Πρόταση με στόχο την άρση του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί στην ανώτατη εκπαίδευση από το μέτρο της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων κατέθεσαν οι πρυτάνεις προς το υπουργείο Παιδείας, όπως ανακοίνωσαν κατά διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν. Οι Πρυτάνεις ζήτησαν απαντήσεις σε πέντε συγκεκριμένα ερωτήματα. Την ίδια ώρα οι διοικητικοί υπάλληλοι συνεχίζουν για τέταρτη εβδομάδα την απεργία, ενώ πολλά πανεπιστήμια έχουν αναστείλει κάθε ακαδημαϊκή λειτουργία τους λόγω αδυναμίας παροχής υπηρεσιών. 48ωρη απεργία, 1 και 2 Οκτωβρίου, προκήρυξαν και οι καθηγητές.

Ads

 
Οι πρυτάνεις τόνισαν ότι έχει ληφθεί μέριμνα για τις εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών με την παράταση που έχει δοθεί από τα ιδρύματα. Ειδικότερα, στο ΕΜΠ, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας- Θράκης και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου οι εγγραφές παρατείνονται έως τις 4 Οκτωβρίου, ενώ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης έως τις 21 Οκτωβρίου.
 
Ο προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνενων Γ. Μυλόπουλος ανέφερε πως οι πρυτάνεις προτείνουν το υπουργείο να αναστείλει την εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, που προβλέπει διαθεσιμότητα για 1.349 διοικητικούς υπαλλήλους οκτώ πανεπιστημίων και στη συνέχεια να βρεθεί μία κοινά αποδεκτή επιστημονική μεθοδολογία για την αξιολόγηση. «Διαφορετικά, ο χειμώνας θα είναι δύσκολος για την εκπαίδευση» σημείωσε ο κ. Μυλόπουλος.
 
Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη ή το αργότερο την Τετάρτη θα κατατεθεί προσφυγή από τα οκτώ ιδρύματα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η οποία θα αφορά σε αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής της συγκεκριμένης ΚΥΑ. «Εμείς καταθέτουμε προσφυγή και ασφαλιστικά μέτρα, ο υπουργός έχει καταθέσει μηνυτήρια αναφορά. Λύνονται, όμως, τα προβλήματα της Παιδείας στα δικαστήρια;» διερωτήθηκε.
 
Σημειώνεται πως την Παρασκευή υπήρξε παρέμβαση του Εισαγγελέα, μετά την αναφορά που είχε καταθέσει ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος στον Άρειο Πάγο για τα κλειστά πανεπιστήμια. Παράλληλα, οι πρυτάνεις έθεσαν τα εξής πέντε ερωτήματα στο υπουργείο:

  • Με ποια μέθοδο και κριτήρια αποφασίστηκε ότι τα πανεπιστήμια έχουν 1.349 πλεονάζοντες υπαλλήλους;
  • Με ποιο σκεπτικό απορρίφθηκαν τα σχέδια αξιολόγησης των πανεπιστημίων;
  • Βάσει ποιας νομοθεσίας προχώρησε το υπουργείο μονομερώς σε μία τέτοια απόφαση;
  • Γνωρίζει το υπουργείο ποια είναι τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν με το μέτρο τη διαθεσιμότητας στα πανεπιστήμια και τι προτίθεται να κάνει για τη λύση του προβλήματος;
  • Γιατί το υπουργείο ακύρωσε τη μόνη μέθοδο αξιολόγησης και απορρόφησης κονδυλίων, γνωστή ως «Πρόταση 56»;

 
«Προχωρήσαμε σε μία συμβολική αναστολή της λειτουργίας των ιδρυμάτων. Η δική μας επιδίωξη είναι τα πανεπιστήμια να παραμείνουν ανοικτά» υπογράμμισε ο κ. Μυλόπουλος, καλώντας το υπουργείο σε διάλογο. Εξάλλου, επισήμανε ότι η Σύνοδος κινείται στο ίδιο πνεύμα με τους έξι πρώην πρυτάνεις του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίοι ζήτησαν να ανοίξουν τα πανεπιστήμια. Ωστόσο, διαφοροποιήθηκε από την εκτίμησή τους ότι «υπάρχουν περιθώρια» για την απομάκρυνση προσωπικού. «Τα τελευταία έξι χρόνια τα πανεπιστήμια έχουν χάσει το 50% των υπαλλήλων τους. Στα χρόνια τους μπορεί να υπήρχε πλεόνασμα. Αλλά σήμερα δεν είναι έτσι» ανέφερε.