Προς πώληση προσφέρει η κυβέρνηση έκταση 175 στρεμμάτων στο Σαρακίνικο και τον Σίμο της Ελαφονήσου. Μαζί με την πώληση του παραλιακού ακινήτου ο ενδιαφερόμενος αγοραστής μπορεί να αποκτήσει και το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης αιγιαλού και παραλίας για 50 χρόνια. Το ΤΑΙΠΕΔ σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως το ακίνητο στην Ελαφόνησο έχει περιέλθει στο χαρτοφυλάκιό του, ωστόσο ακόμη δεν έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα. «Το όποιο μελλοντικό σχέδιο αξιοποίησής της θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση», τονίζει.

Ads

Σύμφωνα με τις πληροφορίες στις εγκαταστάσεις που προτείνονται στον ενδιαφερόμενο αγοραστή είναι ξενοδοχειακή μονάδα και παραθεριστικές κατοικίες =. Σημειώνεται πως οι δύο παραλίες Σαρακίνικο και Σίμου της Ελαφονήσου έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000.

Η έκταση στην Ελαφόνησο συμπεριλαμβάνεται σε σύνοψη χαρτοφυλακίου ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ, ωστόσο σε αυτή τη λίστα περιέχονται ακίνητα τα οποία θα πρέπει να αξιολογηθούν και να επιλεγούν προς εκμετάλλευση.

«Ο Δήμος Ελαφονήσου, αλλά και σύσσωμοι οι κάτοικοι και φορείς του νησιού είμαστε κάθετα αντίθετοι στο ξεπούλημα του Σίμου, του Σαρακίνικου ή οποιασδήποτε άλλης δημόσιας έκτασης της Ελαφονήσου. Με κάθε τρόπο θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε το μοναδικό και ευαίσθητο φυσικό μας περιβάλλον. Δεν αναγνωρίζουμε κανέναν επενδυτή που στο όνομα της όποιας “αξιοποίησης” ή οικονομικού ανταλλάγματος θα θίξει τον δημόσιο χαρακτήρα των μαγευτικών μας παραλιών», αναφέρει ο δήμαρχος Ελαφονήσου, Παναγιώτης Ψαρομμάτης, σε επιστολή του προς το ΤΑΙΠΕΔ και το υπουργείο Οικονομικών.

Ads

«Το όποιο μελλοντικό σχέδιο αξιοποίησης θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και ανοικτό διάλογο με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές με γνώμονα τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος», απαντά το ΤΑΙΠΕΔ. Αναλυτικά, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων σημειώνει:

«Σε συνέχεια δημοσιευμάτων σχετικά με ακίνητο του Ελληνικού Δημοσίου στην Ελαφόνησο που μεταβιβάστηκε για αξιοποίηση στο ΤΑΙΠΕΔ, διευκρινίζεται ότι αφενός, η συγκεκριμένη έκταση δεν έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα αξιοποίησης, αφετέρου  το όποιο μελλοντικό σχέδιο αξιοποίησής της θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και ανοικτό διάλογο με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές με γνώμονα τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος.

Εξάλλου, οι χρήσεις που αναφέρονται  στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ είναι μόνο ενδεικτικές και σε κάθε περίπτωση αφορούν σε ιδιαίτερα ήπια και οικολογική  ανάπτυξη, με ειδική μέριμνα για την προστασία των ευαίσθητων περιβαλλοντικά ή και προστατευόμενων δημοσίων ακινήτων. Επιπλέον, η όποια αξιοποίηση παραθαλάσσιων εκτάσεων προβλέπει ρητά την ελεύθερη πρόσβαση των λουόμενων στις παραλίες.

Η πάγια διαδικασία για την αξιοποίηση ακίνητης δημόσιας περιουσίας που προβλέπεται από τον ιδρυτικό νόμο του ΤΑΙΠΕΔ, προϋποθέτει την κατάρτιση ΕΣΧΑΔΑ και περιλαμβάνει τρεις ουσιώδεις ασφαλιστικές δικλείδες: (1) κατάρτιση Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΣΜΠΕ) για την όποια ανάπτυξη, όπου είναι αυτονόητος ο απόλυτος σεβασμός στις περιβαλλοντικές και άλλες δεσμεύσεις κάθε ακινήτου, (2) δημόσια διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και την Περιφερειακή Διοίκηση επί του σχεδίου ανάπτυξης και την ΣΜΠΕ και (3) γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας ως προς την πληρότητα της ΣΜΠΕ και τη νομιμότητα της προτεινόμενης ανάπτυξης».