Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 21.00 το βράδυ η έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup που πραγματοποιήθηκε μετά το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ. 

Ads

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν δίνουν παράταση του παλιού προγράμματος και δεν εγκρίνουν κούρεμα χρέους επί του παρόντος προγράμματος. Σημειώνεται ωστόσο πως το ελληνικό αίτημα για αναδιάρθρωση χρέους, εντάσσεται στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για νέα χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. 

Η ένταξη στο νέο πρόγραμμα, που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση, θα συζητηθεί σε αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup.

LIVE οι εξελίξεις απο την ΕΡΤ:

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπρό στο tvxs.gr:

* «Πριν λίγο ολοκληρώθηκε το Eurogroup. Θα συνεχιστεί αύριο το πρωί ώστε οι Υπουργοί Οικονομικών να εξετάσουν τις προτάσεις της Ελληνικής κυβέρνησης» αναφέρουν πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου. 

Ads

* Ολοκληρώθηκε η έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup. Πληροφορίες για νέα συνεδρίαση αύριο στις 10.00 το πρωί. 

* «Η Ελλάδα έχει εκφράσει τη θέληση να ακυρώσει το δημοψήφισμα» λέει ο πρωθυπουργός της Μάλτας

* Δήλωση γρίφος από τον Γιούνκερ: Συμβαίνουν σημαντικά γεγονότα στην Αθήνα που δεν είχατε φανταστεί

* Ένταση και αποχωρήσεις στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ για το «ναι» στο δημοψήφισμα

* Κωνσταντοπούλου: Δεν υπάρχει συνταγματικός τρόπος για να μη διεξαχθεί το δημοψήφισμα

* Αξιωματούχος Ευρωζώνης: «Καμιά περίπτωση εκταμίευσης χρημάτων για το ΔΝΤ»

* Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για τη σημερινή ομιλία Σαμαρά. Ψέμματα και τρομοκρατία από τον Αντώνη Σαμαρά, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη μια «κακόγουστη θεατρική παράσταση» Σαμαρά, λένε οι ΑΝΕΛ. 

* «Να μη γίνει το δημοψήφισμα» ζητούν οι Βεργόπουλος, Μελάς και Ρομπόλης

* Μάρδας για Θεοχάρη: Ψεύδεται! Αν μου ζητούσαν σχέδιο για δραχμή θα έφευγα

* Μεγάλη συγκέντρωση υπέρ του «Ναι» στο δημοψήφισμα πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο Σύνταγμα.

* Η Αθήνα έχει «σχέδιο Β» σε περίπτωση που η ΕΕ δεν συνεχίσει την οικονομική της βοήθεια προς την Ελλάδα, είπε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης σε συνέντευξη του στο  τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 24, όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο το TASS.

* Ζίζεκ: Μόνο η νέα «αίρεση» του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σώσει ότι αξίζει από την Ευρώπη

* «Επίθεση φιλίας» από Τουρκία: Έτοιμοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ξεπεράσει την κρίση η Ελλάδα

* Μάρδας για Θεοχάρη: Ψεύδεται! Αν μου ζητούσαν σχέδιο για δραχμή θα έφευγα

* Συγκέντρωση στο Σύνταγμα πραγματοποιούν στις 19.30 οι «Μένουμε Ευρώπη» καλώντας υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα. 

* Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Ρέντσι

Βερολίνο: Ακύρωση δημοψηφίσματος για να εξεταστεί η νέα πρόταση

* Αυτή είναι η επιστολή Τσίπρα για αίτημα του νέου προγράμματος. Ολόκληρο το κείμενο

* Επιτροπή αγώνα για το «ναι» συγκρότησε ο Σαμαράς

* Παυλόπουλος: Είναι η ώρα για μια συμφωνία που θα δίνει διέξοδο στην Ελλάδα

* Τηλεδιάσκεψη του Eurogroup στις 20.00 για την πρόταση Τσίπρα

* Η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε σήμερα διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)  για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους.

