Λιγότερους βουλευτές, «σπασμένες» περιφέρειες και δραστική μείωση στο μπόνους των 50 εδρών για το πρώτο κόμμα θα φέρει, όπως όλα δείχνουν, ο νέος εκλογικός νόμος, ο οποίος μπαίνει πλέον σε ανοιχτή, δημόσια και διακομματική, συζήτηση μετά τη – μερική έστω – συμφωνία στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.

Ads

Το πρώτο στίγμα προθέσεων από την πλευρά της κυβέρνησης έδωσε χθες, στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής διαμηνύοντας ότι ο σχεδιασμός προβλέπει «σπάσιμο» των εκλογικών περιφερειών και μικρότερο αριθμό βουλευτών, ενώ λίγη ώρα αργότερα ο αναπληρωτής υπουργός Δοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης δήλωσε ότι μια από τις «βασικές αλλαγές θα πρέπει να αφορά το μπόνους των 50 εδρών». Η παρέμβαση Βερναρδάκη έγινε στην εκδήλωση που οργάνωσε το Ποτάμι στο Ζάππειο για να παρουσιάσει τη δική του πρόταση για τον εκλογικό νόμο – μια εκδήλωση που, ουσιαστικά, ανοίγει και τον δημόσιο διάλογο για το νέο εκλογικό σύστημα.

Οι βασικές προτάσεις που κατέθεσε το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη είναι οι εξής:

*Μείωση του αριθμού των βουλευτών κατά 45. Από τους 300 που είναι σήμερα, θα εκλέγονται 250 στην Ελλάδα και 5 από τους Έλληνες του εξωτερικού.

Ads

*Καθιέρωση της λεγόμενης «διπλής ψήφου». Η πρώτη ψήφος θα αφορά σε μονοεδρική περιοχή, όπου σε ενιαίο ψηφοδέλτιο αναγράφονται τα ονόματα των υποψηφίων βουλευτών και δίπλα το όνομα του κόμματος το οποίο εκπροσωπούν. Ο εκλογέας βάζει σταυρό στον υποψήφιο της προτίμησής του. Η ψήφος αυτή μετράει μόνο για την εκλογή στην μονοεδρική περιφέρεια. Η δεύτερη ψήφος θα αφορά σε πολυεδρική (ευρεία) περιφέρεια, ο εκλογέας επιλέγει το ψηφοδέλτιο του κόμματος που επιθυμεί, δίχως να βάλει σταυρό. Η εκλογή γίνεται με βάση τη σειρά της λίστας. Η δεύτερη αυτή ψήφος είναι η αποφασιστική και κρίσιμη ψήφος. Αυτή, δηλαδή, που καθορίζει τον αριθμό των εδρών που θα λάβει κάθε κόμμα στη επικράτεια.

*Διατήρηση του ορίου του 3% για να μπει ένα κόμμα στη Βουλή

*Εκλογή των βουλευτών και κατανομή των εδρών με βάση το εξής μοντέλο: 140 σε μονοεδρικές περιφέρειες και 110 από λίστες σε ευρείες περιφέρειες. Οι περιφέρεις είναι οι 7 διοικητικές περιφέρειες της χώρας: 1) Αττική, 2) Πελοπόννησος – Δυτική Ελλάδα – Ιόνια Νησιά, 3) Ήπειρος – Δυτική Μακεδονία, 4) Μακεδονία – Θράκη, 5) Θεσσαλία – Στερεά Ελλάδα, 6) Νησιά του Αιγαίου, 7) Κρήτη. Η διαίρεση της χώρας σε μονοεδρικές περιφέρειες γίνεται από ειδική επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Για τον ορισμό των μονοεδρικών, εκτός από τα πληθυσμιακά κριτήρια, λαμβάνονται υπόψη οι όροι γεωγραφικής συνέχειας και διοικητικής διαίρεσης, ώστε να εκπροσωπούνται όλοι οι νομοί.

*Κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. Αντ΄ αυτού το πρώτο κόμμα λαμβάνει bonus μισή έδρα για κάθε εκλογική μονάδα (π.χ. 18 έδρες για 36%) των ψήφων.

Ανάμεσα στους ομιλητές στην εκδήλωση του Ποταμιού στο Ζάππειο ήταν ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμένος, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χριστόφορος Βερναδάκης, η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ενώ το παρών έδωσαν ακόμη μεταξύ άλλων οι Παρασκευάς Αυγερινός, Τάσος Γιαννίτσης Γιάννης Πανούσης, Στράτος Φαναράς, Ηλίας Νικολακόπουλος. Υπέρ της αλλαγής του μπόνους των 50 εδρών τάχθηκε και η Ντόρα Μπακογιάννη, καθώς και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Πουλάκης.