Προθεσμία στην Τουρκία προκειμένου να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ευρωπαϊκού συμβουλίου μέχρι τις 7 Μαρτίου έδωσε η μίνι – Σύνοδος των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ευρώπης που συνεδρίασε την Πέμπτη. Όπως έγινε γνωστό το κλίμα απέναντι στην Ελλάδα ήταν καλό, με τις συμμετέχουσες χώρες να κατηγορούν ωστόσο η μια την άλλη για τη στάση τους στην μεγαλύτερη κρίση των ημερών μας, την προσφυγική, και να καταδικάζουν τις μονομερείς ενέργειες της Αυστρίας. Την ίδια στιγμή εκφράστηκε η ανάγκη όλα τα κράτη μέλη να αναλάβουν άμεσα τις ευθύνες τους, προκειμένου να μην καταρρεύσει η συνθήκη Σένγκεν.

Ads

Κόντρα Ελλάδας – Αυστρίας για τα σύνορα

Την ίδια στιγμή που οι υπουργοί συνεδρίαζαν η Ελλάδα απάντησε στην προκλητική στάση της Αυστρίας στο προσφυγικό, ανακαλώντας στην Αθήνα την πρέσβη της Ελλάδας στη Βιέννη. Η ανακοίνωση είναι αιχμηρή για τη στάση της Αυστρίας στο προσφυγικό καθώς τονίζει: «Είναι σαφές ότι, τα μεγάλα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν με σκέψεις, νοοτροπίες και εξωθεσμικές πρωτοβουλίες που έχουν τις ρίζες τους στο 19ο αιώνα, ούτε οι αποφάσεις των Αρχηγών κρατών μπορούν να υποκαθίστανται από οδηγίες Αστυνομικών διευθυντών. Το τελευταίο αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα δημοκρατίας. Καταδεικνύει δε την ανάγκη προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από διάφορους ανιστόρητους».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Γιάννης Μουζάλας τόνισε ότι η στάση της Αυστρίας είναι μονομερής, δεν είναι φιλική και παραβιάζει παλαιότερες αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής της ΕΕ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η στάση της Αυστρίας βλάπτει την Ελλάδα, αφαιρώντας της τον χρόνο που χρειάζεται για να προετοιμαστεί και συγχρόνως βλάπτει την ΕΕ γιατί προβάλει εθνικές μονομερείς λύσεις σε συνδυασμό με άλλα κράτη (Βίσεγκραντ) και κράτη που δεν είναι μέλη της ΕΕ.

Ads

«Εάν η Ελλάδα δεν μπορεί να προστατεύσει τα σύνορά της, θα πρέπει να τεθεί το ερώτημα για το εάν αυτή μπορεί να συνεχίσει να είναι εξωτερικό σύνορο της Σένγκεν», δήλωσε η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ εκτοξεύοντας νέες απειλές από τις Βρυξέλλες.

Υπεραμύνθηκε μάλιστα της απόφασης για ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα, «ώστε να σταματήσουν οι προσφυγικές ροές», απόφαση η οποία πάρθηκε χθες κατά την αμφιλεγόμενη Διάσκεψη της Βιέννης για τα Δυτικά Βαλκάνια, με αντικείμενο τον περιορισμό των προσφυγικών ροών.

Όπως ανέφερε στις σημερινές δηλώσεις της η Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, η Διάσκεψη της Βιέννης αποτελεί «την αρχή του τέλους της νεύσης για διέλευση», και ότι η ίδια είχε επ’ αυτού σήμερα μια ειλικρινή συνομιλία με τους ομολόγους της των βαλκανικών χωρών, της Ελλάδας και της Γερμανίας, κατά την οποία, όπως ισχυρίστηκε η Αυστριακή υπουργός, ο Γιάννης Μουζάλας φέρεται να της είπε πως η χώρα του δεν μπορεί να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα. «Εάν η Ελλάδα δεν μπορεί να το κάνει, τότε μας προσφέρει το καλύτερο επιχείρημα, γιατί πρέπει να δράσουν άλλοι», ανέφερε χαρακτηριστικά η Μικλ-Λάιτνερ.

«Η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ Λάιτνερ παρασύρει την Αυστρία σε όλο και πιο εχθρικές ενέργειες απέναντι στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να δικαιολογήσει τις προηγούμενες αντιευρωπαϊκές μονομερείς ενέργειές της και την απομόνωση που αυτές προκάλεσαν», δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, σχολιάζοντας τις απειλές της Αυστριακής ΥΠΕΣ για έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν.

Ο κ. Μουζάλας καταλόγισε στην κ Λάιτνερ ότι δεν λέει αλήθεια, ενώ  επανέλαβε ότι η χώρα μας φυλά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα σύνορα της που αποτελούν και σύνορα της Ευρώπης.

