«Προσαρμογές» για τους ανεμβολίαστους εξετάζει η κυβέρνηση σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου.
«Συνεχώς εξετάζουμε μέτρα και είναι σε εξέλιξη εντατικοί έλεγχοι για το πλαίσιο που ήδη υπάρχει. Εξετάζουμε προσαρμογές που θα αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους» σημείωσε στην ενημέρωση της Δευτέρας και πρόσθεσε:

Ads

«Εντατικοποιούμε τις προσπάθειες για να πειστούν οι ανεμβολίαστοι. Με καμπάνια ενημερωτική που θα τρέξει με τα στοιχεία για το πόσο βοηθάει ο εμβολιασμός για να πείσουμε όσους μπορούμε. Είναι επίσης σε εξέλιξη η στήριξη του ΕΣΥ. Ψηφίζεται άμεσα τροπολογία που θα δίνει κίνητρα σε ιδιώτες γιατρούς να να βοηθήσουν στην στήριξη του ΕΣΥ και παρακολουθούμε την κατάσταση και στο πλαίσιο των μέτρων αλλά και στην στήριξη του ΕΣΥ και των εμβολιασμών και θα συνεχίζουμε την προσπάθεια. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας».

«Θρηνούμε ανθρώπινες απώλειες εξαιτίας του μη εμβολιασμού κι αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί» είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Από την άλλη πλευρά, η κοινωνία, η οικονομία, η εκπαίδευση δεν γίνεται, δεν πρέπει και δεν θα γυρίσουν σε ένα καθεστώς περίκλειστο (…) Η άρνηση εμβολιασμού είναι πράξη δυνάμει αυτοκτονική για τους ανθρώπους που το αρνούνται για τον εαυτό τους και συνάμα είναι ζημιογόνα και ανεύθυνη κοινωνικά. Στερείται οποιουδήποτε ερείσματος».

Ads

«Η κυβέρνηση συνεχίζει με ένταση, με κάθε τρόπο την προσπάθεια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τον εμβολιασμό. Βρίσκεται σε εξέλιξη η προσωπική επικοινωνία με την αποστολή μηνυμάτων για τη χορήγηση της τρίτης δόσης», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

«Σύμφωνα με μελέτη που πρόσφατα παρουσίασε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι του θανάτου από κορονοϊό για τους πλήρως εμβολιασμένους είναι της τάξεως του 91%. Ανάλογα είναι και τα πρόσφατα συμπεράσματα έρευνα που έγινε στη Βρετανία, στην οποία συμμετείχαν 5,5 εκατομμύρια άτομα, καθώς έδειξε ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά για τη μείωση της θνητότητας σε ποσοστό 90 και 91% αντίστοιχα, ανάλογα με τύπους εμβολίων. Στο ίδιο συμπέρασμα οδηγούν και τα στοιχεία που παίρνουμε καθημερινά από τα νοσοκομεία όλης της χώρας. Οι ειδικοί, τόσο στη χώρα μας όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, ομογνωμούν ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, αλλά και ότι η ανάγκη εμβολιασμού γίνεται ακόμα πιο επιτακτική τη χειμερινή περίοδο», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Συνεχίζοντας τόνισε πως οι ειδικοί «επισημαίνουν ταυτόχρονα την ανάγκη εμβολιασμού για τη γρίπη, καθώς η συνύπαρξή της με τον κορονοϊό θα κάνει ακόμη πιο δύσκολη υγειονομικά τη χειμερινή περίοδο. Υπενθυμίζεται σχετικά ότι ήδη ο ECDC απηύθυνε σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες μήνυμα επαγρύπνισης και για τη γρίπη εκτός από τον κορονοϊό».