«Η κυβέρνηση Παπαδήμου είναι προσωρινή και μεταβατική για να μη χρεοκοπήσει η χώρα», επανέλαβε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η πιο ευθεία υπονόμευσή της είναι το να μιλάμε σήμερα για παράταση της θητείας της».

Ads

 
«Η κυβέρνηση συγκροτήθηκε για να ολοκληρωθεί το «κούρεμα» του παλαιού ιδιωτικού χρέους και να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του συνολικού χρέους», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της ΝΔ, υπογραμμίζοντας πως «όλα αυτά θα κριθούν στους επόμενους δύο μήνες και τέλος». Όπως ανέφερε, δεν υπήρξε συμφωνία μακροχρόνιας διακυβέρνησης μεταξύ των κομμάτων, ενώ τόνισε πως υπάρχει έλλειμμα αξιοπιστίας στην ελληνική πολιτική, το οποίο «δεν θα αποκατασταθεί, αν άλλα συμφωνούμε κι άλλα κάνουμε».
 
Εξηγώντας την κατηγορηματική αντίθεσή του στο ενδεχόμενο παράτασης της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου, σημείωσε ακόμη πως «μια κυβέρνηση που θα πάρει δύσκολες αποφάσεις δεν μπορεί να σταθεί χωρίς νωπή εντολή από το λαό», επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι από την ημέρα της συγκρότησής της δημιουργήθηκε μια «βαλβίδα ασφαλείας» στην κοινωνία, που λειτούργησε “καταπραϋντικά” για την κοινωνική αναταραχή που σιγοβράζει: Δεν υπάρχουν πια σοβαρές ταραχές στους δρόμους, γιατί ο λαός βλέπει την προοπτική να εκφραστεί στις κάλπες πολύ σύντομα. Αυτή την κοινωνική γαλήνη τη χρειαζόμαστε. Θέλουν κάποιοι να αφαιρέσουμε τη “βαλβίδα ασφαλείας”; Αν το κάναμε, θα ήταν πολύ πιθανό να προκληθούν κοινωνικές εκρήξεις».
 
Επιπλέον, ανέφερε πως η περίοδος των δύσκολων -όπως τις χαρακτήρισε- αποφάσεων δεν θα κρατήσει δύο τρεις μήνες, αλλά δύο-τρία χρόνια τουλάχιστον. «Η χώρα δεν μπορεί να κυβερνάται όλο αυτό το διάστημα από μια κυβέρνηση, που τα κόμματα τα οποία τη στηρίζουν δεν έχουμε συμφωνήσει σε τίποτε μακροχρόνιο, χωρίς καμιά νομιμοποίηση».
 
Παράλληλα, κατηγόρησε και πάλι το ΠΑΣΟΚ για τις προτροπές παράτασης της κυβερνητικής θητείας, υποστηρίζοντας ότι το ζητά γιατί «βλέπει να βυθίζεται»: «Είδατε και το φιάσκο της εφεδρείας Και ζητά να παραταθεί η τωρινή κυβέρνηση για να αποφύγει το ίδιο τα χειρότερα. Το ΠΑΣΟΚ βάζει το δικό του μικρο-κομματικό όφελος πάνω από το εθνικό συμφέρον και ζητά – εμμέσως ή αμέσως – παράταση θητείας της σημερινή κυβέρνησης».