Eνα βήμα πριν από την παραίτηση βρίσκεται ο Οδυσσέας Βουδούρης, ο Γενικός Γραμματέας Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης, που από τον περασμένο Απρίλιο – όταν και συστήθηκε η συγκεκριμένη Γραμματεία στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής – παραμένει άνευ ουσιαστικών και τυπικών αρμοδιοτήτων.

Ads

Με επιστολή που έχει στείλει από τις 8 Σεπτεμβρίου στον υπουργό Γιαννη Μουζάλα, ο Οδυσσέας Βουδούρης επσημαίνει ο ίδιος ότι «δεν έχει…ακόμη εκδοθεί η υπουργική απόφαση, η οποία εκχωρεί στον Γενικό Γραμματέα τη δυνατότητα ανάληψης αποφάσεων», με συνέπεια στην πράξη να μην λειτουργούν συντεταγμένα οι δομές φιλοξενίας και να μην μπορεί να προχωρήσει η διοικητική τους διάρθρωση.

«Αγαπητέ Γιάννη σήμερα καθίσταται πλέον επικίνδυνο να συνεχίσουμε χωρίς την άμεση εφαρμογή των οργανωτικών μέτρων που προβλέπει ο νόμος. Οι συνθήκες είναι δραματικές όχι μόνο για τους πρόσφυγες και τις τοπικές κοινωνίες αλλά και τη χώρα μας συνολικά…», αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή του, στην οποια προσθέτει ότι «επιβάλλεται η άμεση εφαρμογή των βασικών διατάξεων του νόμου 4375/2016» που προβλέπει την υπαγωγή όλων των δομών στην Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποιησης της Γενικής Γραμματείας.

«Σε αντίθετη περίπτωση», καταλήγει η επιστολή του, «έχοντας εξαντλήσει ευσυνείδητα τα περιθώρια συνεισφοράς μου, θα οδηγηθώ να υποβάλω την παραίτησή μου στον πρωθυπουργό».
Σύμφωνα με πληροφορίες του tvxs.gr , απάντηση από τον Γιάννη Μουζάλα προς τον Οδυσσέα Βουδουρη δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής και ο Γενικός Γραμματέας φέρεται αποφασισμένος – εάν δεν υπάρξει άμεσα άλλη εξέλιξη – να προχωρήσει στην υποβολή της παραίτησής του.

Ads

Στην επιστολή του, ο Οδυσσεάς Βουδούρης αφήνει μεταξύ άλλων και αιχμές για την πρακτική που ακολουθεί ο Γιάννης Μουζάλας, αναθέτοντας ουσιαστικά τη διαχείριση τυ θέματος των προσφυγικών δομών στο πολιτικό γραφείο του υπουργού.

Ο Οδυσσέας Βουδούρης ήταν ένα από τα πρώτα πρόσωπα που σηματοδότησαν την επιχείριση διεύρυνσης της κυβέρνησης προς την κεντροαριστερά. Εχει διατελέσει βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ενώ το 2015 ήταν υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.