Την πρότασή του για συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας παρουσίασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο παρά πέντε της διαδικασίας και μετά τη έκτακτη σύσκεψη που είχε με τον Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου. Η πρόταση Βενιζέλου προβλέπει εκλογή Προέδρου από την παρούσα Βουλή, σχηματισμό εθνικής επιτροπής για ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και «μετά βλέπουμε» για το πως θα πορευτεί η χώρα. Ωστόσο πληροφορίες ανέφεραν νωρίτερα πως αυτό θα μπορούσε να συμβεί εντός του 2015 αλλά μετά τον Ιούνιο.

Ads

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ άλλων υπογράμμισε την ανάγκη συναίνεσης για την ανάδειξη προέδρου της δημοκρατίας. «Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι διαδικασία συναίνεσης δεν είναι μηχανισμός πόλωσης και τεχνητής πρόκλησης εκλογών. Σε μια τόσο κρίσιμη οικονομική και κοινωνική συγκυρία πρέπει η διαδικασία να ξαναποκτήσει τα θεσμικά χαρακτηριστικά της», είπε.

«Η προεδρική πλειοψηφία δεν ταυτίζεται εξ ορισμού με την κυβερνητική πλειοψηφία . Η πρόταση δεν απευθύνεται μόνον ή κυρίως σε ανεξάρτητους βουλευτές. Μας έχουν απαντήσει δεν μας ενδιαφέρει τίποτε εκλογές τώρα. Αυτή η απλή και τόσο εύκολη θέση ισχύει και μετά τη δύσκολη διαπραγμάτευση. Δεν βλέπουν την ανάγκη για εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης», είπε και πρόσθεσε: «μετά και ανάλογα με τις συνθήκες βλέπουμε πως θα πορευτεί η χώρα».

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας «Ποιοι είναι αυτοί, που διεκδικούν να αναλάβουν την επόμενη ημέρα; Σεβόμαστε όλοι μας τη δίμηνη τεχνική παράταση; Να ολοκληρώσουμε την τελευταία αναθεώρηση του προγράμματος; Θα ψηφίσουμε με συνευθύνη τις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις; Θα ολοκληρώσουμε τη συμφωνία για τη νέα πιστωτική γραμμή; Θα ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις για το χρέος; Δυστυχώς δεν υπάρχει απάντηση, υπάρχει μια συνεχής παλινδρόμηση, παλικαράδικες δηλώσεις για διαγραφή χρέους, κλείνουν το μάτι ότι εντάξει θα τα βρούμε;»

Ads