Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγε ο δήμος Λέρου ζητώντας να ανασταλούν και να ακυρωθούν οι αποφάσεις της Πολιτείας για την κατασκευή κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης 2.000 αλλοδαπών στην τοποθεσία Όρμος Λακκί της Λέρου.

Ads

Αναλυτικότερα, ο δήμος Λέρου ζητάει να ανασταλούν και να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες: α) η από 22.5.2020 κοινή υπουργική απόφαση με την οποία χορηγήθηκε άδεια χωροθέτησης, κατασκευής και μετεγκατάστασης κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης στον Όρμο Λακκί β) η από 17.7.2020 διακήρυξη του κλειστού διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου του επίμαχου έργου και γ) η από 15.10.2020 σύμβαση κατασκευής της επίμαχης δομής, προϋπολογισμού 120.853.172 ευρώ.

Ο δήμος Λέρου υποστηρίζει ότι παραβιάζονται οι διατάξεις του άρθρου 24 του Συντάγματος, καθώς η επίμαχη περιοχή έχει χαρακτηριστεί προστατευόμενη λόγω του ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και πολιτισμού της, όπως επίσης ότι παραβιάζεται και η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Επίσης, ο δήμος υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει χωροταξικός σχεδιασμός και μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, κατά παράβαση των άρθρων 24, 79 και 106 του Συντάγματος, ενώ οι προσβαλλόμενες πράξεις πάσχουν και από έλλειψη νόμιμης αιτιολογίας.

Ads

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