Μια πρόταση για «μορατόριουμ» τεσσάρων μηνών μπήκε μεταξύ άλλων στο τραπέζι του Eurogroup που συνεδριάζει από τις 17.00 το απόγευμα στις Βρυξέλλες μέσα σε βαρύ κλίμα για την Ελλάδα. 

Ads

 
Το «μορατόριουμ» σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει ούτε «συμφωνία-γέφυρα», ούτε επέκταση του τρέχοντος προγράμματος. Δεν θα ακυρωθούν – για διάστημα τουλάχιστον τεσσάρων μηνών – ούτε τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα και δεσμεύσεις και, για την ίδια χρονική περίοδο, θα «παγώσουν» και οι εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης. Η Ελλάδα δεν θα ζητήσει και δεν θα λάβει, έως ότου κλείσει η συμφωνία για ένα νέο μακροπρόθεσμο πρόγραμμα, χρηματοδότηση από την Ευρώπη, αλλά θα μπορούσε να της επιτραπεί η αύξηση του πλαφόν για την πώληση εντόκων γραμματίων.
 
Οι περισσότεροι υπουργοί Οικονομικών, ωστόσο, τάσσονται κατά ενός τέτοιου σχεδίου και, στον αντίποδα, επιμένουν με ασφυκτική πίεση προς τον Γιάνη Βαρουφάκη να καταθέσει η Αθήνα αίτημα για παράταση – επέκταση του ισχύοντος προγράμματος. Αρνητικοί εμφανίζονται επίσης και στο ελληνικό αίτημα να συμπεριλληφθεί στο κοινό ανακοινωθέν – εάν υπάρξει – αναφορά στο θέμα της διευθέτησης του χρέους.

Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι το κλίμα είναι βαρύ και για τον ίδιο τον έλληνα υπουργό Οικονομικών, καθώς ορισμένοι ομόλογοί του – με πρώτον τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε – τον θεωρούν άκαμπτο και μη διαλλακτικό συνομιλητή.
 
Υπό το κλίμα αυτό, ενισχύονται όλο και περισσότερο οι πιθανότητες για σύγκλιση νέας συνεδρίασης του Eurogroup για την Ελλάδα την Παρασκευή.