Περισσότεροι από 500 πρόσφυγες και μετανάστες, έριξαν τον φράκτη hotspot στην περιοχή του Χαλκείος στη Χίο και έφυγαν με κατεύθυνση την πόλη και το λιμάνι. Το παράδειγμά τους ακολούθησαν και άλλοι πρόσφυγες κατά τη διάρκεια της ημέρας. 

Ads

Στην πλειοψηφία τους είναι οικογένειες, που δηλώνουν πως θέλουν να ταξιδέψουν για την Αθήνα. Τους πρόσφυγες συνόδευσαν περιπολικά της αστυνομίας, προκειμένου να αποφευχθεί κάποιο ατύχημα. Οι εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες περιμένουν την άφιξη του πλοίου της γραμμής Μυτιλήνη – Χίος – Πειραιάς για να επιβιβασθούν με προορισμό τον Πειραιά.

Ωστόσο αυτό δεν πρόκειται να συμβεί καθώς έχει απαγορευτεί από τις αρχές η έκδοση εισιτηρίων στους πρόσφυγες. Τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από και προς Χίο θα εκτελούνται μέσω του λιμανιού των Μεστών, μέχρι να αποχωρήσουν οι πρόσφυγες από το λιμάνι της πόλης. Οι αρχές ελπίζουν πως το λιμάνι της Χίου στη διάρκεια της νύχτας θα εκκενωθεί και οι εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται σε αυτό θα κατευθυνθούν στο δημοτικό καταυλισμό της Σούδας, στην τάφρο του κάστρου της Χίου όπως τους έχει προταθεί.

Το περιστατικό έρχεται μετά τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στο hotspot της Χίου στο Χαλκειός, με πρωταγωνιστές μετανάστες και πρόσφυγες διαφόρων εθνικοτήτων, με αποτέλεσμα τρία άτομα να μεταφερθούν τραυματισμένοι στο κεφάλι και στα πόδια στο νοσοκομείο της Χίου, όπου και νοσηλεύονται. Επίσης, σοβαρές ζημιές έγιναν στο ιατρείο του hotspot και στους χώρους καταγραφής, ενώ επενέβησαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, κάνοντας χρήση χειροβομβίδων κρότου – λάμψης.