Προσωρινή «ανάσα», τουλάχιστον μέχρι τις 17 Ιανουαρίου, λαμβάνει η ΣΕΚΑΠ, μετά τη σημερινή έκβαση της συζήτησης για την υπόθεσή της στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής, όπου αποφασίστηκε η έκδοση προσωρινής διαταγής αναστολής των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης για την ιστορική καπνοβιομηχανία.

Η απόφαση για αναστολή της καταβολής του τελωνειακού προστίμου που επικυρώθηκε πρόσφατα σε βάρος της ΣΕΚΑΠ δίνει τη δυνατότητα στην εταιρία να συνεχίσει για το επόμενο διάστημα τη λειτουργία της απρόσκοπτα και να άρει το μπλοκάρισμα της διακίνησης των προϊόντων στην εσωτερική αγορά, μέχρι την συζήτηση ης κύριας αίτησης που θα γίνει στις 17 Ιανουαρίου.

Η αίτηση δεν έγινε δεκτή καθ'ολοκληρία αλλά αυτό δεν επηρρεάζει την επιχείρηση καθώς δεσμεύει ακίνητα και γραφεία της επιχείρησης στη Θεσσαλονίκη και 7 διαμερίσματα στην Αθήνα αλλά όχι παραγωγικές υποδομές στην Ξάνθη, κρίσιμες για τη λειτουργία της. Η εταιρία εκπροσωπήθηκε από το δικηγόρο Αλέξανδρο Λυκουρέζο ενώ οι εργαζόμενοι που παρενέβησαν στη συζήτηση της αίτησης και εκπροσωπήθηκαν από το δικηγόρο Κώστα Κουρτίδη.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο δικηγόρος της ΣΕΚΑΠ, Αλέξανδρος Λυκουρέζος, διευκρίνισε: «Σήμερα συζητήσαμε με την Πρωτοδίκη, κυρία (Ελένη) Πιστόλα, τους λόγους για τους οποίους ζητάμε την αναστολή των αποφάσεων για τη ΣΕΚΑΠ. 'Εκανε λοιπόν δεκτό το αίτημά μας και ανέστειλε προσωρινά όλες τις αναγκαστικές πράξεις (σε βάρος της ΣΕΚΑΠ) έως τις 17 Ιανουαρίου». Τη συγκεκριμένη ημερομηνία αναμένεται να συζητηθεί η αίτηση αναστολής της διαδικασίας, που κατέθεσε η καπνοβιομηχανία, και αν και αυτή γίνει δεκτή, τότε η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί. Εν αναμονή των εξελίξεων και τουλάχιστον μέχρι τις 17 Ιανουαρίου, η ΣΕΚΑΠ θα μπορεί μετά τη σημερινή απόφαση να διακινεί ομαλά τα προϊόντα της στην ελληνική αγορά.

«Η σημερινή απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Κομοτηνής ορίζει με προσωρινή διαταγή τη μη άμεση καταβολή του προστίμου των 44 εκατομμυρίων ευρώ(περιλαμβάνονται και οι τόκοι υπερημερίας) για τη ΣΕΚΑΠ με ταυτόχρονη υποχρέωση του Τελωνείου Ξάνθης τη χορήγηση πίστωσης στην εταιρεία για τη συνέχιση των εμπορικών της δραστηριοτήτων έως τις 17 Ιανουαρίου, όταν και θα εξεταστεί η αίτηση αναστολής των εισπρακτικών μέτρων», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΣΕΚΑΠ και προσθέτει:

«Με την απειλή του δυσβάστακτου προστίμου των 44 εκατομμυρίων ευρώ να παραμένει ακόμα ισχυρή και αμετάβλητη, η συγκεκριμένη απόφαση δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από μία σύντομη όσο και αναγκαία ανάσα ζωής για τη συνέχιση της δραστηριότητας της εταιρείας για λίγες ημέρες ακόμα».

Στο Εφετείο της Κομοτηνής βρέθηκαν από το πρωί οι εργαζόμενοι ενώ στο πλευρό τους βρέθηκαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ της Ξάνθης Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Γρηγόρης Στογιαννίδης και ο Γραμματέας της Περιφερειακής Οργάνωσης του κόμματος Γιώργος Χατζηθεοδώρου καθώς επίσης δημοτικοί σύμβουλοι και άλλοι παράγοντες της περιοχής.

