Τέσσερις παραιτήσεις μελών του ΔΣ του ΕΟΤ προκάλεσε η απόφαση του υπουργείου Τουρισμού να προχωρήσει σε απευθείας ανάθεση της φετινής έκτακτης καμπάνιας του τουρισμού (για να αναδειχθεί η Ελλάδα ως Covid-free προορισμός), ύψους 32 εκατ. ευρώ, σε εταιρεία που σχετίζεται άμεσα με τον Σύνδεσμο Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Ads

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Εστίας», ο ναύαρχος ε.α Βασίλης Πολίτης, η Αγγελική Μητσολίδου, η Βαρβάρα Αυδή και η Χαρά Πασχαλίδου, μέλη του Δ.Σ του ΕΟΤ, πρόεδρος του οποίου είναι η Άντζελα Γκερέκου, τελούν υπό παραίτηση, επειδή διαφώνησαν με την διαδικασία της απευθείας ανάθεσης στην εταιρεία Marketing Greece. Οι ενστάσεις τους είχαν να κάνουν τόσο με την σκοπιμότητα όσο και με την «νομιμότητα» της ανάθεσης

Η συγκεκριμένη εταιρεία, όπως αναφέρει η εφημερίδα, εμφανίζεται ως μη κερδοσκοπική εταιρεία στην οποία συμμετέχουν παράγοντες του τουρισμού, ωστόσο φαίνεται πως ανήκει σε συγγενικό πρόσωπο κορυφαίου στελέχους του ΣΕΤΕ. H απευθείας ανάθεση της τουριστικής καμπάνιας ύψους 32 εκατ ευρώ στην εταιρεία Marketing Greece αποφασίστηκε εν μέσω πανδημίας και ήταν μια κεντρική πολιτική επιλογή, ενώ προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όχι μόνο.

Η αποκάλυψη έρχεται μια μόλις ημέρα πριν την συνέντευξη Τύπου – παρουσία του πρωθυπουργού – στην οποία θα ανακοινωθεί ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την προσέλκυση τουριστών, θα παρουσιαστεί η διαφημιστική καμπάνια (ΕΟΤ και 13 περιφέρειες) αλλά και μέτρα για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Ads

«Την ώρα που οι επαγγελματίες του τουρισμού αγωνιούν για το φετινό δύσκολο καλοκαίρι βλέποντας την κυβέρνηση να τους έχει εγκαταλείψει στο έλεος της πανδημίας, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, σκορπάει πακτωλό χρημάτων σε ιδιώτες για καμπάνιες παρακάμπτοντας τον αρμόδιο δημόσιο φορέα, δηλαδή τον ΕΟΤ», τονίζει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τις εξελίξεις. 

«Οι μεθοδεύσεις αυτές, οι οποίες συντονίζονται από τον στενό συνεργάτη του κ. Μητσοτάκη, Στιβ Βρανάκη, φανερώνουν ότι η μόνη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το πώς θα μοιράσει δημόσιο χρήμα στους φίλους της, εν προκειμένω την εταιρεία Marketing Greece», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «Ήδη, σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα, τέσσερα μέλη του ΔΣ του ΕΟΤ προτίθενται να παραιτηθούν αντιδρώντας σε αυτές τις απαράδεκτες ενέργειες της κυβέρνησης. Είναι προφανές πως οι άνθρωποι του Τουρισμού δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από τη φιέστα που ετοιμάζει αύριο ο κ. Μητσοτάκης».