Ο ανεξάρτητος βουλευτής Χρήστος Αηδόνης δήλωσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια πρωτοβουλία από ανεξάρτητους βουλευτές για σχέδιο «επιστροφής στην ομαλότητα», που προβλέπει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή και έναν «νέο οδικό χάρτη συνεννόησης». Ο Βασίλης Οικονόμου, που επιβεβαίωσε πως θα υπογράφει το εν λόγω κείμενο, επανέφερε και το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του Φώτη Κουβέλη  ως «μια πιο συνθετική και πιο συναινετική». Την ίδια στιγμή ο βουλευτής της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης,  απέρριπτε αυτό το ενδεχόμενο λέγοντας πως «οι μεταμορφώσεις» του Φώτη Κουβέλη δεν τον έχουν πείσει πως «θα ήταν κατάλληλο» πρόσωπο για τον προεδρικό θώκο.

Ads

Ειδικότερα, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι ανεξάρτητοι βουλευτές που «τρέχουν» την πρωτοβουλία συλλέγουν υπογραφές και η εκτίμησή από την προεργασία είναι πως «μπορούν να συγκεντρωθούν 20 βουλευτές».

Το εν λόγω σχέδιο προβλέπει:

  • Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή
  • Προσδιορισμό της ημερομηνίας διεξαγωγής εκλογών
  • Ολοκλήρωση της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης

Μιλώντας στο Mega, ο ανεξάρτητος βουλευτής Βασίλης Οικονόμου, έκανε λόγο για ανανεωμένη πολιτική πρόταση εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, που θα καταθέσουν ανεξάρτητοι βουλευτές έως τη Δευτέρα, πριν τη δεύτερη ψηφοφορία.

Ads

Μάλιστα ο Βασίλης Οικονόμου επανέφερε το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του Φώτη Κουβέλη για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Σταύρος Δήμας «είναι ένα πρόσωπο εκτιμητέο και αξιόλογο, αν μπορεί όμως να υπάρξει μια άλλη υποψηφιότητα πιο συνθετική και πιο συναινετική μπορούμε να τη συζητήσουμε». Όταν ρωτήθηκε αν είναι μια τέτοια περίπτωση ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, ο Βασίλης Οικονόμου απάντησε καταφατικά και επιβεβαίωσε ότι και ο ίδιος θα υπογράφει το κείμενο.

Την ίδια στιγμή, στον Σκάι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριπτε το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του Φώτη Κουβέλη. «Δεν τίθεται θέμα αλλαγής υποψηφίου στην τρίτη ψηφοφορία», είπε. Τόνισε μάλιστα πως οι «μεταμορφώσεις» του κ. Κουβέλη δεν τον έχουν πείσει πως «θα ήταν κατάλληλο» πρόσωπο για τον προεδρικό θώκο.

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση σε όλους τους ανεξάρτητους βουλευτές αλλά και τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να «αναλάβουν τις ευθύνες τους» και να ψηφίσουν τον κ. Δήμα. «Δεν αντιλαμβάνονται πού οδηγείται η χώρα; Πριονίζουν το κλαδί στο οποίο κάθονται και οι ίδιοι», τόνισε, προσθέτοντας πως αν υπάρξουν πρόωρες εκλογές η προεκλογική περίοδος θα αρκούσε για να «δυναμιτίσει όλη την πρόοδο που έχει υπάρξει στην οικονομία».