Το άψυχο σώμα ενός βρέφους 18 μηνών που εντοπίστηκε στην ακτή της χώρας, ανήκει σε μικρό πρόσφυγα ο οποίος έχασε τη ζωή του ενώ προσπαθούσε μαζί με την οικογένειά του να διασχίσουν στη Μάγχη τον Οκτώβριο του 2020, όπως ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία της Νορβηγίας.

Ads

Η σορός του βρέφους εντοπίστηκε την Πρωτοχρονιά στις ακτές της κοινότητας Καρμόι, στη Νορβηγία. Φορούσε γαλάζια φόρμα και σωσίβιο. Η σορός παρασύρθηκε από τα ρεύματα στη Βόρεια Θάλασσα και έφτασε μέχρι τις Νορβηγίας.

Πρόκειται για τον 18 μηνών Αρτίν Ιρανεζχάντ, κουρδικής καταγωγής. Σύμφωνα με το BBC έχασε τη ζωή του μαζί με άλλα τέσσερα μέλη της οικογένειάς του τον Οκτώβριο του 2020, όταν η βάρκα με την οποίο η κουρδο-ιρανική οικογένεια προσπαθούσε να φτάσει από τη Γαλλία στο Ηνωμένο Βασίλειο, βυθίστηκε.  Η σορός του άτυχου παιδιού θα επιστραφεί στο Ιράν προκειμένου να ταφεί.

Η επικεφαλής των ερευνών στο αστυνομικό τμήμα του Καρμόι, Καμίλα Τιέλε Βάαγκε, επιβεβαίωσε ότι πρόκειται πράγματι για τον Αρτίν, ένα αγόρι ιρανικής καταγωγής, που χάθηκε στο ναυάγιο του πλοιαρίου στη Μάγχη, ενώ η οικογένεια επιχειρούσε να περάσει από τη Γαλλία στη Βρετανία. «Και οι δύο γονείς πνίγηκαν, όπως και τα δύο μεγαλύτερα αδέλφια του Αρτίν, τα οποία βρέθηκαν νεκρά μετά το ναυάγιο. Ενημερώθηκε η υπόλοιπη οικογένεια», ανέφερε η Βάαγκε.

Ads

Η νορβηγική αστυνομία επιβεβαίωσε την ταυτότητα του αγοριού μέσω εξετάσεων DNA, συγκρίνοντας το γενετικό υλικό με ενός στενού συγγενή του που έτυχε να ζει στη Νορβηγία. «Είναι μια τραγική ιστορία όμως τουλάχιστον καταφέραμε να δώσουμε μια απάντηση στους συγγενείς», κατέληξε η Τιέλε Βάαγκε.

Το πλοίο που μετέφερε την οικογένεια βυθίστηκε στις 27 Οκτωβρίου. Ο Rasoul Iran-Nejad, 35, Shiva Mohammad Panahi, 35, Anita, 9 ετών, και Armin, 6 ετών, όλοι νεκροί. Η οικογένεια προερχόταν από την πόλη της Σαρντάτ στο δυτικό Ιράν, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ. Δεκαπέντε άλλοι μετανάστες από το πλοιάριο που βυθίστηκε μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και ο Γάλλος εισαγγελέας ξεκίνησε έρευνα στο Ντάνκιρκ στο Ντάνκιρκ.