Κατά τη συνεδρίαση υπήρξε μικρή ένταση με δεδομένες τις διαφορές απόψεων Αθήνας και Βιέννης επί του προσφυγικού, με τη στάση της Αυστρίας να καταδικάζεται από το σύνολο του Συμβουλίου, το οποίο επίσης καταδίκασε γενικώς τις μονομερείς ενέργειες. Ο Έλληνας υπουργός απέδωσε μάλιστα τη μικρή διένεξη που είχε με την Αυστριακή ομόλογο του«στο θυμικό» και όχι στο κλίμα του συμβουλίου.

Φιλικό κλίμα και αλληλοκατηγορίες

Ο Γιάννης Μουζάλας αρνήθηκε ωστόσο ότι υπήρξε «ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα» κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, αντίθετα, είπε ότι το κλίμα ήταν φιλικό προς την Ελλάδα.

Όπως είπε μάλιστα, η μία χώρα έριξε τις ευθύνες στην άλλη. «Τα Σκόπια έριξαν το φταίξιμο στην Σερβία, η Σερβία στην Κροατία, η Κροατία δεν μίλησε, η Σλοβενία καταδίκασε τη στάση της Αυστρίας, ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας το ίδιο και στο τέλος η Κομισιόν και η προεδρία ζήτησαν από τα κράτη-μέλη να απέχουν από μονομερείς ενέργειες και να στηρίξουν τις αποφάσεις της Ε.Ε.».

Στη δύσκολη συζήτηση που ακολούθησε ο υπουργός εξήγησε ότι «εμείς ως Ελλάδα θεωρούμε εταίρους μας τους εταίρους που έχουμε στην ΕΕ. Δεν μαζευόμαστε στο Ζάγκρεμπ και παίρνουμε διαφορετικές αποφάσεις. Αν κάποιοι εταίροι θεωρούν ότι είναι εταίροι μόνο με κάποια κράτη μέλη, αυτή είναι μια πολιτική άποψη».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ελληνική πλευρά ζήτησε να εφαρμοστούν αυτά που αποφασίστηκαν στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής και να τηρηθεί η δέσμευση που ανέλαβαν, παρουσία του προέδρου της Ε.Ε., Ν. Τουσκ, οι χώρες που σήμερα έχουν κλειστά τα σύνορα. Να επανέλθει δηλαδή το status quo στα σύνορα μέχρι τις 7 Μαρτίου.

Ο Έλληνας υπουργός δεν έκρυψε επίσης ότι η χώρα μας ενδέχεται να περάσει τις επόμενες ημέρες «δύσκολες ώρες», σημειώνοντας ωστόσο ότι «θα τα καταφέρουμε».

Αβραμόπουλος: Η ΕΕ έχει δέκα ημέρες για να αποτρέψει την κατάρρευση της Σένγκεν

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι η ΕΕ έχει ακόμα δέκα ημέρες για να επιτύχει σημαντική μείωση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία «διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος όλο το σύστημα (της Σένγκεν) να καταρρεύσει», μετά την Σύνοδο των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, που έλαβε χώρα στον απόηχο της Διάσκεψης των Δυτικών Βαλκανίων που συγκάλεσε η Βιέννη και προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αθήνας.

Ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι όλα τα κράτη-μέλη έχουν την ευθύνη να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ότι «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ακολουθούμε την πολιτική προώθησης των προσφυγικών κυμάτων στην επόμενη χώρα (“wave through policy”), ούτε μπορούμε να βάζουμε ανώτατα όρια στον αριθμό των αιτούντων άσυλο. Κάτι τέτοιο απλά αντιβαίνει τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανόνες».

Όσον αφορά την Ελλάδα, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι η Επιτροπή παρακολουθεί την κατάσταση από κοντά. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει τις υποχρεώσεις της, χρειάζεται όμως στήριξη για να αυξηθούν οι δυνατότητες υποδοχής.

«Σε αυτούς που πιστεύουν στις εθνικές λύσεις με το πρόσχημα ότι η ευρωπαϊκή προσέγγιση δεν λειτουργεί, απαντώ ξεκάθαρα: οι εθνικές δράσεις είναι αυτές που ακριβώς παρεμποδίζουν μία ευρωπαϊκή προσέγγιση», δήλωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και κατέληξε: «Τώρα είναι η ώρα για αποτελέσματα» και «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο».

ΟΗΕ: Χρειάζεται περισσότερη βοήθεια προς την Ελλάδα

Την άποψη ότι πρέπει να δίνεται στους πρόσφυγες εναλλακτική νόμιμη είσοδος στην Ευρώπη εξέφρασε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίππο Γκράντι, εξερχόμενος από τη Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Προτείνουμε ένα σύστημα μετεγκατάστασης όχι μόνο από την Τουρκία αλλά και από τον Λίβανο και άλλες γειτονικές χώρες», σημείωσε. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, υπογράμμισε ότι είναι αυτή που υφίσταται τις επιπτώσεις από το κλείσιμο των συνόρων των άλλων χωρών και ότι για να μπορέσει να διαχειριστεί αυτή την κατάσταση, χρειάζεται «πολύ περισσότερη δουλειά και πόρους».