Δραστικό «κούρεμα» στα καταβαλλόμενα ποσά στους νέους συνταξιούχους φαίνεται πως προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για το ξεμπλοκάρισμα των εκκρεμών συντάξεων.

Ads

Υπενθυμίζεται πως η αποτυχία απόδοσης προσωρινών συντάξεων εντός 60 ημερών, όπως προβλέπει ο ισχύων νόμος, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις αλλά και αναταράξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με τον Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος αντικατέστησε τον Γιάννη Βρούτση, να αναζητά εναγωνίως τρόπο να καθησυχάσει τους υποψήφιους συνταξιούχους. 

Έτσι σύμφωνα με τα όσα διαρρέουν κύκλοι του υπουργείου, μέχρι να υπολογιστεί το ακριβές ποσό της προσωρινής σύνταξης, όσοι έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης κι έχουν κλείσει τουλάχιστον από 15 έως 20 χρόνια ασφάλισης, θα λαμβάνουν ποσό  που θα κυμαίνεται μεταξύ 345 και 384 ευρώ (ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης). 

Εκείνο που προβληματίζει πάντως είναι ότι δεν δίνεται σαφής χρονικός ορίζοντας αναφορικά με την καταβολή της προσωρινής σύνταξης, το ύψος της οποίας ανέρχεται στο διπλάσιο (περί τα 700 ευρώ μεσοσταθμικά).

Ads

«Ουσιαστικά ο κύριος Χατζηδάκης εισάγει ένα νέο προστάδιο προσωρινής σύνταξης, το οποίο στην πραγματικότητα μειώνει τις προσωρινές συντάξεις στο μισό» σημειώνει επί του ζητήματος μιλώντας στο tvxs.gr ο εργατολόγος, Διονύσης Τεμπονέρας, και προσθέτει: «Αυτό συμβαίνει καθώς, με βάση τα όσα ισχύουν από νόμο που εισήγαγε η κυβέρνηση της ΝΔ τον Ιούλιο του 2020, η προσωρινή σύνταξη καθορίζεται ως ποσοστό 80% επι των τελευταίων αποδοχών και 70% του τελευταίου εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Αυτό κατέληγε μεσοσταθμικά σε μια προσωρινή σύνταξη των 700 ευρώ. Βάζοντας λοιπόν ένα νέο πρόσταδιο προσωρινής σύνταξης με ποσό της τάξεως των 345 ευρώ, έχουμε μείωση κατά 50%. Εκτός αυτού η προσωρινή σύνταξη πηγαίνει ακόμη πιο πίσω, καθώς θα συνεχίσει να καταβάλλεται όχι σε 60 μερες, όπως προβλέπει σήμερα ο νόμος, αλλα πολύ αργότερα καθώς θα μεσολαβεί το εν λόγω προστάδιο».

«Εισάγεται μια επιπλέον γραφειοκρατική διαδικασία, που σημαίνει ότι θα υπάρξει επιπλέον απασχόληση των υπαλλήλων, ακόμη και για αυτή την τυπική αίτηση που θα καταθέτουν οι ασφαλισμένοι. Κάτι τέτοιο βέβαια είναι δεδομένο πως θα επηρεάσει και τις οριστικές συντάξεις, για τις οποίες σήμερα δεν υπάρχει ορίζοντας αποπληρωμής» αναφέρει ο κύριος Τεμπονέρας.

«Η ανησυχία όλων λοιπόν είναι πως οι νέοι συνταξιούχοι θα πληρώνονται επί χρόνια με αυτό το πενιχρό ποσό» επισημαίνει, ενώ συνεχίζοντας διευκρινίζει: «Το αντεπιχείρημα που ακούω είναι πως τώρα οι νέοι συνταξιούχοι δεν παίρνουν καθόλου σύνταξη. Αυτό όμως δεν ισχύει, καθώς ο νόμος υποχρεώνει αυτή τη στιγμή μέσα σε 60 μέρες ο ΕΦΚΑ να καταβάλει την προσωρινή σύνταξη. Όταν τώρα θα δίνει τα μισά χρήματα κι όχι τα 700 ευρώ, όπως προβλεπόταν αρχικά, χωρίς μάλιστα να είναι γνωστό πότε θα εκδοθεί η προσωρινή ή η οριστική σύνταξη, αντιλαμβάνεστε πως το εισόδημα των υποψηφίων συνταξιούχων πλήττεται καίρια».

Επιπλέον, ο κύριος Τεμπονέρας τονίζει ότι «αυτήν τη στιγμή μόνο το 1/3 των υποψηφίων νέων συνταξιούχων δικαιούται προσωρινή σύνταξη. Με άλλα λόγια, από τους 160 χιλιάδες που έχουν καταθέσει αίτηση, μόνο 55 χιλιάδες λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη. Oι υπόλοιποι 105-110 χιλιάδες δεν προβλέπεται να παίρνουν αυτό το ποσό. Για αυτούς λοιπόν δεν είναι εύκολο να απαντήσει κανείς για πόσο καιρό θα παίρνουν το πενιχρό ποσό των 345 ευρώ, όπως το εισάγει το υπουργείο Εργασίας. Ίσως να είναι ακόμη και για 2-3 χρόνια» καταλήγει.