* Συνέντευξη στην ολλανδική τηλεόραση «RTL» ακύρωσε αιφνιδίως ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισεμπλουμ, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

* Tagesspiegel: Ήρθε η ώρα η Μέρκελ να προχωρήσει σε διαγραφή χρέους

* Σόιμπλε: Η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ και με το «όχι»

* Μέρκελ: Η πόρτα είναι ανοιχτή, αλλά το πρόγραμμα λήγει τα μεσάνυχτα

* Βούτσης: Στα 20 εκατ. ευρώ το κόστος διεξαγωγής του δημοψηφίσματος

* Παρέμβαση Βερναρδάκη για τις εταιρείες δημοσκοπήσεων που ρωτούν «ναι ή όχι στο ευρώ»

* Αναστέλλονται όλες οι αθλητικές διοργανώσεις έως και τις 6 Ιουλίου

* O «Τσίπρας της Ολλανδίας» Εμίλ Ρεμέρ στηρίζει Αλέξη και Ελλάδα. 

* Αποστάσεις από το ελληνικό πρόβλημα κρατά η Ρωσία

* Δυο προϋποθέσεις από τον Πάνο Καμμένο για συμφωνία. 

* «Η αποβολή κράτους-μέλους από την ΕΕ ή την ΟΝΕ είναι νομικά αδύνατη»: Η επικεφαλής της επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντανούτα Χούμπνερ ανάφερε με αναρτήσεις της στο Twitter ότι η αποβολή κράτους-μέλους από την ΕΕ ή την ΟΝΕ είναι νομικά αδύνατη, και επίσης θα ήταν νομικά αδιανόητη η έξοδος κράτους-μέλους από την ΟΝΕ χωρίς ταυτόχρονη αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

* Παππάς: Κανονικά το δημοψήφισμα: «Το δημοψήφισμα θα γίνει κανονικά», επισήμανε στην Βουλή ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, διαψεύδοντας σενάρια που ήθελαν να το ακυρώνει ο πρωθυπουργός σε μια προσπάθεια εξεύρεσης συμφωνίας με τους εταίρους την ύστατη στιγμή.

* Τσακαλώτος στο Bloomberg: Εάν οι εταίροι καταθέσουν μια εφικτή συμφωνία θα πούμε «ναι»: Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υπογράμμισε την Τρίτη ότι εάν οι εταίροι της Ελλάδας «μας δώσουν μια συμφωνία που θα μπορούμε να τη δεχτούμε, τότε θα ζητήσουμε ψήφο υπέρ του ‘ναι’ στο δημοψήφισμα».

* Βαρουφάκης: Ελπίζουμε ότι πάμε σε συμφωνία: «Ελπίζουμε πως ναι» απάντησησε ο Γιάνης Βαρουφάκης όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε αν πάμε σε συμφωνία, την ώρα που έβγαινε από το υπουργείο Οικονομικών. Στην ερώτηση αν η Ελλάδα θα πληρώσει σήμερα τη δόση στον ΔΝΤ, ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε κατηγορηματικά «όχι».

* Κούλογλου στο BBC Scotland: Ελπίζω ότι σύντομα θα υπάρξει μια συμφωνία: Την εκτίμηση πως μια συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Θεσμών είναι εφικτή εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου σε δηλώσεις του το πρωί της Τρίτης προς το BBC της Σκωτίας και την εκπομπή «Good Morning Scotland», με τη δημοσιογράφο Hayley Millar.

* Φλαμπουράρης: Τα 4 σημεία που η Ελλάδα θέτει για λύση: «Να σταματήσουν να επαναλαμβάνουν την ίδια πρόταση ως καινούρια», καλεί τους εταίρους ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης εν μέσω έντονης φημολογίας ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει ξεκινήσει νέο γύρο επαφών με τις Βρυξέλλες, προκειμένου να βρεθεί μια «έντιμη συμφωνία» λίγες ώρες πριν εκπνεύσει το τρέχον πρόγραμμα.

