«Δεν έχει κανείς το ανάστημα να μου ζητήσει να παραιτηθώ. Φεύγω με ψηλά το κεφάλι. Στο διάστημα που ήμουν στη  Γενική Γραμματεία, έγιναν πρωτόγνωρα πράγματα για τη φορολογική διοίκηση», σημείωσε ο τέως γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης, κατά τις δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση της παραίτησής του. Όπως είπε, ο ίδιος δεν έλαβε κανένα μέτρο, και «αν κάποιοι ψάχνουν εξιλαστήριο θύμα, ας κοιτάξουν τα δικά τους πεπραγμένα». Τη «βαθιά ανησυχία» της για την απομάκρυνσή του εξέφρασε σε αυστηρό τόνο η Κομισιόν. 

Ads

Νωρίτερα, στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφερόταν ότι η παραίτηση υποβλήθηκε για προσωπικούς λόγους. Ο Χάρης Θεοχάρης υπέβαλε την παραίτησή του ενώ από το πρωί της Πέμπτης είχε έκτακτη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα

Αποχαιρετώντας- παρόντος του υπουργού Οικονομικών- τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ του υπουργείου Οικονομικών, σε ερώτηση αν υποχρεώθηκε σε παραίτηση, δήλωσε: «Δεν έχει κανένας το ανάστημα να μου ζητήσει να παραιτηθώ. Παραιτούμαι γιατί πρέπει να παραιτηθώ».

Σε άλλη ερώτηση, «εάν πιστεύει ότι τα μέτρα που έλαβε στη θητεία του, έκαναν καλό στον ελληνικό λαό» απάντησε: «Δεν έχω πάρει κανένα μέτρο. Όλα τα μέτρα τα παίρνει η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Η δουλειά μου ήταν να τα υλοποιώ. Πρέπει να στήσουμε θεσμούς και διοίκηση, που δεν πρέπει να ρωτάει εάν πρέπει να κάνει τη δουλειά της. Πρέπει να την κάνει».

Ads

«Δεν νιώθω εξιλαστήριο θύμα γιατί δεν έχω κάνει κάτι στον τομέα μου, για να το νιώσω… Αν κάποιοι ψάχνουν εξιλαστήριο θύμα, ας κοιτάξουν τα δικά τους πεπραγμένα», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Σχετικά με το «κυνήγι» της μεγάλης φοροδιαφυγής, μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα ότι «έχει δώσει όλα τα όπλα στον κ. Θεοχάρη για να χτυπήσει τη μεγάλη φοροδιαφυγή και όχι τα μικρά ψάρια» ο Χ. Θεοχάρης χαρακτήρισε το συγκεκριμένο «κυνήγι» ως «το πιο δύσκολο πράγμα». 

Τέλος ευχαρίστησε τον πολιτικό του προϊστάμενο, Γ. Στουρνάρα για τη συνεργασία.  

Ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος σήμερα είχε  συνάντηση πέντε ωρών με τον Χ. Θεοχάρη (προτού ανακοινωθεί η αποδοχή της παραίτησης για προσωπικούς λόγους), διέψευσε ότι «μου ζητήθηκε να του πω να παραιτηθεί». Δήλωσε, επίσης, ότι έχουν ενημερωθεί οι εταίροι για την παραίτηση του γενικού γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, από μια θέση που αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση.

Αναφορικά με τη διαδικασία κάλυψης της θέσης αυτής, ο Γ. Στουρνάρας,  δήλωσε ότι «θα ακολουθηθεί μια ανοικτή διαδικασία. Το πολύ σε 10 ημέρες θα έχει βρεθεί ο αντικαταστάτης. Ο Θεοχάρης θα μείνει όσο χρειάζεται για να ενημερώσει και να παραδώσει τη σκυτάλη».

Προς άμεση αντικατάσταση

Ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος, από την Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014 έως και τις 15 Ιουνίου 2014, για την πλήρωση της θέσης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, ο οποίος προΐσταται της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, απηύθυνε το υπουργείο Οικονομικών λίγο μετά την επισημοποίηση της παραίτησης του Χάρη Θεοχάρη από τη θέση. 

Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

Νωρίτερα,ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε την αποδοχή της παραίτησης, «για προσωπικούς λόγους», του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, τον οποίο «ευχαριστεί για τις πολύτιμες υπηρεσίες που πρόσφερε στο Υπουργείο Οικονομικών». Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το υπουργείο, ο Χ. Θεοχάρης ανέλαβε την ηγεσία της ΓΓΔΕ, η οποία «ήταν ακέφαλη για χρονικό διάστημα πλέον του έτους, στην κρισιμότερη χρονική στιγμή και στο αποκορύφωμα της δημοσιονομικής κρίσης, υπό τις πλέον αντίξοες συνθήκες». Ο υΓιάννης Στουρνάρας, δήλωσε ότι «ο κ. Θεοχάρης με τις προσπάθειές του στήριξε καθοριστικά τη φορολογική μεταρρύθμιση και τους στόχους της Κυβέρνησης κατά την τελευταία διετία  με ήθος, αίσθημα ευθύνης και ακεραιότητα». 

Στην συνάντηση προσήλθαν λίγο μετά τον Χ. Θεοχάρη ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Σταύρος Παπασταύρου, και ο σύμβουλος του Γ. Στουρνάρα, Νίκος Καραβίτης, που σύμφωνα με το Βήμα είχε προταθεί για την θέση του Χάρη Θεοχάρη πριν από ένα χρόνο. 

Το παρασκήνιο

Πληροφορίες, στις οποίες αναφέρεται το Έθνος, αναφέρουν ότι χθες το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε την παραίτηση του Χ. Θεοχάρη, επιρρίπτοντάς του ευθύνες για εγκυκλίους οι οποίες εκδόθηκαν πριν από τις εκλογές και για καθυστερήσεις στα έσοδα. Στελέχη της κυβέρνησης, εξάλλου, καταλόγιζαν στον Χ. Θεοχαρη πρωτοβουλίες που χωρίς να κινούνται σε εσφαλμένη κατεύθυνση είχαν μεγάλο πολιτικό κόστος λόγω του χρόνου κατά τον οποίο εκδηλώνονταν. Υπενθυμίζεται ότι μέσω Facebook, o γ.γ. Εσόδων έδινε για παράδειγμα διευκρινίσεις για το κοινωνικό μέρισμα αναδεικνύοντας το βεβιασμένο σχέδιο για την καταβολή του προεκλογικά.