Πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης κατέθεσε μετά από απόφαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας. Σε μια έντονα επικριτική ομιλία του προς την πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση και με αφορμή την επέμβαση των ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης αιτιολόγησε την απόφασή του κόμματός του – να επικαλεστεί το άρθρο 142 – λέγοντας πως πρέπει να σταματήσει τώρα η «συρρίκνωση» και η «απαξίωση» της δημοκρατίας. Αύριο στις 12.00 ξεκινά η συζήτηση, την Κυριακή η ψηφοφορία. Η δημοκρατία δεν φοβάται τις μομφές απαντά ο Σαμαράς. Αύριο στις 11.00 υπό την προεδρία του Ευάγγελου Βενιζέλου συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Προηγήθηκε τηλεφωνική συνομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον Αντώνη Σαμαρά. Ποιά η στάση Κουβέλη. Τι λένεΚΚΕ και ΑΝΕΛ

Ads

Διαβάστε επίσης:
Τι προβλέπει το άρθρo 142 του Κανονισμού της Βουλής

Η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής την απόφαση του ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της δικομματικής κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Επικαλέστηκε την πλειοψηφία, όπως είπε, του λαού, εκτιμώντας ότι ο καθένας θα αναλάβει την ευθύνη του προκειμένου να σταματήσει η καταστροφική πορεία του τόπου και να επιτευχθεί ένα καλύτερο αύριο. Αναφερόμενος στο ζήτημα της ΕΡΤ τόνισε ότι η κυβέρνηση χαρίζει εκατομμύρια στη διαπλοκή και φιμώνει για χάρη της την ΕΡΤ.

Πλήρης η υποταγή της κυβέρνησης στην τρόικα
 
Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του κατηγόρησε την κυβέρνηση για πλήρη υποταγή στην τρόικα. «Έχουν περάσει 15 μήνες μετά την ετυμηγορία του λαού που έδωσε εντολή επαναδιαπραγμάτευσης και είναι πλέον  φανερό ότι η κυβέρνηση Σαμαρά απέτυχε να αξιοποιήσει την λαϊκή εντολή και να επαναδιαπραγματευθεί, να χαράξει στρατηγική εξόδου προκειμένου  να συγκρατήσει την οικονομική κατάρρευση, να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση εκατομμυρίων συμπολιτών μας» τόνισε.
 
«Ακόμη και όταν οι εταίροι παραδέχθηκαν την λάθος συνταγή, η κυβέρνηση έλεγε για success story» σημείωσε και πρόσθεσε ότι ακόμη και όταν οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ είπαν  για διαγραφή χρέους, η κυβέρνηση σιώπησε. Ακόμη και όταν το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε εξεταστική, η κυβέρνηση συγκάλυπτε  την αποτυχία των  επιλογών της. «Σ’ αυτές τις επιλογές δεν έχετε κανένα λαϊκό έρεισμα, καμία λαϊκή νομιμοποίηση. Μόνος σας σύμμαχος είναι μία μικρή ολιγαρχία προνομιούχων και ευνοημένων διαπλεκόμενων επιχειρηματιών» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και χαρακτήρισε την κυβέρνηση επικίνδυνη για τον τόπο, την κοινωνία και τη δημοκρατία. 

Ο Αλέξης Τσίπρας  εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης και για τις εξελίξεις  στην ΕΡΤ. «Πριν από 5 μήνες αποφασίσατε πραξικοπηματικά και με Πράξη  Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) να βάλετε λουκέτο στην ΕΡΤ. Επί μήνες αρνηθήκατε να συμμορφωθείτε με την απόφαση του ΣτΕ και επιμένετε να παρανομείτε και να γράφετε το Σύνταγμα στα παλαιότερα των υποδημάτων σας» ανέφερε.
 
Επισήμανε δε, την απόφαση στη Βουλή την Τρίτη όπου με κυβερνητική πλειοψηφία, όπως είπε, η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει δωρεά την ψηφιακή εκπομπή. Και δύο μέρες μετά ολοκληρώνοντας πλήρως την  θεσμική εκτροπή, εισέβαλαν αστυνομικές δυνάμεις στην ΕΡΤ.
 

Ads

Διαβάστε στο tvxs:
Η ρύθμιση για τις ψηφιακές συχνότητες
Πολιτικό σεισμό έφερε η ψηφοφορία για τις ψηφιακές άδειες

 
«Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση Σαμαρά ετοιμάζεται να μπήξει το μαχαίρι στην πληγή, να φορολογήσει τις στάνες και τις αγροικίες, χαρίζετε για χάρη της διαπλοκής (….) φιμώνετε την ΕΡΤ» είπε και τόνισε πως οι αστυνομικές δυνάμεις μπήκαν νύχτα στο Ραδιομέγαρο  όπως νύχτα θα μπουν και στα σπίτια των πολιτών που χρωστούν για να τους τα πάρουν. «Αυτή την μέγιστη θεσμική εκτροπή δεν δικαιούμαστε να την ανεχτούμε. Δεν το δικαιούμαστε. Η ευθύνη δεν βαραίνει μόνο εμάς. Η ευθύνη είναι βαριά και ιστορική. Ας την αναλάβει ο καθένας καθ’ όπως του αναλογεί» σημείωσε μεταξύ άλλων. 

Αύριο στις 12.00 ξεκινά η συζήτηση 

«Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι ισχυρή και αρραγής» ήταν η πρώτη αντίδραση του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη που υπογράμμισε ότι στη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ «η κυβέρνηση θα είναι παρούσα και μέσα από την ψήφο θα αναβαθμιστεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της χώρας».

Η Βουλή διέκοψε τη συνεδρίαση προκειμένου ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης να ενημερώσει για την συγκεκριμένη εξέλιξη τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά και να καθοριστεί η ημερομηνία συζήτησης της πρότασης μομφής στη Βουλή. Τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε να ξεκινήσει η συζήτηση στις 12.00 το πρωί και να ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία στις 12.00 τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης έκανε δεκτή την πρόταση με την προϋπόθεση ότι «ο χρόνος από αύριο μέχρι την Κυριακή το βράδυ θα κατανεμηθεί κατά τέτοιον τρόπο ώστε να υπάρξει ισοτιμία ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση όσον αφορά τις ομιλίες. Δεν γίνεται αυτοί που καταθέτουν την πρόταση μομφής να είναι αυτοί που δεν θα μιλάνε από το βήμα της βουλής και να έχουμε παρέλαση υπουργών και υφυπουργών».
 

Κεδίκογλου: «Μαχαιριά στη χώρα» η πρόταση δυσπιστίας
Το ΠΑΣΟΚ ευχαριστεί τον ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση δυσπιστίας