* Φλαμπουράρης: Τα 4 σημεία που η Ελλάδα θέτει για λύση: «Να σταματήσουν να επαναλαμβάνουν την ίδια πρόταση ως καινούρια», καλεί τους εταίρους ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης εν μέσω έντονης φημολογίας ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει ξεκινήσει νέο γύρο επαφών με τις Βρυξέλλες, προκειμένου να βρεθεί μια «έντιμη συμφωνία» λίγες ώρες πριν εκπνεύσει το τρέχον πρόγραμμα.

* Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Γιούνκερ για συμφωνία της τελευταίας στιγμής: Σε εξέλιξη βρίσκεται ο νέος γύρος επαφών Ελλάδας Ευρώπης. Τηλεφωνική επικοινωνία είχε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προκειμένου να συζητήσουν πως μπορεί να επιτευχθεί μία συμφωνία. Τηλεφωνική επικοινωνία είχε σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός και με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς αλλά και με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

* Τηλεφωνική επικοινωνία Αναστασιάδη – Μέρκελ για την Ελλάδα: Με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ συνομίλησε την Τρίτη ο Πρόεδρος της Kυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

* «Η Ελλάδα διαψεύδει ότι ο Αλέξης Τσίπρας επανεξετάζει την από 11ώρου πρόταση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Αλλά η Αθήνα ενδέχεται να προτείνει κάτι άλλο σήμερα το απόγευμα», γράφει ο δημοσιογράφος των Financial Times Πίτερ Σπίγκελ.

* Ο γερμανικός Τύπος για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και το δημοψήφισμα: Ο γερμανικός Τύπος ασκεί οξεία κριτική στην απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για διενέργεια δημοψηφίσματος, με αντικείμενο την αποδοχή ή απόρριψη της πρότασης των δανειστών για συμβιβασμό στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση.

* [LIVE – συνέντευξη Τύπου] Ευρωκοινοβούλιο: Αλληλεγγύη στην Ελλάδα: Στις 13:30 ώρα Ελλάδος πραγματοποιείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνέντευξη Τύπου που οργανώνεται από τα κόμματα της Αριστεράς της Ισπανίας – Podemos, IzquierdaUnida, EhBildu – στην ευρωομάδα της Αριστεράς GUE/NGL στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα: «Αλληλεγγύη στην Ελλάδα».

* Νεό αίτημα για μεταφορά των διαθεσίμων των Ασφαλιστικών Ταμείων: Tη μεταφορά στην Τράπεζα της Ελλάδος των υπολοίπων ταμειακών διαθεσίμων των Ασφαλιστικών Ταμείων ζήτησε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προκειμένου να καλύψει τις επείγουσες ανάγκες που θα παρουσιαστούν τις επόμενες ημέρες.

* Απώλειες και σήμερα Τρίτη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Με απώλειες για δεύτερη συνεχή ημέρα ξεκίνησαν σήμερα οι συναλλαγές στις βασικότερες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές.

* Βαρουφάκης: Λέμε «ναι» στο ευρώ αλλά χρειαζόμαστε μία βιώσιμη λύση [ΒΙΝΤΕΟ]: «Εμείς είμαστε αυτοί που λέμε “ναι” στο ευρώ. Για να πούμε όμως “ναι” στο ευρώ χρειαζόμαστε μια βιώσιμη λύση. Το πρόβλημα είναι ότι η πρόταση των δανειστών δεν ήταν βιώσιμη», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκη, προσερχόμενος στο υπουργείο Οικονομικών.

* Μαξίμου: Μνημείο ανευθυνότητας οι δηλώσεις Θεοχάρη για «σχέδιο δραχμής»: Το Μέγαρο Μαξίμου διέψευσε τις δηλώσεις του βουλευτή του Ποταμιού Χάρη Θεοχάρη για το ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο για να οδηγήσει την χώρα στη δραχμή.

* Προσυμφωνία;: Του Απόστολου Διαμαντή. Αυτό που διαφαίνεται τις τελευταίες ώρες είναι πως υπάρχει μια σταδιακή αλλά σαφής μεταστροφή υπέρ του ναι, καθώς το κλείσιμο των τραπεζών έχει πανικοβάλει τον κόσμο. Επιπλέον οι συνεχείς προτάσεις από την πλευρά των εταίρων δείχνουν πως το ναι θα οδηγήσει σε συνέχιση των διαπραγματεύσεων, ενώ το όχι θα οδηγήσει πιθανότατα σε πλήρες αδιέξοδο ή στην καλύτερη περίπτωση στο ίδιο αποτέλεσμα.

