Ενδείξεις προθέσεων αποκλιμάκωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, τουλάχιστον σε διπλωματικό επίπεδο, παρατηρούνται τις τελευταίες ώρες, μετά το επεισόδιο μεταξύ Ελλήνων βουλευτών και Τούρκου υπουργού Άμυνας στην Κωνσταντινούπολη και την επιθετική ρελάνς του Τούρκου προέδρου.

Ads

Η πρώτη ένδειξη ήταν οι δηλώσεις του ίδιου του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, στον Σκάι:

«Eίμαστε έτοιμοι να επιλύσουμε όλα μας τα προβλήματα με συνομιλίες και συναντήσεις. ´Ηδη υπάρχουν προσπάθειες που έχουν γίνει. Όπως οι διερευνητικές επαφές και θέλουμε να ολοκληρωθούν. Υπάρχουν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και οι συναντήσεις στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Εμείς είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε άμεσα αυτές οι συναντήσεις όπως είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε και να συνομιλήσουμε με τους Έλληνες ομολόγους μας. Όπως αν υπάρξει ευκαιρία, όταν πάμε στις Βρυξέλλες, είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον Νίκο (Παναγιωτόπουλο)».

Η αναφορά του Τούρκου υπουργού στον πιθανό τόπο συνάντησης με τον Έλληνα ομόλογό του αφορά στη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιείται από την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, ενόψει της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 29 και 30 Ιουνίου στη Μαδρίτη.

Για την συνάντηση μεταξύ των δύο υπουργών φέρονται να «εργάζονται» και οι εταίροι στην Συμμαχία.

Ads

Είχε προηγηθεί το επεισόδιο σε κοινοβουλευτική επιτροπή του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο Χουλουσί Ακάρ άνοιξε όλη τη βεντάλια της τουρκικής ρητορικής, θέτοντας θέμα χωρικών υδάτων, αποστρατικοποίησης νησιών και κατηγορώντας την Ελλάδα για υποστήριξη τρομοκρατίας.

Το αποτέλεσμα ήταν να αντιδράσουν οι παριστάμενοι Έλληνες βουλευτές, απαντώντας ότι η Τουρκία «απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο και υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα νησιά», με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας να αποχωρεί από την αίθουσα.

Ακολούθησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του τόνισε τονίζοντας ότι αν η Ελλάδα επιμένει να βάζει απέναντί της την Τουρκία θα πάθει ξανά ό,τι έπαθε στο παρελθόν.

Τα παραπάνω έγιναν στο φόντο μιας ακόμη ΝΟΤΑΜ της Τουρκίας για δέσμευση τριών περιοχών στο νότιο, κεντρικό και βόρειο Αιγαίο, από την Τετάρτη… μέχρι τέλος του χρόνου.

Η αντίδραση της Αθήνας ήταν έκδοση αντιΝΟΤΑΜ, τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν μπορεί να δεσμεύει περιοχές και μάλιστα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι η Άγκυρα διανέμει δισέλιδο έγγραφο στις ξένες πρεσβείες με τις θέσεις της.

Σε αυτό το non paper, η Άγκυρα κατηγορεί την Αθήνα ότι «απειλεί» για μονομερή επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, αν και πρόκειται για δικαίωμά της Ελλάδας η επέκταση των χωρικών υδάτων.

Υποστηρίζει ότι η Ελλάδα είναι αυτή που κάνει παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου και ότι οι αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα, στρέφονται κατά της ‘Αγκυρας.

Κατηγορεί επίσης την Αθήνα για pushbacks προσφύγων και μεταναστών σε Αιγαίο και Έβρο.