To τελικό βήμα για να κλειδώσει ο «έντιμος συμβιβασμός» και να επικυρωθεί αύριο από το EuroWorkingGroup επιχειρούν κυβέρνηση και δανειστές.

Ads

Οι διαπραγματεύσεις είναι σκληρές και συνεχίζονταν ως τα ξημερώματα στο Χίλτον, στη νέα συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη με τους επικεφαλής του κουαρτέτου.

Τα περιθώρια για να κλείσει η συμφωνία δεν ξεπερνούν τις 24 ώρες και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες αργά χθες τη νύχτα κυβέρνηση και δανειστές βρίσκονταν κοντά σε συμβιβασμό για την προστασία της πρώτης κατοικίας που θα καλύπτει το 60% των οφειλετών.

‘Οπως επεσήμαναν αργά το βράδυ πηγές του Μαξίμου:

1. Στόχος της κυβέρνησης είναι να προστατευθεί η λαϊκή κατοικία σε ποσοστό που θα φτάνει στο 60%. Η κυβέρνηση είχε αρχικά προσέλθει στις διαπραγματεύσεις με αίτημα να προστατευτεί ακόμη και πάνω από το 85% των νοικοκυριών.

Ads

2. Σε κάθε περίπτωση θα υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας, προκειμένου να προστατευθούν νοικοκυριά που ήταν συνεπή στις υποχρεώσεις τους, σε μεγάλο ποσοστό, και σήμερα αδυνατούν να συνεχίσουν να αποπληρώνουν τις δόσεις τους. Θα πρέπει, βέβαια, να έχουν διάθεση συνεργασίας.

3. Μέτρα και κριτήρια θα υπάρξουν, προκειμένου να μην προστατευτούν όσοι σκοπίμως εκμεταλλευόμενοι τη συγκυρία, δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

4. Θα μπει πλαφόν στον αριθμό των πλειστηριασμών στους οποίους θα μπορεί να προχωρά η τράπεζα μέσα σ’ ένα χρόνο.

5. Θα υπάρχουν κριτήρια που θα αφορούν την αντικειμενική αξία της κατοικίας, το ετήσιο εισόδημα, ενώ δεν θα υπάρξει κανένα κριτήριο ένταξης στο νόμο Κατσέλη που θα αφορά τα συνολικά χρέη του δανειολήπτη.