* Πέντε οικονομολόγοι επικρίνουν την Ευρώπη για το ελληνικό ζήτημα: Ευθύνες στους θεσμούς για την κρίση στην Ελλάδα επιρρίπτουν πέντε κορυφαίοι οικονομολόγοι του πλανήτη. Οι Τζέιμς Γκάλμπρειθ, Μπάρι Άιχενγκριν, Τζόζεφ Στίγκλιτς, Τζέφρι Σαξ και Πολ Κρούγκμαν επικρίνουν με δριμύτητα τη στάση των πιστωτών απέναντι στην Αθήνα, ενώ δεν παραλείπουν να ταχθούν υπέρ του «όχι» στο επικείμενο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.

* Τσακαλώτος διαψεύδει ΤΑ ΝΕΑ: Ουδέποτε ζήτησα την αποπομπή του Βαρουφάκη: «Ουδέποτε ζήτησα την αποπομπή του Γιάνη Βαρουφάκη από την κυβέρνηση. Τον θεωρώ αναπόσπαστο μέλος της συλλογικής διαπραγματευτικής ομάδας», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, διαψεύδοντας δημοσίευμα στα ΝΕΑ.

* Ρέντσι: Θέλουμε να σώσουμε την Ελλάδα, αλλά πρέπει να το θέλουν και οι Ελληνες: Σκληραίνει τη στάση του ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο οποίος σε σημερινή του συνέντευξη δηλώνει πως η Ευρώπη θέλει να σώσει την Ελλάδα, αλλά πρέπει να το θέλουν και οι Ελληνες.

* Σακελλαρίδης: Ένα ηχηρό «όχι» το ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί μας [HXHTIKO]: Ένα «όχι» θα δώσει στην κυβέρνηση ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί ώστε να υπερασπιστεί τα δίκια του ελληνικού λαού, επεσήμανε μιλώντας στο Κόκκινο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

* Σαπέν: Με «ναι» διαπραγματευόμαστε, με «όχι» πάμε σε άγνωστα εδάφη: «Το πραγματικό ζήτημα είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής. Είναι μια ψήφος με συνέπειες. Αν πουν οι Έλληνες ναι, συνεχίζουμε να διαπραγματευόμαστε. Με ένα όχι, οδηγούμαστε σε άγνωστα εδάφη», δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, σχολιάζοντας το ελληνικό δημοψήφισμα της Κυριακής.

* Μίκης: «Όχι»… αλλά και κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας: Να πει ένα μεγάλο «όχι» καλεί ο Μίκης Θεοδωράκης τον ελληνικό λαό στο ερώτημα του επικείμενου δημοψηφίσματος τς Κυριακής. Σε νέο άρθρο που ανάρτησε στην ιστοσελίδα του, ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης υπενθυμίζει ότι «είχε προειδοποιήσει ότι μια κυβέρνηση της Αριστεράς και μάλιστα με το ηρωικό παρελθόν της ελληνικής αριστεράς θα σημάνει συναγερμό στους νικητές του Εμφυλίου πολέμου που θα θελήσουν να εξοντώσουν τόσο την κυβέρνηση όσο και τον Λαό που την ψήφισε».

* Ανοίγουν 1.000 τράπεζες σε όλη τη χώρα για τους συνταξιούχους: Περίπου 1.000 υποκαταστήματα τραπεζών ανοίγουν από σήμερα ως και την Πέμπτη, σε όλη τη χώρα προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους συνταξιούχους που δεν διαθέτουν κάρτες ανάληψης ή χρεωστικές κάρτες. Οι συνταξιούχοι θα μπορούν να κάνουν ανάληψη έως 120 ευρώ μετρητά.

