Το ξέβρασμα σορών στις ακτές του Αιγαίου δεν “πουλάει” πια ούτε εδώ ούτε αλλού στην Ευρώπη, οι μικροί Αϊλάν που πληθαίνουν χάνονται στη σιωπή και στη λήθη. Ομως οι απειλές ελληνικής εξόδου από τη συνθήκη Σένγκεν επηρεάζουν καθοριστικά την πολιτική επικαιρότητα και τους σχεδιασμούς κομμάτων και ηγεσιών.

Ads

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας θα έχει τη Δευτέρα συνάντηση με τον  πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη και στη συνέχεια με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς του δημοκρατικού τόξου.

Στη συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή, θα συμμετάσχουν, επίσης, οι βουλευτές Ντόρα Μπακογιάννη και Βασίλης Κικίλιας που έχουν αναλάβει την ευθύνη για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής-άμυνας και μεταναστευτικής πολιτικής αντίστοιχα. Μάλιστα αυτό είναι ένα επιχείρημα που χρησιμοποιούν  παράγοντες της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να υποστηρίξουν ότι ο κ. Μουζάλας έχει αφεθεί μόνος του στη διαχείριση μιας τόσο δύσκολης κρίσης και ότι δεν υπάρχει συντονισμός μεταξύ συναρμόδιων υπουργείων.

Ο Κ. Μητσοτάκης θα δώσει ιδιαίτερη σημασία στο προσφυγικό. Την Τετάρτη πάει στην Μυτιλήνη, ενώ στις 15 Φεβρουαρίου καλεί σε γεύμα τους πρέσβεις των υπολοίπων 28 χωρών-μελών της ΕΕ. Δύο ημέρες μετά θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο του ΕΛΚ όπου θα συναντηθεί με Γιούνκερ, Μοσκοβισί, Αβραμόπουλο, Ντολ και Βέμπερ.

Ads

Λαθρο-συναίνεση;

«Δεν θα χρησιμοποιήσει η Νέα Δημοκρατία τυχόν αστοχίες της κυβέρνησης στο προσφυγικό ζήτημα για να κάνει στείρα αντιπολίτευση, αλλά θα επιδείξει συναίνεση» υποστήριξε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γιώργος Κουμουτσάκος στην πρώτη επίσημη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ωστόσο, δύσκολα μπορεί να συνδυάσει κανείς αυτή τη δήλωση με την προ μηνών παρέμβαση του αντιπροέδρου της ΝΔ Αδ. Γεωργιάδη (στο κανάλι Κόντρα):

«Για τους Έλληνες αστέγους δεν έχουν νοικιάσει σπίτια, για τους μετανάστες θα νοικιάσουν όμως. Ναι, να νοικιάσουν και να πάρουν και το δικό σας σπίτι αφού ψηφίσατε ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι είναι το σωστό. Γιατί αν ο πολίτης δεν υφίσταται τις συνέπειες των πράξεών του, δεν θα μάθει να ψηφίζει ποτέ σωστά, θα ψηφίζει πάντα λάθος», Και συνέχισε: «Πώς θα γίνει δηλαδή; Θα μου τους φέρεις στο δικό μου σπίτι, που εγώ είμαι δεξιός και που έλεγα να είναι κλειστά τα σύνορα, και δεν θα τους πάρεις εσύ που ψήφισες ΣΥΡΙΖΑ και που ήθελες ανοιχτά σύνορα; Όχι, κύριε. Ψήφισες ΣΥΡΙΖΑ; Μπόνους ένας λαθρομετανάστης σπίτι σου».

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ δεν έχει αλλάξει αντιλήψεις έκοτε και μένει να φανεί πώς ακριβώς θα μοιράσει το παιχνίδι της επικοινωνίας γύρω από το προσφυγικό στο εσωτερικό του κόμματός του ο Κυρ.Μητσοτάκης.

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό αναμένεται να έχει την επόμενη εβδομάδα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά μετά από δικό της αίτημα. Πρόκειται εξάλλου να αναλάβει πρωτοβουλία ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ενώ έχει ασκήσει κριτική σε κυβερνητικά λάθη και παραλείψεις.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης από την πλευρά του κατέθεσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προτάσεις οι οποίες «μπορούν να αποτελέσουν την βάση μιας Εθνικής Συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων».

Το ενδεχόμενο σύγκλησης του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για το προσφυγικό συζητείται στο παρασκήνιο χωρίς να έχει ριφθεί ο κύβος και με γνωστή τη θέση του Πρ. Παυλόπουλου ότι θα πρέπει να έχει προετοιμαστεί το έδαφος για κάποιο αποτέλεσμα, διαφορετικά δεν θα είχε νόημα οποιαδήποτε σύσκεψη κορυφής.