«Δεν πρόκειται για φωτοβολίδα αλλά για απόφαση» διευκρινίζουν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο στενοί συνεργάτες του Βασίλη Λεβέντη, αναφερόμενοι στα της παραίτησής του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων από βουλευτής, όπως ο ίδιος είπε το πρωί σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον Σκάι, σε περίπτωση που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράψει το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου.

Ads

Χθες, ο Β. Λεβέντης απέστειλε επιστολή τον Προκόπη Παυλόπουλο με την οποία του ζητούσε να μην προχωρήσει στην υπογραφεί του εν λόγω νόμου. Μία μέρα μετά, ο ΠτΔ σε απαντητική του επιστολή ενημερώνει τον Β. Λεβέντη ότι θα λάβει, ως οφείλει θεσμικώς, υπόψη του, την επιστολή του.

Κατόπιν αυτών, στελέχη της Ένωσης Κεντρώων διευκρινίζουν ότι αν υπογραφεί το νομοσχέδιο ο Βασίλης Λεβέντης σκοπεύει να παραιτηθεί από βουλευτής και να ασκεί τα καθήκοντα του προέδρου του κόμματος του ως εξωκοινοβουλευτικός. Διευκρινίζουν, επίσης, ότι την απόφασή του θα την ανακοινώσει τη Δευτέρα το βράδυ, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης ομιλίας που έχει στη Θεσσαλονίκη και διαβεβαιώνουν ότι η απόφαση αυτή αφορά αποκλειστικά τον ίδιον και όχι τους υπόλοιπους βουλευτές του κόμματός του.

Στελέχη της Ένωσης Κεντρώων παραπέμπουν στον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος, οποίος σε πρωινή συνέντευξη στην τηλεόραση του Σκάι δήλωσε ότι «δεν θέλω να αποτελώ μέρος ενός βρωμερού και διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος» και εξήγησε πως το κόμμα του «δεν είναι θεοκρατικό, αλλά όπως όλοι οι ηγέτες του Κέντρου, ο Πλαστήρας και ο Γεώργιος Παπανδρέου έτσι κι ο ίδιος σέβονται την Εκκλησία και την παράδοση». «Είναι το μόνο που μας απέμεινε», είπε χαρακτηριστικά.

Ads

Την σοβαρότητα της απόφασής του να παραιτηθεί εφόσον αρνηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος να αναπέμψει το ψηφισθέν νομοσχέδιο επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Βασίλης Λεβέντης σε συνομιλία του με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες. Μάλιστα προανήγγειλε ότι αυτό το θα το ανακοινώσει την ερχόμενη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη, με τον ίδιο να κάνει λόγο για «ειλημμένη» και «κατασταλαγμένη» απόφαση. Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Β. Λεβέντης είπε ότι «δεν θα παραιτηθώ από πρόεδρος κόμματος, θα παραιτηθώ από βουλευτής, γιατί πρέπει στην Ελλάδα κάποιος να θυσιαστεί για να ταρακουνηθεί αυτό το τέλμα. Ας χαίρονται τους μισθούς τους. Εγώ θα κυκλοφορώ και θα κάνω λαϊκές συγκεντρώσεις και θα τους ξεφτιλίζω όλους… εγώ είμαι “σκυλοντόγκ”».

«Ο καθένας γράφει ιστορία με τη συμπεριφορά του. Είναι ειλημμένη απόφαση να παραιτηθώ. Εγώ ό,τι λέω, δεν το αλλάζω. Το πρώτιστο είναι ότι αηδιάζω εδώ μέσα. Τώρα μέχρι να βγω έξω, τα πόδια μου από κάτω είναι σαν ηλεκτρική καρέκλα, δεν μπορώ, δεν θέλω… Δύο χρόνια παλεύω για κάποια πράγματα. Να μειωθεί ο μισθός και ο αριθμός των βουλευτών, οι αποσπασμένοι, οι μετακλητοί υπάλληλοι… Αν κάνω πίσω θα βγει το συμπέρασμα στην Ελλάδα ότι κάθομαι για το μισθό μου», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων.

Ο Β. Λεβέντης εκτίμησε ότι τον Μάρτιο του 2018 θα γίνουν εκλογές. «Δηλαδή να κάτσω πέντε ακόμη μήνες στη Βουλή; Έχω μια ευκαιρία να τα τινάξω όλα στον αέρα, η μπάνκα να τιναχθεί στον αέρα. Δεν είμαι και αρχομανής, έχω κουραστεί κιόλας λίγο», σημείωσε και δήλωσε σίγουρος πως θα ξαναμπεί στη Βουλή, στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Θέμα ηγεσίας από Μεγαλοοικονόμου

Με αφορμή τις παραπάνω εξελίξεις η πρώην βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, η οποία ανεξαρτητοποιήθηκε, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου έθεσε θέμα ηγεσίας.

«Εάν η δήλωση του κ. Λεβέντη έχει σοβαρότητα, οφείλει να παραιτηθεί προ Δευτέρας» τόνισε η ανεξάρτητη βουλευτής Β΄ Πειραιά σε δήλωσή της και πρόσθεσε: «Αμέσως θα πρέπει να συγκληθεί η κοινοβουλευτική ομάδα για την εκλογή νέου προέδρου και χάριν ενότητας του κόμματος να επιστρέψουν οι βουλευτές που έχουν ανεξαρτητοποιηθεί».

Εξειδικεύοντας την πρότασή της μάλιστα είπε πως «ο νέος πρόεδρος θα είναι μεταβατικός, με εντολή σύγκλισης συνεδρίου και σκοπό να καθοριστούν οι καταστατικές αρχές του κόμματος στο πλαίσιο της Κεντρώας ιδεολογίας, καθώς και να καταστεί η εγγραφή νέων μελών πανελλαδικώς, δεδομένου ότι το καταστατικό είναι απαρχαιωμένο και δεν έχουν εγγραφεί νέα μέλη».