Σχέδιο για προσλήψεις στο Δημόσιο με τον εισαγωγικό μισθό των 586 ευρώ, που ισχύει για τον ιδιωτικό τομέα, επεξεργάζεται η κυβέρνηση, σύμφωνα με το Έθνος. «Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο μείωσης των μισθών και νέων απολύσεων των εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα που, για όσο παραμένει η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, θα συνεχίζεται αενάως», αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος και Δημήτρης Στρατούλης.

Ads

Ο σχεδιασμός αναφέρει ότι ο μισθός θα ισχύει στη διάρκεια διετούς δοκιμαστικής απασχόλησης των νέων υπαλλήλων, από την οποία θα κρίνεται τελικά η οριστική πρόσληψή τους. Το σχέδιο φέρεται να αποκάλυψε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης σε αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, με την οποία συναντήθηκε χθες, Δευτέρα. Κατά την εφημερίδα, πρόκειται για πρόταση της τρόικας με την οποία το ΠΑΣΟΚ διαφωνεί.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα δημιουργηθεί μια νέα μισθολογική βαθμίδα (ονόματι Ζ) η οποία θα αποτελεί το εισαγωγικό κλιμάκιο για καθε νεοδιοριζόμενο στο Δημόσιο.

Οι νεοδιοριζόμενοι θα αμοίβονται βάσει προσόντων. Έτσι:

Ads
  • για υπαλλήλους με απολυτήριο δημοτικού, ο μισθός θα διαμορφωθεί στα 586 ευρώ

  • για υπαλλήλους με απολυτήριο λυκείου, ο μισθός θα διαμορφωθεί περίπου στα 639 ευρώ

  • για υπαλλήλους με τίτλο ΤΕΙ, ο μισθός θα διαμορφωθεί στα 750

  • για υπαλλήλους με τίτλο ΑΕΙ, ο μισθός θα διαμορφωθεί στα 787

ΣΥΡΙΖΑ: Όσο μένει αυτή η κυβέρνηση θα συνεχίζονται οι μειώσεις μισθών

 «Οι μνημονιακές κυβερνήσεις καταρχήν μείωσαν τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων έως και 50% με το επιχείρημα της μείωσης των δημοσίων δαπανών και γιατί δήθεν ήταν προνομιούχοι έναντι των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα. Εν συνεχεία, μείωσαν με νομοθετική ρύθμιση τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα στα 586 ευρώ μικτά μηνιαία, και στους νέους στα 511 ευρώ, χωρίς αυτό να σχετίζεται με τις δημόσιες δαπάνες, αλλά με τη διευκόλυνση της κερδοφορίας μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων», αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Μητρόπουλος και Δημήτρης Στρατούλης.

«Τώρα, η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου επικαλείται τη μείωση του κατώτατου μισθού των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, για να μειώσει εκ νέου τον εισαγωγικό μισθό στο Δημόσιο. Επιπλέον, η κυβέρνηση προωθεί νέο χτύπημα, με την αυστηροποίηση των κριτηρίων μονιμοποίησης των νεοεισερχομένων στο Δημόσιο μετά τη διετή δοκιμαστική περίοδο», αναφέρεται στηνκοινή δήλωση των δύο βουλευτών.

«Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο μείωσης των μισθών και νέων απολύσεων των εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα που, για όσο παραμένει η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, θα συνεχίζεται αενάως. Ο λαός με τους αγώνες και την ψήφο του μπορεί να ανατρέψει την κυβέρνηση και να διώξει την τρόικα, ώστε να σπάσει αυτόν τον φαύλο κύκλο της αιώνιας λιτότητας, στην οποία τον έχουν καταδικάσει», καταλήγουν.