Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε χθες στην πλατεία Συντάγματος σε μια διαμαρτυρία αγανάκτησης με αφορμή της αυτοκτονία του 77χρονου συνταξιούχου που συγκλόνησε την κοινή γνώμη. Ένταση επικράτησε νωρίς το απόγευμα μπροστά στο προαύλιο της Βουλής, μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών. Η αστυνομία έκανε χρήση κρότου λάμψης, απώθησε τους διαδηλωτές και παρατάχθηκε μπροστά από τη Βουλή. Λίγο μετά τις 21:00, η αστυνομία προσπάθησε εκ νέου να απομακρύνει τους διαδηλωτές και προχώρησε σε τουλάχιστον δέκα προσαγωγές. Τραυματίστηκε μια δημοσιογράφος, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ακόμη δυο τραυματισμούς διαδηλωτών. Για το περιστατικό διενεργείται ΕΔΕ.

Ads

 
Το απόγευμα οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση κρότου λάμψης προκειμένου να απωθήσουν τους διαδηλωτές και παρατάχθηκαν μπροστά στη Βουλή. Απαντώντας οι διαδηλωτές τοποθέτησαν κεριά μπροστά στις αστυνομικές δυνάμεις.
 
Διαδηλώτρια μάλιστα άρχισε να διαβάζει δυνατά μπροστά από τη Βουλή το σημείωμα αυτοκτονίας του αυτόχειρα, ενώ οι συγκεντρωμένοι φώναζαν: «Το αίμα κυλάει, εκδίκηση ζητάει» και «Αυτό δεν ήταν αυτοκτονία, ήταν κρατική δολοφονία».

image
 
Η ένταση αναζωπυρώθηκε και πάλι λίγο μετά τις 21:00 το βράδυ. Αυτόπτες μάρτυρες καταγγέλλουν ως αφορμή της νέας έντασης την προκλητική συμπεριφορά αστυνομικών προς ηλικιωμένη διαδηλώτρια. Ακολούθησαν συμπλοκές, κατά τη διάρκεια των οποίων η αστυνομία προχώρησε σε ρίψη χημικών και δακρυγόνων, ενώ ομάδα από τους παρευρισκόμενους πέταξε μολότοφ. Οι συμπλοκές μεταφέρθηκαν στη συνέχεια μπροστά από τη Μεγάλη Βρετανία και την κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος. Μάλιστα, λόγω των συμπλοκών, ορισμένοι διαδηλωτές αποκλείστηκαν στο σταθμό του μετρό. Οι αστυνομικές επιχειρήσεις με κρότου λάμψης και δακρυγόνα για την απώθηση των διαδηλωτών συνεχίστηκαν μέχρι τις 23:00 περίπου.
 
Πληροφορίες κάνουν λόγο για δέκα, συνολικά προσαγωγές, ως τα μεσάνυχτα, ενώ σημειώθηκε και τραυματισμός μιας νεαρής την ώρα που τα ΜΑΤ απωθούσαν συγκεντρωμένους από τη Λεωφόρο Αμαλίας. Αυτόπτες μάρτυρες καταγγέλλουν ότι η κοπέλα τραυματίστηκε διότι δέχθηκε χτύπημα από αστυνομικό στον αυχένα. Της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από γιατρούς του Ερυθρού Σταυρού, ενώ στη συνέχεια διακομίστηκε σε νοσοκομείο με ασθενοφόρο. Τραυματίας είναι η δημοσιογράφος Ρένα Μανιού. Για το περιστατικό διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση από την ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες τραυματίστηκαν και δυο ακόμη διαδηλωτές.
 

Μέχρι και τις νέες συγκρούσεις, πλήθος κόσμου παρέμενε και στο κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος, στο σημείο της αυτοκτονίας, όπου πολλαπλασιάζονται τα σημειώματα συμπαράστασης, τα κεριά και τα λουλούδια που αφήνουν πολίτες. Νωρίτερα, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, του οποίου ο αυτόχειρας ήταν μέλος, απόθεσε στεφάνι.

Ads

image

Η κινητοποίηση διοργανώθηκε μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, όπου πλήθος κόσμου καλούσε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την αυτοκτονία του 77χρονου άνδρα, το πρωί της Τετάρτης, καταμεσής της πλατείας Συντάγματος. Ο ηλικιωμένος έβαλε τέλος στη ζωή του με μια σφαίρα στο κεφάλι, προκαλώντας σοκ στους περαστικούς.

image
 
Συγκέντρωση και πορεία στη Θεσσαλονίκη

 
Συγκέντρωση και πορεία στη μνήμη του 77χρονου συνταξιούχου αυτόχειρα πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
 
Το κάλεσμα δόθηκε μέσω του Διαδικτύου και σ’ αυτό ανταποκρίθηκαν εκατοντάδες πολίτες και μέλη αριστερών οργανώσεων.
 
Οι συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν στην Καμάρα απ’ όπου κινήθηκαν μέσω κεντρικών δρόμων προς το άγαλμα του Βενιζέλου για να επιστρέψουν στο σημείο της αφετηρίας. Δεν σημειώθηκαν εντάσεις.