Οι εργαζόμενοι μετά την έκδοσή της απόφασης εξέφρασαν την ικανοποίησή τους αλλά και την αισιοδοξία τους ότι και η κύρια αίτηση θα γίνει δεκτή.  Εξάλλου, σε δηλώσεις τους οι κυβερνητικοί βουλευτές σημείωσαν ότι είναι μια θετική απόφαση για τη συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου καθώς οι δεσμεύσεις δεν επηρεάζουν άμεσα τη λειτουργία, εν αναμονή της συζήτησης της κύριας αίτησης. "Η θέση μας είναι ότι η παρούσα διοίκηση δεν ευθύνεται για την υπόθεση του λαθρεμπορίου και επιμένουμε ότι πρέπει να βρεθούν υπόλογα τα μέλη της διοίκησης του 2009 που ευθύνονται για το λαθρεμπόριο. Παράλληλα άφησαν αιχμές για τη στάση της Νέας Δημοκρατίας που εμφανίζεται κεντρικά εναντίον της διαγραφής του προστίμου και τοπικά στην περιοχή υποστηρίζει τη συνέχιση της λειτουργίας του με κάθε τρόπο ενώ, όπως αναφέρουν, είναι αυτή που ζήτησε από τον επιχειρηματία να αποκτήσει το εργοστάσιο το 2013. 

Το ιστορικό

Όταν την περασμένη Πέμπτη το Τελωνείο Ξάνθης κοινοποίησε στη ΣΕΚΑΠ ατομική ειδοποίηση πληρωμής προστίμου για τελωνειακές παραβάσεις που είχαν διαπραχθεί το 2009, η καπνοβιομηχανία άσκησε αμέσως ανακοπή και αίτηση αναστολής στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Κομοτηνής, όπου σήμερα το μεσημέρι συζητήθηκε -με θετική για την καπνοβιομηχανία έκβαση- το αίτημα χορήγησης της προσωρινής διαταγής.

Η ατομική ειδοποίηση εστάλη μετά από την πρόσφατη (8/12/2017) απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής  να επικυρώσει το εν λόγω πρόστιμο (σ.σ. ύψους 38,2 εκατ. ευρώ τότε, 44 εκατ. σήμερα με τις προσαυξήσεις), που επιβλήθηκε στην καπνοβιομηχανία για τις παραβάσεις του 2009. Μάλιστα, ο κ. Λυκουρέζος χαρακτήρισε ως «εσφαλμένη νομικά» την απόφαση του Εφετείου για το πρόστιμο.

Πλέον, εκκρεμεί η υποβολή της προσφυγής της εταιρείας στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για την κατάθεση αίτησης ακύρωσης της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής, η οποία -όπως διευκρίνισε ο κ. Λυκουρέζος- θα γίνει «στο αμέσως προσεχές μέλλον». Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποια εκτίμηση ως προς το πότε αναμένεται να ληφθεί η σχετική απόφαση του ΣτΕ, ο κ. Λυκουρέζος δήλωσε ότι «Θα επιδιώξουμε όσο το δυνατόν ταχύτερες διαδικασίες».

Υπενθυμίζεται ότι μετά την επικύρωση από το Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής, το τελωνείο «μπλόκαρε» τη διανομή προϊόντων της ΣΕΚΑΠ στην ελληνική αγορά. Όπως επισήμαναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές προερχόμενες από κύκλους της εταιρείας, η εμπλοκή προέκυψε επειδή μετά τη δικαστική απόφαση επικύρωσης του προστίμου, το Τελωνείο αρνήθηκε να δεχτεί την πίστωση φόρου των 28 ημερών, που ο Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας παραχωρεί στις καπνοβιομηχανίες, προκειμένου να διανείμουν στην ελληνική αγορά τα προϊόντα τους.

Το πρόστιμο αφορά ενέργειες της χρήσης 2009, ενώ η ΣΕΚΑΠ πέρασε στα χέρια της εταιρείας Donskoy Tabak του ομίλου Σαββίδη το 2013, μετά τον δεύτερο διαγωνισμό για τη διάθεση του ποσοστού άνω του 50% που κατείχε στην εταιρεία η υπό εκκαθάριση ΑΤΕ. Σήμερα ο όμιλος ελέγχει πάνω από το 84% του μετοχικού κεφαλαίου της ΣΕΚΑΠ.