* Η Standard & Poor’s υποβαθμίζει το αξιόχρεο της Ελλάδας: Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s υποβάθμισε σήμερα Τρίτη το κρατικό αξιόχρεο της Ελλάδας σε CCC- από CCC, με αρνητική προοπτική, εκτιμώντας ότι η πιθανότητα η Ελλάδα να βγει από την Ευρωζώνη είναι πλέον 50%.

* Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Αναστασιάδη: Η επαφή έγινε εν όψει τηλεφωνικής επικοινωνίας που θα έχει σήμερα ο Κύπριος πρόεδρος με αξιωματούχους θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ηγέτες κρατών μελών για το θέμα της Ελλάδας.

* Το Μνημόνιο τελειώνει, το δημοψήφισμα έρχεται: Η συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην ΕΡΤ 1, η αγωνία των πολιτών που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες των κλειστών τραπεζών, το επικείμενο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου αλλά και η ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης (Μνημόνιο 2) τα μεσάνυκτα της Τρίτης πρωτοστατούν στα πρωτοσέλιδα των πολιτικών και οικονομικών εφημερίδων σήμερα.

* Telegraph: Έτοιμη να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Ελλάδα ενάντια στο Grexit: Η βρετανική εφημερίδα «The Telegraph» αναφέρει σε αποκλειστικό της ρεπορτάζ, το οποίο δημοσιεύεται την Τρίτη και επικαλείται δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, εναντίον των ευρωπαϊκών θεσμών, με στόχο να«μπλοκάρει»  ένα ενδεχόμενο Grexit.

* Η «Δημοκρατία των Καννών» αντεπιτίθεται: Του Αλέξανδρου Ζέρβα. Είναι ανατριχιαστικές κάποιες από τις αναλογίες, που μπορεί να εντοπίσει κάποιος αν συγκρίνει τη σημερινή κρίσιμη συγκυρία κι εκείνη του Νοέμβρη του 2011, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά  τις αντιδράσεις λεγόμενων εταίρων της χώρας μας μετά την ανακοίνωση της απόφασης να τεθούν βασικές πτυχές του δημοσιονομικού προγράμματος στην κρίση του ελληνικού λαού. Την αρχική «έκπληξη» διαδέχονται οι διαβεβαιώσεις ότι «η Ελλάδα ως κυρίαρχο κράτος έχει δικαίωμα να ακολουθήσει τις δικές της δημοκρατικές διαδικασίες», για να έρθει αμέσως μετά ο ωμός εκβιασμός κι η επιχείρηση επιβολής του ερωτήματος «ευρώ ή δραχμή», μήπως και τρομοκρατηθεί ο ελληνικός λαός.

* Το δημοψήφισμα της νίκης: Του Κώστα Παπαπαναγιώτου. Η ίδια η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος αποτελεί περίτρανη νίκη του ελληνικού λαού, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, το οποίο είναι –έτσι κι αλλιώς-αμφίρροπο. Αποτελεί δε, καθαρή νίκη σε επίπεδο στρατηγικής για την κυβέρνηση, γιατί διαχωρίζει δύο θέματα ανεξάρτητα μεταξύ τους: Το ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο με το τι θα γίνει τελικά με το χρέος και τη σχέση μας με τους δανειστές.

* «Όχι» στη συμφωνία – «Ναι» στην Ενωμένη Ευρώπη: Της Μαρίας Γιαννακάκη. Η Ευρώπη, τέκνο του Διαφωτισμού, αποτέλεσε κοινωνική και πολιτιστική πραγματικότητα, κατάκτηση των ευρωπαϊκών λαών. Προπύργιο και λίκνο των ατομικών, κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων, του Κράτους Δικαίου, της αλληλεγγύης των λαών, της δημοκρατίας, αποτελεί το κοινό μας σπίτι, παρά τις διαφορετικές πολιτιστικές και κοινωνικές αφετηρίες μας. Το κοινωνικό οικοδόμημα της Ευρώπης παγίωσε και αποκρυστάλλωσε την έννοια του κοινωνικού κράτους, οι ιδρυτικές αρχές και αξίες των οραματιστών της, παρά τις εγγενείς διαφοροποιήσεις των κρατών εντός της, αποτέλεσαν οδηγό και πυξίδα προς το όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Πού βρισκόμαστε όμως σήμερα ως προς αυτό το στόχο;

