H κυβέρνηση παίρνει αποστάσεις από τις δηλώσεις του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών και ομότιμου καθηγητή Διεθνούς Δικαίου, Χρήστου Ροζάκη, τονίζοντας δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου πως ισχύει η πάγια θέση της Ελλάδας για επέκταση των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ροζάκης είχε δηλώσει ότι η ελληνική πλευρά στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών της με την Τουρκία, είχε προτείνει την αποδοχή επέκτασης των χωρικών υδάτων της χώρας μας στα 10 ναυτικά μίλια και όχι στα 12, όπως αναφέρει το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ο Γιάννης Οικονόμου όπως σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι η «πάγια θέση της Ελλάδας αποτελεί το αναφαίρετο δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. Δικαίωμα που απορρέει από τη σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα. Αυτό ισχύει και τίποτε άλλο».

Στο ερώτημα αν μπορούν να προχωρήσουν οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Πάντοτε με την Τουρκία πρέπει να συζητούμε. Η ένταση είναι επιλογή της Άγκυρας. Η χώρα μας έχει γνωστές θέσεις με βάση το διεθνές δίκαιο και είναι έτοιμη να συζητήσει συγκεκριμένα θέματα μέσα σε οριοθετημένο πλαίσιο».