Με τις ψήφους της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία που προβλέπει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των ατόμων άνω των 60 ετών και πρόστιμο 100 ευρώ σε όσους αρνηθούν.

Ads

Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση που υπέβαλε ένσταση αντισυνταγματικότητας και το ΜέΡΑ 25 καταψήφισαν.

Νωρίτερα, σε πολύ υψηλούς τόνους είχε κινηθεί η συζήτηση, με σφοδρή ανταλλαγή πυρών μεταξύ του Κυριακου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα.

Διαβάστε επίσης

Τι αναφέρει η τροπολογία

Όπως προβλέπεται, «για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας» καθιερώνεται υποχρεωτικός εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού όλων των φυσικών προσώπων που έχουν την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή τους εντός ελληνικής επικράτειας και έχουν γεννηθεί έως και τις 31.12.1961.

Οι υπόχρεοι πρέπει να έχουν λάβει την πρώτη ή μοναδική δόση έως και 16 Ιανουαρίου 2022. Η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο

Εξαιρούνται όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα εκατόν ογδόντα ημερών από την νόσηση, καθώς και όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.

Ειδικώς τα άτομα με αναπηρία που αδυνατούν να υποβληθούν σε διαδικασία του εμβολιασμού για αντικειμενικούς λόγους, που σχετίζονται με την πραγματική τους κατάσταση, ως συνέπεια των παθήσεών τους, όπως οι βαριές περιπτώσεις αυτισμού και επιληψίας, δύνανται να εξαιρούνται από την υποχρέωση εμβολιασμού, ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση του θεράποντος ιατρού τους και κατόπιν έγκρισης από τις επιτροπές ανά υγειονομική περιφέρεια της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης.

Τα πρόστιμα

Στην περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ μηνιαίως. Στην περίπτωση διενέργειας της πρώτης έως και τη 15η μέρα του μήνα και ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου σύμφωνα τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, ειδικώς για μήνα αυτό, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ.

Εάν η πρώτη δόση γίνει από την 16η μέρα του μήνα και εντεύθεν, επιβάλλεται σύνολο κύρωσης ύψους 100 ευρώ.

Ειδικώς για τον μήνα Ιανουάριο του 2022, για παραβίαση της υποχρέωσης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ.

Οι κυρώσεις αίρονται από πρώτη μέρα του επόμενου μήνα από την πραγματοποίηση της πρώτης δόσης. Σε περίπτωση ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, οι κυρώσεις επιβάλλονται από το χρονικό θεμελίωσης της σχετικής υποχρέωσης.

Το σχετικό πρόστιμο βεβαιώνεται και εισπράττεται αμελλητί από Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.