Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών εξέφρασε την αισιοδοξία πως η δόση των 7,5 δισ. ευρώ θα εκταμιευτεί στις 13 Ιουνίου. «Είμαστε έτοιμοι για την εκταμίευση της δόσης», δήλωσε, ενώ ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις σημείωσε ότι η εκταμίευση της δόσης είναι «πολύ κοντά».

Ads

Σύμφωνα με τον Έλληνα αξιωματούχο, πριν από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για την εκταμίευση της δόσης (η πρώτη από το σύνολο των 10,3 δισ. ευρώ) πρέπει να υπάρξει η εφαρμοστική έκθεση των θεσμών και να επικυρωθούν τα κείμενα του μνημονίου από πέντε κοινοβούλια των κρατών- μελών της ευρωζώνης.

Εν τω μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο CNBC, δήλωσε πως η εκταμίευση της δόσης είναι «πολύ κοντά». «Υπάρχει ένα πλαίσιο – ένας οδικό χάρτης – στον οποίο έχουμε συμφωνήσει» σημείωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος και πρόσθεσε ότι σ’ αυτόν τον οδικό χάρη, περιλαμβάνεται τόσο η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, όσο και η διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους.

Το βράδυ της Πέμπτης έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του EuroWorking Group, με στόχο να συζητηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες που απομένουν για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ. Πριν από τη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας θα έχει μεσολαβήσει η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στη Βιέννη, όπου θα συζητηθεί και το θέμα της επαναφοράς του λεγόμενου waiver στα ελληνικά ομόλογα. Στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι οι πιθανότητες για μια τέτοια απόφαση είναι πολύ μεγάλες.

Ads

Αργά το βράδυ της Τρίτης επήλθε συμφωνία μεταξύ των δανειστών και της κυβέρνησης για τα θέματα που παρέμεναν ανοιχτά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες επήλθε συμφωνία στο θέμα του ΕΚΑΣ, ώστε να μην υποχρεωθούν οι δικαιούχοι να το επιστρέψουν αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου 2016. Επίσης έγιναν δεκτές οι ελληνικές προτάσεις για τον ΑΔΜΗΕ και τις μεταβατικές διατάξεις για το νέο ασφαλιστικό. Οι σχετικές τροπολογίες θα έλθουν αύριο προς ψήφιση στη Βουλή.

Το μόνο θέμα που παραμένει ανοιχτό είναι τα «κόκκινα» δάνεια με εγγύηση του δημοσίου, για τα οποία συνεχίζεται η διαπραγμάτευση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων. Όπως δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών η συμφωνία σε αυτό το θέμα «ίσως πάει για αργότερα». Για το συγκεκριμένο ζήτημα να υπάρξει τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, δεδομένου ότι ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, έχει μεταβεί στο Παρίσι για τη σύνοδο του ΟΟΣΑ.