα των ευρωπαϊκών χωρών βρίσκεται η Ελλάδα όσον αφορά τα θέματα Παιδείας και εκπαιδευτικού συστήματος, σύμφωνα με βρετανική έρευνα. Σε ένα κατάλογο 40 χωρών παγκοσμίως, που καταρτήθηκε με δεύτερη έρευνα, η Ελλάδα φιγουράρει στην 37η θέση. 

Ads

Η πρώτη έρευνα έγινε με πρωτοβουλία του βρετανικού εκδοτικού οίκου Pearson με ανάθεση στο περιοδικό Economist. Η έρευνα βασίστηκε στις επιδόσεις των φοιτητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στο ποσοστό των αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, σε δύο αμερικανικές εκπαιδευτικές μελέτες, καθώς και στα στοιχεία του ΟΟΣΑ που προκύπτουν από τα τεστ του διαγωνισμού PISA (έλεγχος δεξιοτήτων σε μαθηματικά προβλήματα ανάμεσα σε μαθητές διαφορετικών χωρών).

Το υπουργείο Παιδείας αντέδρασε στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της έρευνας του Economist με μία ανακοίνωση που αναφέρει: «Η συγκεκριμένη έρευνα επιβεβαιώνει τη διαπίστωση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας -από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων- πως το εκπαιδευτικό μας σύστημα, εδώ και πολλά χρόνια, ήταν χωρίς στρατηγική, αντιπαιδαγωγικό και αντιαναπτυξιακό, και αυτό ήταν μία από τις βασικότερες δομικές αιτίες της κρίσης που βιώνουμε σήμερα».

Ο εκδοτικός οίκος Pearson σχολίασε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν την στενή σχέση που υπάρχει ανάμεσα στην οικονομική κατάσταση μιας χώρας και στο εκπαιδευτικό της σύστημα.

Ads

Τέτοιου είδους έρευνες αμφισβητούνται από πανεπιστημιακούς κύκλους που υποστηρίζουν ότι τα κριτήρια αξιολόγησης αφορούν τις προτεραιότητες άλλων εκπαιδευτικών συστημάτων. 

Η δεύτερη έρευνα, που αφορά τη διεθνή κατάταξη ρίχνει την Ελλάδα στο κατώτατο επίπεδο των εκπαιδευτικών συστημάτων στην Ευρώπη, ενώ την οδηγεί σε σύγκριση μόνο με χώρες όπως η Ινδονησία, το Μεξικό και η Βραζιλία.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έκθεσης, η μεγάλη άνοδος των ασιατικών χωρών στον εκπαιδευτικό τομέα οφείλεται στην στενή συνεργασία οικογένειας, μαθητών και εκπαιδευτικής κοινότητας, καθώς και στον σεβασμό που τρέφουν σε αυτές τις χώρες για τους εκπαιδευτικούς.

Οι είκοσι πρώτες χώρες στην έρευνα σχετικά με το εκπαιδευτικό τους σύστημα είναι οι:

Νότια Κορέα
Ιαπωνία
Σιγκαπούρη
Χονγκ Κονγκ
Φινλανδία
Βρετανία
Καναδάς
Ολλανδία
Ιρλανδία
Πολωνία
Δανία
Γερμανία
Ρωσία
ΗΠΑ
Αυστραλία
Νέα Ζηλανδία
Ισραήλ
Βέλγιο
Δημοκρατία της Τσεχίας
Ελβετία