Η βασίλισσα Ελισάβετ έκανε και επίσημα δεκτή την παραίτηση του Ντέιβιντ Κάμερον, διορίζοντας νέα πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας την Τερέζα Μέι.

Ads

Την ανακοίνωση έκαναν τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, ενώ ήδη ο Λευκός Οίκος συνεχάρη την ηγέτιδα του Συντηρητικού Κόμματος για την ανάληψη της πρωθυπουργίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Τερέζα Μέι, αφού έλαβε την εντολή από τη Βασίλισσα, μετέβη στη Ντάουνινγκ Στριτ ως η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός στην ιστορία της Βρετανίας, μετά τη Μάργκαρετ Θάτσερ. Οι πρώτες ανακοινώσεις της θα αφορούν τον σχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου, ενώ -όπως έχει γίνει γνωστό- η Μέι έχει αποφασίσει να ορίσει υπουργό αρμόδιο για τη διαχείριση του Brexit.

Το προφίλ της Τερέζα Μέι

Η Τερέζα Μέι, που αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας σε μια από τις κρισιμότερες στιγμές της μεταπολεμικής ιστορίας στη Βρετανία, καλείται να διαχειριστεί την απόφαση των Βρετανών για Brexit έχοντας διαμηνύσει σαφώς πως «δεν θα υπάρξει απόπειρα να παραμείνουμε στους κόλπους της ΕΕ». «Το Brexit σημαίνει Brexit και θα το κάνουμε να επιτύχει», δήλωσε.

Η πρώτη ομιλία της Μέι

Κατά την πρώτη ομιλία της έξω από την πρωθυπουργική κατοικία, η Τερέζα Μέι υποσχέθηκε να διαμορφώσει ένα νέο ρόλο για την χώρα της μετά την απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστηρίζοντας ότι την κυβέρνησή της θα καθοδηγούν οι ανάγκες των απλών πολιτών. 

«Μετά το δημοψήφισμα βρισκόμαστε ενώπιον μιας εποχής μεγάλης εθνικής αλλαγής», σημείωσε και πρόσθεσε: «Το γνωρίζω διότι εμείς είμαστε η Βρετανία που θα αρθούμε στο ύψος των προκλήσεων. Καθώς θα αποχωρήσουμε από την ΕΕ, θα αναλάβουμε έναν ισχυρό, θετικό νέο ρόλο παγκοσμίως και θα κάνουμε τη Βρετανία μια χώρα που θα δεν θα εργάζεται για τους λίγους προνομιούχους αλλά για τον καθένα από εμάς».

Ads

Η Τερέζα Μέι δεσμεύτηκε επιπλέον να προστατεύσει την «ενότητα» της Βρετανίας. «Πιστεύουμε στην ένωση: τους πολύτιμους δεσμούς μεταξύ της Βρετανίας, της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας» υπογράμμισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

Συγχαρητήρια από ΗΠΑ και ΕΕ

O Λευκός Οίκος συνεχάρη τη νέα πρωθυπουργό της Βρετανίας για την ανάληψη των καθηκόντων της. Η αμερικανική κυβέρνηση δηλώνει πεπεισμένη ότι η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης θα καταφέρει να οδηγήσει με επιτυχία την χώρα της, διαμέσου της διεξαγωγής διαπραγματεύσεων, στην έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Βασιζόμενοι στις δημόσιες τοποθετήσεις που έχουμε ακούσει από τη νέα πρωθυπουργό, (η Τερίσα Μέι) σκοπεύει να συνεχίσει μια πορεία που θα συνάδει με την πορεία που πρότεινε ο πρόεδρος Ομπάμα» επισήμανε ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ αφού συνεχάρη τη νέα πρωθυπουργό της Βρετανίας, διατύπωσε την ελπίδα ότι θα έχουν μια «αποδοτική» συνεργασία, σε μια σύντομη επιστολή που δημοσιεύτηκε σήμερα. «Εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», ο Τουσκ επισήμανε την «ανυπομονησία» του να την υποδεχθεί στο Συμβούλιο.