Επιμονή στη σταθερότητα, τη σοβαρότητα και τις μεταρρυθμίσεις, με στόχο την ανάπτυξη ζήτησε την Παρασκευή από την Λευκωσία ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη.

Ads

«Πρώτα ο Θεός, η Ελλάδα βγαίνει από την εποχή των Μνημονίων. Μένουμε όρθιοι, βγαίνουμε από τη δοκιμασία», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς.

Και πρόσθεσε: «Μέχρι το 2012 η Ελλάδα ήταν ο αδύναμος κρίκος της Ευρώπης, σήμερα Ελλάδα και Κύπρος είναι προπύργια σταθερότητας στη Νοτιανατολική Μεσόγειο. Σκεφτείτε τι θα γινόταν, στην παρούσα συγκυρία, αν η Ελλάδα ήταν εκτός Ευρώπης».

Οι απαντήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης

«Οι αποφάσεις του χτεσινού Eurogroup δείχνουν ότι όλα αλλάζουν κι όλα τα ίδια μένουν», δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπεύθυνος Οικονομικών στον ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τόσο τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, όσο και το νέο μνημόνιο.

Ads

«Το νέο πρόγραμμα, η Πιστωτική Γραμμή με Ενισχυμένες Προϋποθέσεις (ECCL), σημαίνει την υπογραφή Μνημονίου Συνεννόησης, την αξιολόγηση κάθε τρίμηνο και την παραμονή του ΔΝΤ στο «πίσω κάθισμα», όπως είχε προαναγγείλει και ο κ. Χαρδούβελης», συμπλήρωσε ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Το μόνο που έχει πετύχει τελικά η κυβέρνηση είναι να αλλάξει ο Μανωλιός και να βάλει τα ρούχα του αλλιώς», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κούικ.

«Το μνημόνιο βαφτίστηκε προληπτική (αλλά επαυξημένη) γραμμή πίστωσης και τα μέτρα σε βάρος του ελληνικού λαού λέγονται πλέον ενισχυμένοι όροι και απαράβατες προϋποθέσεις. Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε σε ό,τι λέγαμε από την πρώτη στιγμή για το νέο μνημόνιο», επισήμανε ο Τ. Κουίκ.

«Η ενισχυμένη πιστωτική γραμμή που κυοφορείται στις Βρυξέλλες απομυθοποιεί τις κυβερνητικές δηλώσεις για ‘το τέλος των μνημονίων’», ανέφερε στο σχόλιό της η Δημοκρατική Αριστερά και σημείωσε: «Οι συνθήκες που διαμορφώνονται διεθνώς και οι πιέσεις των δανειστών αποδεικνύουν πόσο αναγκαία είναι για τη χώρα η εθνική συνεννόηση για την αναδιάρθρωση του χρέους, που εισηγείται η Δημοκρατική Αριστερά».

Τέλος, το ΚΚΕ, με γραπτή του ανακοίνωση, τόνισε πως «η μετάβαση στην επόμενη μέρα της ‘ενισχυμένης γραμμής πίστωσης’ θα φέρει, όπως και η προηγούμενη του ‘μνημονίου’, νέα μέτρα σε βάρος του λαού τα οποία καθορίζουν η ΕΕ, το ΔΝΤ, οι μηχανισμοί μόνιμης εποπτείας και επιτήρησης για όλα τα κράτη – μέλη».

Και καταλήγει ο Περισσός: «Πάνω απ’ όλα και στην ‘επόμενη μέρα’ θα είναι παρούσα η πολιτική σε όφελος της πλουτοκρατίας, την οποία, παρά τις μεταξύ τους αντιθέσεις και ανταγωνισμούς, υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις της Ε.Ε.».