* Ποιοι (πρέπει να) φοβούνται τη χρεοκοπία της Ελλάδας;: Ποιοί και πόσα κινδυνεύουν να χάσουν, εάν η Ελλάδα οδηγηθεί τελικώς σε χρεοκοπία απέναντι στο ΔΝΤ (κάτι που απαιτεί πολλά στάδια έως ότου συμβεί) ή και αν ακόμη οδηγηθεί εκτός ευρωζώνης; Το ερώτημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, γιατί η απάντηση σ΄αυτό, μπορεί εν πολλοίς να κρίνει και την έκβαση της αντιπαράθεσης με τους πιστωτές.

* Ο φόβος του συστήματος είναι ο ίδιος ο λαός: Του Δήμου Χλωπτσιούδη. Με μορφή αρχαίου δράματος φαίνεται να προχωρά αυτή η εβδομάδα. Οι ταχύτατες εξελίξεις και ο -ελεγχόμενος ακόμα- τρόμος των πολιτών δείχνουν να κυριαρχούν στα συστημικά μίντια εντείνοντας ακόμα μία φορά την κατάσταση.

* Να αξιοποιήσει η Αθήνα την πρωτοβουλία Γιούνκερ. Του Στέλιου Κούλογλου: Αν πράγματι η πρωτοβουλία Γιούνκερ για την επανέναρξη του διαλόγου έχει κάποια στέρεα βάση, τότε η κυβέρνηση δεν πρέπει να την απορρίψει. Μπορεί ο πρόεδρος της Κομισιόν να παραποίησε χοντροκομμένα την πραγματικότητα στην χθεσινή συνέντευξη τύπου που έδωσε. Αλλά η πρωτοβουλία του για την εκ νέου επανέναρξη του διαλόγου, όπως διέρρευσε αργά χθες το βράδυ, φέρνει στην επιφάνεια τις παρασκηνιακές κινήσεις που βρίσκονται σε κίνηση, για την άρση του αδιεξόδου ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές.

* Διλήμματα και… διχασμοί με φόντο το δημοψήφισμα: Το πολιτικό σχόλιο της ημέρας με το πενάκι του Γιάννη Δερμεντζόγλου.

* Fitch: Σε καθεστώς «περιορισμένης χρεοκοπίας» οι ελληνικές τράπεζες: Σε καθεστώς «περιορισμένης χρεοκοπίας» (restricted default) υποβάθμισε τις τέσσερις συστημικές τράπεζες ο οίκος αξιολόγησης Fitch.

* Πρωθυπουργός Πορτογαλίας: Καμία χώρα δεν έχει ανοσία σε ένα Grexit: Η ευρωζώνη πρέπει να ενισχύσει τη συνεργασία της για να αποφευχθεί η μετάδοση της κρίσης στις αγορές σε περίπτωση Grexit, διότι ουδεμία χώρα έχει ανοσία από τις συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Πέδρο Πάσος Κοέλιο.

* Κερέ: Δεν μπορεί να αποκλειστεί ένα Grexit, αλλά με ένα «Ναι» όλα αλλάζουν: Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί πλέον η έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, αν και αυτό δεν ήταν ό,τι επιθυμούσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

* Μήνυμα Γιούνκερ προς Τσίπρα: Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να έστειλε μήνυμα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσιπρα να δεχθεί την πρόταση των θεσμών και να ζητήσει σύγκληση έκτακτου Eurogroup. Μέχρι στιγμής το Μαξίμου όπως και η Κομισιόν δεν επιβεβαιώνουν πως υπάρχει κάποια νέα πρόταση. Το Μαξίμου έχει ήδη δηλώσει ανοιχτό σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων, αν υπάρξει κάποια νέα πρόταση ενώ και ο πρωθυπουργός, νωρίτερα στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, δήλωσε πως γίνονται παρασκηνιακές ενέργειες και πως αν υπάρξει βελτιωμένη πρόταση θα μπορούσαν να ξεκινήσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις.